A legújabb UV-fényes kísérlet kimutatta, meddig fröcsköl a vécé, ha lehúzod

GettyImages-1345101224
Olvasási idő kb. 3 perc

A vécéfedél lehajtása körüli vitában erős érvet jelenthet egy friss kutatás eredménye.

Sokan igyekeznek meggyőzni arról a férfiakat, hogy büszkeségüket feladva otthon ne állva pisiljenek, mert ha így tesznek, azzal a vizelet kicsaphat a vécékagylóból: ugyanakkor nem ez az egyetlen veszélyforrása van a toalett körül terjedő nemkívánatos anyagoknak. Azt például tudtad, milyen messzire repülhetnek el a székletben megtalálható anyagok, ha nyitott fedél mellett öblíted le a vécét?

A vécéfedél lehajtása ezért fontos

Nos, a közelmúltig senki sem lehetett biztos ebben, azonban a Coloradói Egyetem Boulderben található kampuszán dolgozó szakemberek úgy döntöttek, fényt derítenek a válaszra. Nem is akármilyen fényt: UV-megvilágítás segítségével figyelték meg, mi történik pontosan akkor, amikor egy nyitott fedelű vécét lehúzunk. A megfigyelést nemcsak számszerűsítették, hanem videón rögzítették is, így most bárki láthatja, milyen meglepő távolságot tehetnek meg a toalettből kicsapódó cseppek.

 Nem húzzuk tovább az időt:

nyolc másodperc alatt másfél méteres távolságig jutnak el az aeroszolok,

amelyek igazán apró cseppecskék. A nagyobb folyadékcseppek hamar valamilyen felületre kerülnek, ám az aeroszolok akár perceken át is lebeghetnek a toalettben, az oda belépők pedig belélegezhetik azokat, így akár fertőzéseket is összeszedhetnek.

Beteg családtag esetén különösen figyelj!

Vírusok, baktériumok vagy más mikroorganizmusok is lehetnek a vizelettel és széklettel keveredő vízből keletkező cseppecskékben: E. coli, clostridium difficile, noro- és adenovírusok is terjedhetnek tehát, ha nyitott fedelű vécét öblítesz le. Azt már korábbi kutatások kimutatták, hogy ezek a patogének több öblítést is képesek átvészelni, így hosszan jelen lehetnek a vécé légterében.

Ez otthon különösen akkor jelenthet veszélyt, ha a háztartásban valaki éppen olyan megbetegedésben szenved, amely a kórokozó széklet útján történő ürítésével jár.

Amennyiben a vécé fedele nyitva marad egész nap, öblítések idején is, a családtagoknak nagyobb esélye lesz arra, hogy maguk is elkapják a betegséget.

Csak egy mozdulat a vécéfedél lehajtása: ne hagyd ki!
Csak egy mozdulat a vécéfedél lehajtása: ne hagyd ki!Kinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Mindig hajtsd le a fedelet

Mit kell tehát tenned? Egyértelmű: hajtsd le minden alkalommal a vécé fedelét, amikor leöblíted. Ne feledkezz meg a kutatás eredményeiről akkor sem, amikor a toalettet tisztítod: alaposan mosd le fertőtlenítőszerrel a fedél alját, hiszen most már pontosan tudod, hogy rengeteg cseppecske csapódik arra minden egyes öblítés alkalmával. Ezen túlmenően, ha beteg családtaggal élsz együtt, szentelj extra figyelmet a vécé tisztán tartásának, és ne tárolj újságokat, könyveket a legkisebb helyiségben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek