Nem minden bőrrák egyforma

Az UV sugárzás egyik következménye lehet, hogy új anyajegyek, foltok, bőrelváltozások jelennek meg a bőrünkön. Ezek lehetnek ártalmatlan új anyagjegyek, de némelyiknek végzetes következményei lehetnek. Mivel ezt laikusként nem tudjuk eldönteni, az őszi teendőink közé érdemes beiktatni a bőrgyógyászt is.

Bőrdaganat és bőrdaganat között is van különbség, de ezt csak szűrés közben derülhet ki. A bőrgyógyász egy speciális nagyítóval, dermatoszkóppal egyenként megvizsgálja az anyajegyeket, egyéb elváltozásokat, sőt, ezeket le is lehet fotózni és egy speciális programban rögzíteni, így a következő szűrés során össze tudják hasonlítani, hogy történt-e változás, ami rosszindulatú elfajulásra utalhat.

A bőrdaganatok főbb típusai:

Basalioma

Ez a leggyakoribb, de szerencsére a legjobban gyógyítható is, szerencsére más szervekben áttéte ritkán ad. A leginkább napfénynek kitett bőrfelületeket (arc, nyak, stb.) érinti.

Súlyosságtól függően fagyasztással, speciális krémmel, fénykezeléssel (PDT), vagy műtéttel teljes mértékben gyógyítható. Azonban jó tudni, hogy bármikor kiújulhat, ezért itt is szükséges a rendszeres ellenőrzés. A túlzásba vitt napozás, szoláriumozás, de a fúrt kutak arzéntartalma is növeli a kialakulás veszélyét.

Tünetei: halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozás a bőrfelszínen, amely viszkethet. Nem gyógyuló, akár vérző seb alakul ki.

Spinalioma

A bőr felszíni sejtjeiből indul, és áttétet is adhat más szervekbe (nyirokcsomók, tüdő, csont).

Rejtettebb helyeken is megjelenik, nem csak a napfénynek kitett bőrfelszínen, így például a szájüregben, a nemi szerveken is. Hajlamosító tényező az UV sugárzás, bizonyos kémiai anyagok, és a HPV (humán papilloma vírus) is. Nagyon fontos, ha még korán felismerjük (pl.: nem adott még áttétet) sikeresen gyógyítható műtéttel, vagy sugárkezeléssel.

Tünetei: Ha megjelenik a testen egy nem gyógyuló sebszerű képlet, menjünk orvoshoz!

Melanoma malignum

A másik kettővel ellentétben nagyon gyorsan ad áttétet más szervekbe (tüdő, agy, máj, csontok), így gyakran halálos kimenetelű – a bőrdaganatok okozta halálozás 75%-ért ez a típus a felelős.

Leggyakrabban a festéket termelő bőrsejtekből (anyajegy) indul ki, áttétet adhat a tüdőbe, agyba, májba, csontokba és akár halálos is lehet. Okozhatja egy anyajegy sérülése, vagy többszöri leégés is. A legjobban a napfény (UVA, UVB sugarak), szolárium használat növeli a kialakulás veszélyét. Meglévő, de újonnan kialakuló anyajegyekből is kialakulhat.

Tünetei: Szabálytalan alakúvá válik egy anyagjegy, megváltozik a színe (akár csak foltokban), megnő, vérzik, viszket, vagy új anyajegy jelenik meg, minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz.

Bármelyik típusról is legyen szó, az egyetlen, amit tehetünk, hogy megmutatjuk egy bőrgyógyász szakorvosnak. A gyorsaság akár az életünket is megmentheti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra