A bomba egyik alapanyaga kiváló takarítószer: így használd biztonsággal

GettyImages-1318514018

Fűtési szezonban a szokásosnál is nagyobb kihívást jelent a lakás portalanítása. A háziasszonyok bevetnek minden praktikát a bútorápoló szerektől kezdve a csodakendőn át a tollseprűig, hogy ragyogjon a lakás. Van azonban egy olcsó és hatékony termék, amit a szállodákban már régóta alkalmaznak a pormentesítésre.

Egyre nagyobb teret kapnak a takarításban is a vegyszermentes megoldások. A mérgező anyagoktól mentes tisztítószerek nem károsak az egészségre, a környezetet sem terhelik, és még a pénztárcánkat is kímélik. A szódabikarbóna, az ecet, a citromlé és az illóolajok kiváló tisztítószerek a fürdőszobában és a konyhában. De mivel takaríthatunk környezettudatosan a szobákban?

A síkosítóhoz is ezt használják

A glicerin nagyon hasznos a ház körül, legyen szó takarításról, mosásról vagy bőrápolásról
A glicerin nagyon hasznos a ház körül, legyen szó takarításról, mosásról vagy bőrápolásrólAnna Efetova / Getty Images Hungary

Ha már rászánjuk magunkat a portörlésre, szeretnénk, hogy a ragyogó tisztaság, ha nem is hónapokig, de legalább hetekig megmaradna. Sajnos olyan csodaszert még nem találtak fel, amivel mindez lehetséges lenne. Van azonban egy olyan színtelen, szagtalan, szerves vegyületek közé tartozó alkohol, ami széles körben alkalmazható, hiszen alapanyaga lehet a bombának, a hidratáló kozmetikai krémeknek, a síkosítónak és még az elektromos cigaretta töltőfolyadékának is, ráadásul még a port is hatékonyan eltünteti a bútorokról. Ez a sokoldalú „csodaszer” nem más, mint a glicerin.

Fára, tükörre egyaránt jó

A bútor akkor szép, ha csillog-villog, azonban a rutinos takarítók jól tudják, hogy nem szabad túlzásba vinni a bútorfényezést, mert ha túl sok olajat viszünk fel, az elhomályosítja a felszínt, ráadásul még inkább vonzza magához a port, ami így jobban megül majd a bútor felszínén.

A szállodák többségében is a glicerint használják a bútorok és a padló fényesítésére
A szállodák többségében is a glicerint használják a bútorok és a padló fényesítéséreMarko Geber / Getty Images Hungary

A glicerinnel azonban könnyen eltüntethetjük a port nemcsak a bútorról, hanem a tükörről, de még a lakkozott felületekről is. A szállodák és a múzeumok takarításában jártasak régóta használják a glicerint, mert ez az illatmentes, szagtalan, sűrű anyag olyan láthatatlan réteggel vonja be a megtisztított bútorfelületet, melyen nehezebben rakódik le a por. 

A glicerin előnye, hogy nemcsak fán, hanem szinte bármilyen felületen, akár lakkozott bútoron is alkalmazható.

Parkettára és textilre is kiváló

A glicerin egy igen gazdaságos tisztítószer, hiszen csupán néhány cseppet kell belőle egy mikroszálas kendőre tenni, vagy a vízbe cseppenteni, és ezzel áttörölni a bútort, ami olyan ragyogó lesz, mint új korában. A glicerin alkalmas arra is, hogy tisztára és fényesre varázsoljuk vele a parkettát és a laminált padlót, hiszen akár felmosáshoz is használhatjuk.

Tiszta és mutatós lesz a padlóburkolat is, ha glicerint cseppentünk a felmosóvízbe
Tiszta és mutatós lesz a padlóburkolat is, ha glicerint cseppentünk a felmosóvízbemilan2099 / Getty Images Hungary

De a folteltávolításban is segítségünkre lehet. Tegyünk egy kis glicerint a ruhán lévő foltra, majd néhány perc eltelte után dörzsöljük ki a koszt a textilből. Ezt követően mossuk ki a ruhát úgy, ahogy szoktuk.

A glicerin egyfajta alkohol, amely más alkoholokban és vízben is feloldódik.

Ez a tulajdonsága kiváló oldószerré teszi, ettől olyan tökéletes folteltávolító, és még a legmakacsabb, beszáradt mustár-, gyümölcs-, kakaó-, kávé- vagy teafolttal is elbánik.

A bőrünknek és a pénztárcánknak is jót tesz

A glicerint kozmetikai szerek elkészítéséhez is használják, így alkalmas például hajápolásra is. Csupán néhány csepp kell belőle a samponba, és nemcsak sokkal fényesebb, hanem dúsabb, puhább és hidratáltabb lesz tőle a hajunk. Ha pedig a kézkrémünkhöz keverünk egy csepp glicerint, érezhetően puhább lesz tőle a bőrünk, ráadásul télen megvédi a bőrt a hidegtől, nyáron pedig a viszketéstől és bőrirritációktól. 

A glicerin számos kozmetikai termék alapanyaga is lehet
A glicerin számos kozmetikai termék alapanyaga is lehetMyLoupe / Getty Images Hungary

A glicerin bőrápoló, bőrpuhító tulajdonsága kiválóan hasznosítható a bőrből készült, megkopott termékek „felfrissítéséhez”. Legyen szó dzsekiről, pénztárcáról vagy táskáról, ha egy szappanos tisztítás után vékonyan bekenjük glicerinnel, legyen bármilyen viseltes, szinte olyan lesz, mint új korában.

A mosásnál is használhatjuk a glicerint. Ha az öblítővízhez teszünk egy-két kanállal, a kötött ruhák megtartják méretüket és formájukat, nem mennek össze a mosásban, ráadásul puhábbak is lesznek a holmik.

Nem csak tisztít, szórakoztat is

A glicerinnek nemcsak gyakorlati haszna van, hiszen a gyerekek nagy örömére kiválóan alkalmas házi készítésű buborékfújó-oldat előállítására is. Egy adag elkészítéséhez csupán egy zárható edényre, valamint 4 csésze vízre, 4 evőkanál mosogatószerre és 2,5 evőkanál glicerinre lesz szükség. Ez a házilag készült játék egyszerre környezetbarát és olcsó is.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra