7 dolog, amivel akaratlanul is tönkreteszed a szobanövényeidet

GettyImages-1437974171

Mutatjuk, milyen hibákat követhetsz el, ha szobanövényeidet egyfolytában a halál torkából kell visszarángatnod.

A szobanövények gondozásának gyakori hibái

A szobanövények gondozása egyszerű feladatnak tűnik, hiszen köztudott, hogy csak vízre meg fényre van szükség. Vagy mégsem? Szakemberek mondják el, hogy mik azok a jellemző, széles körben elkövetett hibák, amelyek az emberek tudatlanságából fakadóan a növények gyakori pusztulásához vezetnek.

1. Túlöntözés

Bár a szobanövények rendszeres öntözést igényelnek, nem szabad átesni a ló túloldalára sem. A túl sok öntözés éppen olyan káros lehet, mint a túl kevés.

A sok víz szó szerint megfojthatja a gyökereket, mivel korlátozza a növények levegőhöz jutását.

A nedves közeg ráadásul a gombák és baktériumok elszaporodásának kedvez, ami gyökérrothadáshoz vezethet, és elpusztíthatja a növényeket.

A túlöntözés az egyik leggyakoribb hiba a szobanövények gondozásánál
A túlöntözés az egyik leggyakoribb hiba a szobanövények gondozásánálCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

A túlöntözés egyik tipikus esete, amikor a nagy melegben az ember rosszul méri fel a növények igényeit, vagy amikor a nyaralás előtt többnapos vízmennyiséget zúdít rájuk.

Szakértők azt javasolják, hogy addig ne öntözd meg a növényt, amíg a földjének felső rétege nedves.

2. Alulöntözés

Hogy ez miért rossz, az nem szorul különösebb magyarázatra. A növények számára létszükséglet a víz, ezért ha nem jutnak hozzá elégséges mennyiségben, megáll a fejlődésük, hervadozni kezdenek, majd végül elpusztulnak.

Ha egy növény láthatóan nincs jó passzban, nem érdemes túl sokáig halogatni öntözését, mert lehet, hogy már késő lesz neki.

Az alulöntözés másik negatív hatása, hogy a szárazon hagyott talaj hajlamos összetömörödni, ami megnehezíti a növények vízhez jutását. Ha ez megtörténne, a szakértők azt tanácsolják, hogy az érintett növényt alulról öntözd, vagyis cserepestül állítsd bele a vízbe, hogy a talaj minél több nedvességet szívjon magába.

3. Vízelvezető lyuk nélküli cserép

A cserepek alján kialakított kis lyukak elengedhetetlenek a felesleges vízmennyiség elvezetéséhez, a megfelelő légkeringés biztosításához és a káros sók eltávolításához a talajból. Ha egy növény olyan cserépbe kerül, ami nincs ilyen nyílásokkal ellátva, az könnyen a végét jelentheti.

A cserép alján lévő nyílás fontos szerepet tölt be
A cserép alján lévő nyílás fontos szerepet tölt bechercherish / Getty Images Hungary

Ha nem akarsz költekezni, a megoldás az lehet, hogy fúrsz néhány lyukat a cserép aljába, majd egy csepegtetőtálcára vagy tányérra állítod. A másik alternatíva, hogy egy rétegnyi követ, kavicsot vagy sziklát teszel a cserép alsó részébe. Ezek ugyanis porózus szerkezetük miatt felszívhatják a vizet.

4. Az átültetés hiánya

Ha soha nem ülteted át a növényeket, vagy túl későn, netán túl korán teszed meg, az szintén káros rájuk nézve. Amikor azt látod, hogy a vízelvezető lyukakon keresztül kibukkannak a gyökerek, vagy felfelé tolnak egy növényt, ideje átültetned. Ez lehet a megoldás akkor is, ha egy növény a változatlan körülmények ellenére megáll a fejlődésben, lehullanak a levelei vagy hervadásnak indul.

A túl korai átültetés azért kerülendő, mert szó szerint sokkolhatja a növényt, ami így elszárad vagy elpusztul.

5. Rossz méretű cserép használata

Itt megint az a helyzet, hogy egyik véglet sem jó. Bár azt gondolhatod, hogy egy nagyobb cserép biztosan előnyösebb, valójában késleltetheti a növény növekedését.

További problémát jelenthet, hogy így emelkedhet a túlöntözés veszélye, ami fulladozó, gyenge gyökereket eredményez, amelyek érzékenyek a rothadásra. A szakértők azt javasolják, hogy az átültetéskor a jelenleginél csak 5-10 centivel nagyobb átmérőjű és legfeljebb 5 centivel mélyebb cserepet használj.

Ami az anyagot illeti, a légáteresztés szempontjából az agyag, a terrakotta és a kerámia a legjobb választás, szemben a műanyaggal, ami csökkenti a növényhez eljutó oxigén és nedvesség mennyiségét.

Az átültetés során elég egy kicsivel nagyobb cserépbe kerülnie a növénynek
Az átültetés során elég egy kicsivel nagyobb cserépbe kerülnie a növénynekBogdan Kurylo / Getty Images Hungary

6. Közvetlen napsütés

A növényeknek fényre van szükségük az életben maradáshoz, de csak bizonyos korlátok között. A tűző nap megperzselheti a leveleiket, és barna foltokat hagyhat rajtuk. Szakértők szerint a növények számára a kora reggeli, délelőtti napsütés a legelőnyösebb, amiből 2 óra is elegendő lehet.

7. Túl sok tápanyag

A túlzott műtrágyázás a növekedés ösztönzése helyett a gyökerek elégetéséhez vezethet. A szakértők éppen ezért azt ajánlják, hogy amíg a növények életerősek és egészségesek, a műtrágyázást az ajánlott adag felével kezdd, és csak akkor térj rá a teljes mennyiségre, amikor erre ténylegesen szükségük van.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek