Magyar tudósnőket díjazott a L’Oréal

Dr. Buzás Edit a világon az elsők között kezdte kutatni a sejtek közötti üzenetáramlásért felelős "postásokat". A kutatónőt a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj elnevezésű program keretében, tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémián.

Az egyedülálló, kizárólag nőket megszólító díj olyan magyar kutatókat támogat, akik munkájukkal az élet- vagy anyagtudományok valamely részterületén kivételes eredményt értek el. Dr. Búzás Edit immunológus mellett egy csillagásznő és egy fiatal gyermekgyógyásznő részesült a 2011-es ösztöndíjban. A díjazottak az Akadémia épületében átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjakat.

Dr. Buzás Edit, a hazai immunológiai kutatás kiemelkedő személyisége, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet munkatársaival a világon elsők között kezdte kutatni a sejtek közötti kommunikációban a hírvivő, azaz a „postás” szerepét betöltő gömböcskék (vezikulák) szerepét. Ezek a sejtek által kibocsájtott, információkkal teli gyöngyszerű képződmények vihetik magukkal az üzenetet autoimmun betegségek és a rákos daganatok esetében is. Így a kutatási eredményeknek köszönhetően a jövőben lehetőség nyílhat a minden eddiginél korábbi diagnosztizálásra és a hatékonyabb gyógyításra is.

A 30 év alatti kategóriában díjazott Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász rezidens kutatási területe a diabétesz. Az 1-es típusú cukorbetegség a második leggyakoribb krónikus gyermekkori megbetegedés. A kutatónő arra keresi a választ, hogy milyen genetikai hajalmosító tényezők játszanak szerepet ennek kialakulásában. A 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz esetében pedig az inzulintermelő béta-sejtek működésére koncentrál: azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani a betegség során kialakuló elégtelen inzulintermelést.

A 30 év feletti kategória díjazottja Dr. Derekas Aliz csillagász lett, aki eddig 3 – fizikailag összetartozó - ismeretlen csillagot fedezett fel. Kutatásai során a NASA űrtávcső, immáron két éve folyamatosan mért adatait használva a csillagok rövid időskálájú (perces, órás, napos) fényességváltozásait vizsgálja. A jövőben távoli csillagok színképét szeretné elemezni, ebből következtetne a kémiai összetételükre.

Dr. Hámori József, Dr. Schmittné Makray Katalin, Dr. Csépe Valéria, Dr. Buzás Edit, Dr. Derekas Aliz, Dr. Jermendy Ágnes, Dr. Ránky Katalin, Prof. Dr. Ádám Veronika
Dr. Hámori József, Dr. Schmittné Makray Katalin, Dr. Csépe Valéria, Dr. Buzás Edit, Dr. Derekas Aliz, Dr. Jermendy Ágnes, Dr. Ránky Katalin, Prof. Dr. Ádám Veronika
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek