Bele is lehet halni a horkolásba

Sokakat érintő probléma a horkolás, amit sajnos az emberek többsége nem vesz elég komolyan. Pedig a horkolással együtt járó oxigénhiány komoly, akár életveszélyes betegségek okozója is lehet.

A civilizációs társadalmakban az alvásproblémák egyre gyakoribbak. Olyannyira, hogy az egyik legnagyobb amerikai online napilapnak, a Huffington Postnak, külön alvásrovata van, amit napról-napra friss cikkekkel töltenek meg. A legnagyobb baj, hogy az alvásproblémákkal az emberek nagy része nem, vagy csak későn fordul orvoshoz. Pedig a bajok sok esetben könnyedén megelőzhetőek lennének. Dr. Hermánné Fogarassy Évával, a Benyovszky Orvosi Centrum alvásterapeutájával beszélgettünk.

A pszichológusnő elmondta, hogy az alvászavar kifejezetten civilizációs betegség. A modern társadalmakban élő emberek 30 százaléka tartósan alvásproblémával küzd, 70 százalékuk pedig évi néhány alkalommal tapasztal néhány napon át tartó alvásproblémákat.

Az állatok jól alszanak ugyan, de horkolni ők is szoktak
Az állatok jól alszanak ugyan, de horkolni ők is szoktak

A rosszul alvás mellett talán a leggyakoribb probléma a horkolás. Ezt, mint Fogarassy Éva hangsúlyozta, sokan nem veszik komolyan, szinte természetesnek tartják, és nem mennek vele időben orvoshoz. Pedig a horkolás nagyon nagymértékben károsíthatja a szervezetet és súlyosabb esetben bele is lehet halni.

Valóban több a férfi horkoló, mint a női?

Igen, elsősorban azért, mert más az anatómiai berendezésük, a férfiak garatja inkább hajlamos az elszűkülésre. A nőket viszont egészen a klimaxig a hormonok nagyon sok mindentől megvédik, így a horkolástól is.

Betegségnek tekinthető a horkolás, vagy inkább csak zavaró tényező?

stockfresh 290308 snoring sizeM
Fotó: John Takai

Az emberek nagy része nincs ezzel tisztában, de a horkolás miatt nagyon súlyos, életveszélyes betegségek is kialakulhatnak. Az emberek nem tekintik komoly problémának a horkolást, nem hiszik, hogy akár bele is lehet halni. Sajnos nagyon sok álmában a horkolás miatt meghalt emberről tudunk.

Amikor a horkolás lélegzet kimaradással, és az ezzel járó agyi oxigénhiánnyal jár, akkor már betegségről beszélünk, ami előbb utóbb az összes szerv elhasználódásához vezet. Az agy mellett a szívet, a teljes érrendszert, a kiválasztórendszert, és a hasnyálmirigyet terheli legjobban a súlyos horkolás – ezek biztos hogy sérülnek, ahogyan az összes hormontermelő szerv is.

Ezek szerint helyes felébreszteni a mellettünk alvót, ha horkol?

Feltétlenül, de előbb figyeljük meg, hogy hogyan horkol. Ha úgy halljuk, hogy van légzéskimaradás, azaz egy ideig néma csönd, aztán egy hatalmas horkantás következik, akkor egészen biztosan el kell vinni őt horkolás vizsgálatra. A veszedelmes horkolásnak az is jele lehet, ha valaki feltűnően fáradékony. Aki álmából harmincszor felébred a légzés kimaradása miatti sokk következtében, azon ez napközben előbb utóbb meglátszik. Ez azt jelenti, hogy az állapota súlyos.

Van, aki csak bizonyos pozitúrákban – például háton fekve – horkol. Ez ellen léteznek praktikák, de általában a vége úgyis az, hogy orvoshoz kell fordulni vele.

Lehet-e a horkolást gyógyítani?

Lehet, de nem terápiával, hanem műtéttel. Mi az alváscentrumban fül-orr-gégésszel és műszeres alvásvizsgálattal mérjük fel a horkolós beteg állapotát. Általában egy garaton végzett rutinműtéttel vagy alvásjavító készülékkel megoldható a probléma, de érthető módon az emberek nagyrésze nem szívesen veti alá magát ilyesminek.

Ezért jó, ha már idejekorán megteszünk mindent a megelőzés érdekében. Mindenkinek veszélyes az elhízás, de egy horkolónak különösen, mert a garat még jobban beszűkül tőle. Ugyanígy veszélyes a dohányzás is. Ma már sok praktikus segédeszköz is kapható, műszerek, ragtapaszok, spray-k, amelyekkel enyhíthetőek a horkolás tünetei.

Ha Ön, vagy hozzátartozója horkol

akkor érdemes végignéznie az alább összegyűjtött linkeket. Dr. Vass Zoltán fül-orr-gégész honlapján hosszú, de érthető leírás található a horkolást okozó szervi elváltozásokról, a lehetséges gyógymódokról, és arról, hogy mi történik a műtét során, illetve milyen biztonsággal számíthatnak gyógyulásra azok, akik rászánják magukat a műtétre.

Ezen kívül tájékoztató jelleggel összegyűjtöttem a különböző horkolás elleni megoldást kínáló cégek egy-egy linkjét, ahol azt is megtalálhatja az érdeklődő, hogy az adott módszer pontosan hogyan fejti ki a hatását. Persze ezek forgalmazó cégek, akiknek a termék eladása a fő céljuk, így a leírásokat is ennek tudatában érdemes olvasni.

Horkolás elleni spray

Horkolás elleni szájbetét

Horkolás elleni rádiófrekvenciás kezelés

Mustra