Ezeket a növényeket most kell elültetned, hogy nyárra megtöltsék élettel a kertet

GettyImages-93912590

Nemcsak az számít, hogy hogyan csinálod, hanem az is, hogy mikor. A tavaszi telepítésű növények ültetésére már csak néhány heted van.

A tavasz számos teendőt tartogat a kertben. Ilyenkor kell gondoskodnod a gyepszellőztetésről, meglévő növényeid tápanyag-utánpótlásáról és a gyümölcsfák metszéséről is. Nem szabad megfeledkezni azonban az ültetésről sem. Ha szeretnéd átalakítani, új fajokkal benépesíteni a kerted, akkor nincs vesztegetni való időd: a következő növényeket most kell telepítened!

Fák, cserjék tavaszi ültetése

A fák, cserjék esetében különbséget kell tenni az úgynevezett konténeres és a szabad gyökerű kiszerelésű növények között. Az előbbi kategória azt jelenti, hogy a növényeket műanyag edényben kapod meg. Mivel már gyökeret eresztettek, az évnek szinte bármely szakaszában elültetheted őket, amikor nem fagyos a föld.

A szabad gyökerű növények gyökerei ezzel szemben – ahogy az elnevezéséből is kiderül – szabadon vannak, ezért szállításuknál és telepítésüknél nagy gondossággal kell eljárni. Itt komoly szerepe van a megfelelő időzítésnek is.

Ezeket a növényeket az október 20. és március 20. közé eső fagymentes időszakban kell elültetni.

A fajok összeállításánál érdemes figyelembe venni a kert adottságait, illetve a növények egyéni szükségleteit is, hiszen fény-, víz- és tápanyagigényük igen változó lehet. Megyeri Szabolcs kertészmérnök mindenekelőtt a gyümölcsfákat ajánlja, hiszen tavasszal virágba borulnak az ágaik, nyáron zamatos gyümölcsöket hoznak, ősszel színes leveleikkel díszítik a kertet, télen pedig hófedte ágaikkal teremtenek különleges hangulatot.

A frissen elültetett fák alapos öntözést igényelnek
A frissen elültetett fák alapos öntözést igényelnekTatyana Aksenova / Getty Images Hungary

Ilyenkor kell elültetni a cserjéket is, amelyek a legsokoldalúbban felhasználható kerti növények közé tartoznak, hiszen alkalmasak szoliternek, sövénynek, térelválasztónak vagy látványos dekorációs elemnek is.

jól megválasztott sövény – ami lehet bukszus, tuja, fagyal, madárbirs vagy egyéb cserje is – nem igényel gyakori gondozást, ápolást.

A legtöbb sövénynek való növény már évi 2-3 metszéssel beéri, öntözést pedig jellemzően csak az igazán forró nyári napokon igényel.

Virágok ültetése

Fontos tudni, hogy a tavaszi hagymásokat nem most, hanem ősszel kell ültetni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a következő időszakban le kéne mondanod a virágok látványáról, hiszen számos olyan faj közül válogathatsz, amelyek hamarosan nyílni kezdenek a kertben.

Ott vannak például az évelők, melyek nem csupán ideiglenes díszítőértékkel bírnak, hiszen évről évre megújulnak. Napos helyre ajánlott a palástfű vagy a szellőrózsa ültetése, míg ha árnyékos területre keresel virágzó növényt, akkor a harangvirág vagy akár az árnyékliliom is remek választás.

Jó megoldás lehet a számtalan rózsafaj egyike is. Bár sokan tartanak tőle, a rózsa nevelésével kezdő kertészként is elboldogulhatsz. Ha megtanulod az olyan alapfeladatokat, mint a szabályos ültetés, a helyes öntözés és a szakszerű metszés, ezeket az ismereteket más növényeknél is kamatoztathatod.

Ha most elülteted, a rózsa akár októberig is virágozhat
Ha most elülteted, a rózsa akár októberig is virágozhatMaryviolet / Getty Images Hungary

Magok vetése

Ha palántákat szeretnél nevelni, az ültetésre szintén most van a megfelelő idő. Csak nyomkodd le a földet a kijelölt részen, majd vesd el a magokat – legyen szó akár zöldségekről vagy virágokról.

Az első csírák néhány héten belül kidugják a fejüket a földből, majd elkezd kihajtani a növény.

Ha közben kiderülne, hogy túl sűrűn vetetted el a magokat, érdemes egy kicsit megritkítani a területet, nehogy elnyomják egymást a fejlődésben lévő növények – tanácsolja a kertészmérnök.

Ami a zöldségeket illeti, a kiskerti veteményezést akár pár négyzetméteren is kipróbálhatod. A kora tavasszal ültethető fajok közé tartozik a fejes saláta, a rukkola, a sárgarépa, a hónapos retek, a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta, a burgonya, a spárga, illetve a hagyma- és borsófélék.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra