Kígyómasszázs és fenéklifting: új wellness trendek

Látszik, hogy mi, magyarok mennyire elkényeztetettek vagyunk, ha termálvízről van szó, hiszen a wellness szállók egymásra licitálva kínálnak egyre többféle különleges - vicces és bizarr - szolgáltatást. A legújabb ötlet egyébként roppant egyszerű: vigyük be a spát a vendég szobájába. A wellness szolgáltatások közt találtunk nászutasok számára tervezett esőzuhanyt, de létezik testjoghurt, sörfürdő és kígyómasszázs is.

Az emberek többsége továbbra is elsősorban a gyógyvíz miatt tölt el néhány napot wellness hotelben, hiszen sokféle és kiváló termálvíz található Magyarországon. A legtöbben egészségügyi problémáik enyhülését várják, az olyan szolgáltatások, mint a masszázs, a szépségipari szalonok vagy a fitneszterem a relaxáció részei. Sokan azonban épp azért nem látogatják szívesen a wellness hoteleket, mert túl intimnek érzik a fürdőzést, szaunázást ahhoz, hogy sok más idegennel együtt csinálják. Számukra, és a kényelmet mindennél többre értékelőknek is érdekes lehet a személyes wellness, a legújabb spa trend.

A csapból is termálvíz folyik

Olyan is van, hogy testjoghurt
Olyan is van, hogy testjoghurt

A személyes wellness lényege az, hogy a legtöbb szolgáltatást anélkül is igénybe vehetjük, hogy elhagynánk a szobát. A legjobb része, hogy a csapból is termálvíz folyik, így elterülhetünk szállodai szobánk fürdőkádjában, és olyan, mintha a medencében lennénk - csak nem kell félnünk a fertőzésektől. A személyes wellness részét képezik még a fürdőkozmetikumok, sőt gyakran a szobához tartozó szauna vagy gőztusoló. Szélsőséges esetekben színterápiás kádra vagy fürdőgolyókra, testjoghurtra is bukkanhatunk szállodai szobánkban.

Sylvia Sepielli

Az első személyes wellness hotelszobát Sylvia Sepielli spa tanácsadó és dizájner alakította ki. Az amerikai sztártervező a japán és kínai hagyományos gyógykezeléseket kutatta hosszú éveken át, időközben Japánban is élt, és a nyelvet is megtanulta. A harmónia iránti vágya végül a spa felé irányította, és a világ minden pontján tervezett már wellness szállókat.

„A fürdőkultúra túlmutat az alkalomszerűségen, és kiterjed a privát terekre is. Jelen van a hétköznapokban, és a fürdőszobákban” – nyilatkozott a téma kapcsán Ivea Kellere, a fürdőkozmetikumokat gyártó Stenders Magyarország ügyvezetője. „Ennek ellenére a hazai wellness és spa hotelek közül még mindig kevesen tartják fontosnak, hogy a vendégszobákban is elérhető legyen az a kényeztetés, ami a hotel közösen használható helységeiben megtalálható”.

A szobákban is elérhető, úgynevezett személyes wellness irányába nyitott hazai szállodák között személyes szaunára jelenleg a szilvásváradi La Contessa Kastályhotelben találunk jó példát, illetve a zalakarosi Hotel Karos Spa, és a ceglédi Aquarell Hotel egyes fürdőszobáiban folyik csapvíz helyett termálvíz.

Nászutasoknak esőzuhany alatti romantika

Gessi luxus tusoló fényterápiával, zivatar vagy szemerkélő eső fokozatokkal
Gessi luxus tusoló fényterápiával, zivatar vagy szemerkélő eső fokozatokkal

Persze nem a szobába költöztetett élmény az egyetlen olyan ötlet, ami akár furcsán is hangozhat elsőre. A nászutasok számára például egy szálló a csomag részeként fény-, hang- és aromaterápiás finn szaunát, vödrös és esőzuhanyokat, valamint aromakút használatot kínál. Az amerikaiak persze ennél sokkal messzebb is mennek: az Eat, Pray, Love programot egy holisztikus szemléletű férfi tartja, aki spa tanyáján az egészséges táplálkozáson és a fürdőzésen kívül spirituális megtisztulást és reiki gyakorlatokat is ígér.

Kismamáknak, családoknak

Külön kategóriát alkotnak a családokra, illetve a kismamákra specializálódott hotelek. Ők nem kis dolgot vállalnak, ugyanakkor remek üzleti elgondolás, hiszen a legtöbb szállóban nem feltétlenül örülnek, ha a gyerekzsivaj megzavarja a fürdőzők nyugalmát, a kismamák pedig különösen igénylik a törődést, és mindig akad egy jó férj vagy kedves anyós, aki befizeti várandós menyét egy ilyen élményre.

Ami már kicsit bizarr

Kozmetikumok a tőkehal-spermától a csigakrémig

Nemcsak a wellness ipar, de a kozmetikai ipar sem maradhat ki a bizarr szolgáltatások világversenyéből. Már korábban beszámoltunk olyan szépészeti eljárásokról, mint például a halpedikűr. Egy norvég biotechnológiai cég pedig tőkehal-spermával robbant be a nemzetközi kozmetikai piacra, miután felfedezték, hogy az anyag bőrhidratáló képessége miatt ideális, nincs íze és illata. A megfelelően tiszta spermát a gyógyszeriparban is használják, többek között az anyatejet helyettesítheti, de tartósítanak vele csokoládét, és egyéb élelmiszereket. Serkenti az immunrendszer működését. Akinek érzékeny a bőre, használhat csigakrémet. Az anyag természetes bőrregeneráló képességét hasznosítja a Cosmeticos Elicina cég. Egyes források szerint már az ókori görögök is használtak csigaváladékból nyert kozmetikumot. A korábban kizárólag szépségszalonokban és az orvosi szekrények mélyén féltetten őrzött helix aspersa müller-kivonatot már a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették. A csigakivonatot állítólag az állatok bántódása nélkül nyerik ki.

Van néhány olyan spa is, melyek szolgáltatási listája láttán felszaladt a szemöldökünk. Egy izraeli farmon kígyómasszázst kínálnak, ami egyáltalán nem fantázianév, valóban kígyókat raknak a vendégek testére. A kígyó fajtája és súlya attól függ, milyen masszázst kérünk, így a dekoltázsunkat és a nyakunkat apró, a hátunkat nagyobb hüllőkkel borítják. Egy amerikai wellness szalon fenékliftinget kínál, számos cseh spa pedig sörfürdőt javasol a szó szerint vett izomlazításhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra