18 év alatt betiltanák a szoláriumot

szoli_mA D-vitamin csak egy bizonyos pontig termelődik, a pattanásoknak jót tesz a napfény, de bőven elég sugárzást kapunk az utcán is, így a mértéktelen napfürdőzés alapvetően nem jó ötlet. Többek közt ezekről is szó esett Egerben, a X. Kozmetológiai Kongresszuson.

A fényvédelem fontosságáról, a káros sugárzásról mindenki tud, bár sajnos nem mindenki veszi komolyan. Gyakran hangoztatott érv a mértéktelen napozás mellett, hogy a szervezet számára létfontosságú D-vitamin termelődését csak a napsugarak indítják be, de arról vélhetően kevesen tudnak, hogy egy bizonyos mennyiség felett hiába napozunk, nem termelődik több, van limitje.

Ráadásul tabletta formájában is pótolható. Attól sem kell tartani, hogy a fényvédő krém a D-vitamin termelődését akadályozza, és továbbra is hangsúlyozzák, hogy ügyeljünk arra, hogy a választott termék UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtson, valamint tartalmazzon fizikai fényvédő komponenseket.

Ez a napfény elég

A bőrgyógyászok és kozmetológusok a külföldi kollégákkal összhangban állították össze a legfontosabb tudnivalókat a napozásról. Erről bővebben a melanomablog.hu oldalon olvashattok. Arra a megállapításra jutottak, hogy az a napfénymennyiség, ami nyári öltözetben az utcán ér minket, bőven elegendő a megfelelő D-vitamin termelődéséhez. A téli, tavaszi hónapokban tabletta formájában vagy megfelelő, például halakban gazdag étrenddel pótolhatjuk.

Ismét szó esett a szoláriumozásról is, és a szakma egyöntetű véleménye továbbra is az, hogy inkább káros, mint hasznos, így kerülendő, hiába állítja számos gyártó, hogy készülékei teljesen ártalmatlanok. A kongresszus résztvevőit elszomorította a tény, hogy sok gyerek jár szoláriumba, így ezzel kapcsolatban a német példát igyekeznek hazánkban is bevezettetni, azaz 18 éves kor alatt megtiltanák a szolárium használatát.

Szükség van D-vitaminra?

Érdekesség, hogy az UV-B sugarak a bőr immunvédekezését ugyan csökkentik, de az általános immunitást erősítik. Így lehet, hogy a pikkelysömör vagy a pattanások kezelésében fontos szerepet kap a napozás (illetve az olyan fénykezelések, melyek azt modellezik). Az immunvédekezést gyengítő hatás csak ott érvényesül, ahol a bőrt a sugarak érik, ráadásul csak a T-sejtes immunitást befolyásolja, ezért nem alakulnak ki bakteriális vagy gombás fertőzések.

Azt sem könnyű eldönteni, hogy szükségünk van-e egyáltalán D-vitaminra. Ez egy egyszerű vérteszttel eldönthető, a 25(OH) D-vitamin szintjét kell meghatározni, és az eredményből kiderül, hogy szervezetünk igényli-e a pótlást. Érdekes új kutatási eredmény, hogy a D-vitamin nem akadályozza meg vagy lassítja a daganatos betegségek kialakulását, ugyanakkor a már meglévő betegség leküzdésében segíthet, így a pácienseknek kifejezetten javasolható egy ilyen specifikus vérteszt.

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.