Asztmássá teheti a gyereket, ha anyu zsírszegény joghurtot eszik

A kisbabáknál növekedhet az asztma és a szénanátha kialakulásának az esélye, ha a terhesség alatt a kismama rendszeresen fogyaszt alacsony zsírtartalmú joghurtot – legalábbis ezt az összefüggést találták egy új kutatás során.

A vizsgálat során több mint 70.000 várandós nő étrendjét követték nyomon, majd az ő gyermekeik egészségi állapotát, 7 éves korukig. Azt találták, hogy amellett, hogy növeli az asztma kialakulásának veszélyét, a (kismama) napi zsírszegény joghurt fogyasztása a duplájára növeli a kisbabáknál a később megjelenő szénanátha esélyét.

A kutatók egyelőre csak találgatnak, mi lehet ennek az összefüggésnek az oka, valószínűsítik, a kismama étrendjében vagy életmódjában vannak még egyéb tényezők is, amelyek okozhatják a gyermekkorban jelentkező asztmát és szénanáthát, de az is elképzelhető, hogy bizonyos fontos zsírsavak hiányoznak a zsírszegény joghurtból, és ez lehet az egyik ok.

A jó hír, hogy tejfogyasztásnak védő hatása van a babáknál az asztmával szemben. Egészségügyi szakemberek azt javasolják a kismamáknak, hogy kövessenek kiegyensúlyozott, zöldség-gyümölcsben gazdag étrendet. Ne változtassanak drasztikusan a napi étkezéseiken, vagy ha szeretnének, előtte konzultáljanak az orvosukkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek