Így kapod meg a pénzed, ha nyersz a lottón

A válság utórezgései még mindig érezhetőek, úgyhogy ideje pénzt vagy aranyat mosnunk - ha egyik sem megy, akkor nem marad más, mint a szerencsejáték. Az ötöslottó főnyereménye ezen a héten újra az egymilliárd felé kúszik. Ha ötösöd van, kapcsolatba kerülsz a Szerencsejáték Zrt. egy titkos emberével, aki mindenbe beavat majd. Ő egy olyan ember, akivel mindenki nagyon szeretne találkozni. Tulik Ágnes szóvivő asszonnyal beszélgettünk, hogy hogyan készüljünk milliomosnak.

Milyen folyamat indul meg akkor, ha valaki jelentkezik telitalálatos nyertesként?

A nyereményfelvétellel kapcsolatban a Szerencsejáték Zrt. legfontosabb, alapvető kulcsszava minden esetben a biztonság, vagyis a nyertes anonimitásának védelme. Az Ötöslottó jelenlegi várható főnyereménye ún. rekordnyereménynek számít (erről 300 millió forint feletti nyeremény esetén beszélünk), a nyertes személyazonosságának védelmét pedig többlépcsős biztonsági rendszer garantálja: a nyeremény felvételéhez az első lépés az ún. nagy nyertes telefonszám hívása. A számon a sorsolás után 90 napig lehet jelentkezni, és a nyertes érdekében ez az egyetlen mód, ahogyan felveheti társaságunkkal a kapcsolatot.

Mi történik ezután?

A telefon az egyik vezető munkatársunknál csörög, aki az eredmények ismeretében számít is a hívásra. Az első telefonbeszélgetés során először is meggyőződik arról, hogy a vonal túlsó végén valóban a nyertes van. Az azonosítást a játékszelvényen lévő információk segítik, ezeken ugyanis számos olyan adat található, amit csak a szelvény birtokosa ismerhet, ezért könnyűszerrel tudnia kell a választ, például a következő kérdésekre: Hol és mikor játszotta meg a szelvényt? Hány mezővel játszott? Mi volt a harmadik mező harmadik száma? Mi volt a negyedik mező legkisebb száma? A nyeremény felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a „tesztkérdésekre” adott helyes válaszok után kerülhet sor.

Hogyan zajlik az átadási procedúra, illetve mik az eddigi tapasztalatok? Egyben átutalnak neki ekkora összeget? (Pl. 1 milliárdot?)

A nagy, illetve rekordnyereményekkel kapcsolatos kifizetési eljárás lefolytatására a Szerencsejáték Zrt. által meghatározott helyen és időben kerül sor. A találkozón első lépésként – a játékszelvényen található biztonsági azonosító kód ellenőrzése céljából – elkérik a szelvényét, és átfuttatják azt egy terminálon – éppúgy, ahogyan a lottózós ellenőrizné, amikor a lottózóban valaki a kettes találatát szeretné beváltani. Hiába ismerné tehát valaki a nyertes szelvény minden, a játékkal összefüggő adatát, nem tudná becsapni a rendszert, hiszen a biztonsági kódot előállító algoritmus a rendszert szállító cég féltve őrzött titka.

Fel kell készülni a nyerésre

„A 'megtudás' pillanatáról annyit, hogy lehet, 80 évesen már nem éltem volna túl, de nem lehet ezt tudni” – meséli egy állítólagos lottónyertes a blogjában. Azt tanácsolom mindenkinek, amikor lottózik, és nézi az eredményt, azért mindig úgy készüljön, hogy bármi lehet. Többnyire persze a bukta, de picit szerintem fel kell készülni a nyerésre is. Akkor nem lesz baj. Lehetőség szerint annyira kezeljük az ellenőrzést is diszkréten, amennyire a nyereményt is kezelnénk. Tehát csak azok legyenek körülöttünk, akiknek elmondanánk. Sokszor látom (láttam), hogy simán odaadják a lottózóban a szelvényeket leellenőrizni, hogy nyert-e. Addig nincs is ezzel baj, amíg nem nyerünk vagy csak igazán picit. Ezért ezt a lehetőséget nem tanácsolom senkinek, én se tettem sose. A SZRT nagy nyertes számát kell ilyenkor hívni, higgadtan.”

Milyen biztonsági óvintézkedések vannak a személyes adatok védelmére?

A szelvény ellenőrzését papírmunka követi. Ekkor kell rögzíteni a nyertes személyes adatait, mivel azokra szükség van a nyeremény kifizetéséhez. Az eljárás szabályai minden részletükben kidolgozottak és lefektetettek, a találkozóról a nyertes semmilyen személyes adata nem kerülhet ki. A papírokat ugyan számítógépen töltik ki, de az így előállított fájlokat nyomtatás után törlik. A papírok lepecsételt borítékba kerülnek, melyet az kifizetési eljárás után a Szerencsejáték Zrt. saját irattárában helyezünk el. A kifizetés minden esetben banki átutalás útján történik, magyarországi lakossági forint folyószámlára.

Mi a szerepe a kapcsolattartó embernek?

A kapcsolattartásra felkért kolléga hosszú évek óta a Szerencsejáték Zrt. megbízható, feddhetetlen vezetője. A nagynyereményről természetesen az egész társaság, sőt, a közvélemény is értesül, azonban a nyertes jelentkezésekor, az azonosítás során – vagyis pont a legkényesebb, legnagyobb bizalmat igénylő időszakban – ő az egyetlen, aki ismeri az illető „titkát”, a kilétét. A rendszerünk abszolút biztonságos, az eltelt évek során egyszer sem szivárgott ki semmilyen adat, ez biztonságot jelent a játékosoknak.

Ez az illető tartja-e a nyeremény átadása után a kapcsolatot a nyertessel?

Nem, a nyeremény felvétele után nem tartjuk a kapcsolatot nyerteseinkkel. Semmiképp sem szeretnénk „betolakodni” a magánéletükbe.

Készpénzben vagy különböző kötvényekben áll a nyeremény?

A nyeremény-kifizetésre szánt összeg megfelelő időben, készpénzben rendelkezésre áll minden esetben. Mint korábban említettük, a kifizetés banki átutalással történik.

Minden családban akad egy lottós sztori...

„Egy ismerősöm a nyolcvanas években, egy munkahelyi közösségben, évek óta ugyanazt a számsort játszotta meg, aztán egyszer nem a nő töltötte ki a lottót, hanem a férje, aki egy számot rosszul ikszelt be” - meséli Éva (39) „Így a tizenkettő embernek nem ötöse, csak négyese lett. Elváltak, gyűlölködtek, a gyerekeket is egymás ellen hangolták.”

„Nekünk a '70-es évek végén volt egy négyesünk, kb. félmilliót kaptunk, akkor az még nagy pénz volt – meséli Orsolya (51). Hamar el is költöttük. Azóta semmi, csak nagy ritkán kettes, meg a fiamnak volt egy hármasa 2008-ban, akkor 27 ezer forintot kapott. A bosszantó – de gondolom, sok mindenki van ezzel így – hogy gyakran X-elünk a nyertes számok közvetlen szomszédságába. Ez nagyon idegesítő.”

Adnak-e a nyertesnek tippet, hogy hol és hogyan költse el a pénzt?

Nem, de nem is merült fel eddig ilyen igény.

Mi történik akkor, ha a nyertes nem jelentkezik? Lehet őt kerestetni valamilyen módszerrel?

Amennyiben a nyertes a rendelkezésre álló időn belül nem jelentkezik, a nyeremény a játék fel nem vett nyereményeinek elkülönített alapjába kerül. Nem keressük a nyerteseket: módunk sem lenne erre, és etikusnak sem tartanánk, hogy nyomozzunk a játékosaink után.

Mi történik a fel nem vett nyereményekkel? Volt már olyan, hogy 50 milliónál nagyobb összeget bent hagytak? Ön szerint mi lehet az oka, hogy nem veszik fel?

Ezek a nyeremények az adott játék/fogadás fel nem vett nyereményeinek elkülönített nyereményalapjába kerülnek. Ezt követően 180 napig használhatók fel ugyanabban a játékban nyeremények céljára (különsorsolás, dotáció, nyereménykerekítés formájában). Amennyiben erre 180 napon belül nem kerül sor, úgy adó formájában a költségvetés számára kerül befizetésre. Kivétel a Tippmix és a Tippmax, esetükben ugyanis nincs ilyen alap, így – törvényi előírás szerint játékadó címén – egyenesen a központi költségvetésbe fizeti be a Társaság a fel nem vett nyereményeket. A játékosok általában a kisebb összegű nyereményekről feledkeznek meg, de az utóbbi másfél évtizedben három, egyenként 100 millió forintot meghaladó lottónyeremény is volt, amelyért nem jelentkezett a tulajdonosa. A csúcs 430 millió forint volt.

Tudna-e mesélni egyes nyertesek reakcióiról, terveirõl, illetve arról, hogy hogyan viselkedtek a nyeremény átvételi találkozón? A kitörő öröm vagy a letargia dominált?

A nyertesek reakciója nagyon változatos: egyesek felhőtlenül boldogok, és egyenesen pezsgővel érkeznek a felvételre barátok, családtagok körében, de olyanok is vannak, akik egyedül jönnek, magukba zárkózva. Egy elhatározás azonban közös bennük: minden nyertes első gondolatai között szerepel, hogy segít másoknak, és adakozni fog a nyereményből. Arra is volt példa, amikor kiderült, korai volt az öröm: egy vidéki bácsi ugyanis „elfelejtette” feladni a rá bízott szelvényt – inkább egy helyi kocsmában költötte el az erre szánt pénzt. A család csak akkor tudta ezt meg, amikor a nyereményt szerették volna fölvenni – el lehet képzelni a reakciójukat...

Milyen módszerekkel trükköznek a csalók? Azok, akik hamis szelvénnyel próbálnak a milliókhoz jutni? Milyen trükkökkel találkoztak már?

A játékosok nagyon leleményesek, számos trükkel próbálkoznak, de a játékainkban – így az Ötöslottó esetében (is) – kizárt a csalás lehetősége. Nincs ez másként a nyerőszámok kihúzásával sem: valamennyi sorsolás nyilvános, és közjegyző személyes jelenlétében történik.

Az eddigi legnagyobb összegű magyar lottónyeremény 5,2 milliárd forint volt, melyet 2003. novemberében húztak ki. Neki milyen úton juttatták el a nyereményét? Van-e a hétről hétre halmozódó nyereménynek plafonja?

Minden nagynyertes átutalás útján jut a nyereményéhez. A halmozódásnak csak az idő szabhat korlátot: egy év után ugyanis véget ér, és a nyeremény „a nyertest tartalmazó nyerőosztályok nyereményalap-hányadát” fogja megemelni a következőképp (az Ötöslottó Részvételi Szabályzata alapján):

a./ a nyertest tartalmazó nyerőosztályok nyereményalap-hányadát a legalacsonyabb sorszámú ilyen nyerőosztály kivételével a halmozott összeg 10-10%-ával,

b./ a nyertest tartalmazó legalacsonyabb sorszámú nyerőosztály nyereményalap-hányadát a halmozott összeg fennmaradó részével növeli."

A nyerőosztály az a találat, amely nyereményre váltható, vagyis Ötöslottó esetében a négyes, hármas és kettes találatok. A nyereményalap az adott játékból származó árbevételt jelenti (játékonként eltér, hogy mekkora hányadát kell nyereményekre fordítani). Tehát, ha az egy év letelte után sincs öttalálatos, ám van pl. négyes, hármas és kettes is (az egyes nem váltható nyereményre, ezért nem kalkulálunk vele): a nagynyeremény 10-10%-a a négyesek és a hármasok nyereményalapját növeli, 80% pedig a kettesekét.

Ön lottózik?

Igen, sőt, a lottójátékok a kedvenc játékaim! A dobogó tetején az Ötöslottó áll – a szombati bevásárlólistám állandó szereplője. Nagy kedvenc még a Skandináv lottó és a Hatoslottó is.  Szerencseszámom is van, sőt, „örököltem” családi számokat is, ezekkel rendszeresen játszunk a férjemmel.

Legalább 100 milliót tegyünk félre

„Tény, hogy aki a bitang nagy lóvé érkezése előtt sem tudott bánni a pénzzel, utána sem fog, és újra kifolyik majd a kezéből” - meséli Lantos András pénzügyi statisztikus. „A magyarok amúgy is szeretik rögtön elkölteni, amijük van, és ha a pénzük elfogyott, hiteleket vesznek fel. Szerintem egy átlagember, aki egyszer csak lottómilliomossá válik, hamar hozzászokik ahhoz, hogy hirtelen gazdag lett, és rövidesen elkezd majd ész nélkül költeni: vesz egy drága kocsit meg egy marha nagy házat, de abba nem gondol bele, hogy a kocsinak az egekben lesznek a költségei, és a házat is fűteni kell, dolgozni meg hülye lenne elmenni, hát nem azért lottózott! Azokból az időkből, amikor a sajtó még név szerint, arccal együtt lehozta a lottónyerteseket, és követte egy darabig az életüket, valamint az azóta készült statisztikákból tudjuk, hogy világszinten a lottónyertesek 80%-a szegényebben végzi, mint amilyen a nyereménye előtt volt. Aki azonban tud a pénzzel bánni, arra nem jelent veszélyt ekkora összeg, nem fog megkergülni: szinte ösztönösen hoz majd pénzügyileg jó döntéseket. Azt tudom tanácsolni minden friss lottómilliomosnak, hogy költsenek és költsenek, de legalább 100 milliót kössenek le huzamosabb időre.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek