Ezt teszik az életveszélyes vezetékekkel: kevesebb lesz az áramkimaradás is

K EPA20221223356

A gólyák számára kiemelten veszélyes elektromos vezetékekre talált megoldást az E.ON: a föld alá vezette le azokat.

A Pusztazámori Regionális Hulladéklerakó szerves hulladéka tömegével csábítja a területre a madárállományt. A madárrajok, főként a nagy szárnyfesztávolsággal bíró gólyák azonban gyakran megsérülnek, s sokszor áramkimaradást is okoznak röptükben a szabadvezetékek miatt. Az E.ON végre megoldást talált az élővilágot veszélyeztető problémára. A fejlesztéssel a környék lakói is jól járnak.

Földkábelbe tette eddig szabadon futó vezetékeit az E.ON a pusztazámori hulladéklerakó környékén. A madárbarát akció nem csak számtalan, itt fészkelő, védett madárfajnak hasznos, a környék lakóinak is egyszerűbb lesz az élete, hiszen a gyakori áramszünetek egyik fő forrása szűnt meg ezzel. 

Föld alá kerültek az áramvezetékek

Nem ez az első eset, hogy ilyesmi történik hazánkban, tavaly már Kaposvár és Nyíregyháza mellett is szükség volt a helyi hulladéklerakó feletti vezetékek föld alá helyezésére. A szeméttelepeken jelen lévő, nagy mennyiségű szerves hulladék igazi svédasztal a madarak számára, nem véletlenül olyan változatos a környék madárvilága. 

"A hulladéklerakó telep környékén élő madarak, elsősorban a gólyák védelme érdekében a 22 kilowattos szabadvezeték hálózatunkat elbontjuk, ehelyett földkábeles hálózatot létesítünk a biztonságosabb üzemeltetés érdekében"

– mondta Papp Dávid, az E.ON üzemeltetési csoportvezetője. 

A területen sirályok, varjak, vércsék, hollók és fecskék tömege lakomázik napról napra a kifogyhatatlan szeméthalmokból. Az áramot hordozó vezetékek azonban a gólyákra a legveszélyesebbek közülük, ugyanis nagy szárnyfesztávolságuk miatt könnyen beakadhatnak a vezetékekbe, ami halálos áramütéssel járhat. Fészkelési szokásaik miatt pedig rendszeresek az áramkimaradások a környéken: ezen két problémát sikerült az E.ON-nak a föld alá helyezett vezetékekkel megoldania. 

A golyák kedvence a terület, nem csak fészkelnek, de több pár át is telel a hulladéktelepen. Augusztus környékén akár 2-300 gólya is megpihen itt, mielőtt délre vándorolnak. A mostani felújítás során az egykor áramvezetéket tartó oszlopok megmaradnak, hiszen a madarak azon fészkelnek, sőt, műfészkeket is terveznek kialakítani rajtuk a későbbiekben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek