Így lesz a kis szoba nagyobb: berendezési trükkök apró lakásokhoz

GettyImages-1357573240
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem feltétlenül kell falat bontani ahhoz, hogy egy kis méretű szoba tágasabbnak tűnjön. Több olyan trükkös megoldás is létezik, mellyel kényelmesebbé, optikailag tágasabbá tehetjük az apró lakásokat is.

Ha viszonylag kis méretű terekkel rendelkező otthonod van, az esztétikum mellett jó, ha a praktikum is szerepet játszik abban, hogyan rendezed be a lakásodat. Egy jól megválasztott szín, egy ügyesen elhelyezett szőnyeg vagy tükör, egy trükkös dekoráció akár meg is kétszerezheti a helyiségek méretét. Vesd be ötleteink valamelyikét, hogy még kényelmesebb legyen a lakásod.

Egyetlen világos színt válassz!

Egy lakásban vagy szobában a legnagyobb felületet a falak adják, ezért ezek a leghangsúlyosabbak egy szobában. Alapszabály, hogy ha egy kis méretű szobában egyszínűre festjük a falakat, akkor a tér tágasabbnak tűnik. Ha a terünk többfunkciós, és ezt mindenképpen szeretnénk a színekkel is kihangsúlyozni, csak hasonló árnyalatok közül válasszunk.

A világos árnyalatok egy kisebb lakásban is használhatók együtt
A világos árnyalatok egy kisebb lakásban is használhatók együttMarcus Lindstrom / Getty Images Hungary

Fontos szabály továbbá, hogy egy kis szobában soha ne használjunk sötét, csakis világos színeket. A sötét színek még inkább szűkítik, összenyomják a teret. Jó döntés, ha nem matt, hanem inkább selyemfényű vagy metálfényű falfestéket választunk.

Ha tapétázni szeretnénk, akkor ne a nagy mintásak közül válasszunk, mert ezek egy kis szobában nem érvényesülnek a falon. Sajnos az apró minták sem bizonyulnak túl jó választásnak, mert optikailag nem növelik a térérzetet. Ennek ismeretében jobban járunk, ha tapétából is inkább az egyszínűt választjuk.

Trükközz tükrökkel!

A színek után egy kis szoba berendezésénél fontos alapszabály a tükör használata. Az ügyesen elhelyezett nagy méretű tükrök ugyanis képesek látszatra megnövelni a teret. Érdemes olyan helyre akasztani, ahol a tükörkép kellemes látványt nyújt. Az ablakkal szemben lévő tükör a fényt is visszatükrözi.

A kívánt hatás elérése érdekében a tükör ne a saját lábán álljon, hanem legyen falra szerelhető és minél nagyobb.

Praktikus megoldás lehet, ha már maga a szobabútor is tükrös, vagy ha a fényes textúrák nemcsak a falfestékben, hanem a berendezésekben is megjelennek. 

Engedd be a fényt!

A fényeknek is igen fontos térnövelő hatásuk van. Ha módunkban áll, akkor elsősorban a természetes fénynek engedjünk teret a lakásunkban. Bár egy könnyű függöny igen otthonossá tudja varázsolni a teret, drapéria nélkül sokkal tágasabb lesz akár egy kisebb szoba is.

Függöny nélkül egy kis szoba is tágasabbnak tűnik
Függöny nélkül egy kis szoba is tágasabbnak tűnikalvarez / Getty Images Hungary

A virágokat és a dísztárgyakat se az ablakba, hanem egy virágállványra vagy polcra tegyük. Ha mégis ragaszkodunk a függönyhöz, válasszunk fényáteresztő, világos színű, könnyű szövésű textíliákat. Egy fényes, napos szoba ugyanis optikailag sokkal nagyobbnak tűnik, mint egy sötét. 

Ügyelj a részletekre!

Egy pici lakás terei még jobban összeszűkülnek, ha telezsúfoljuk mindennel. Az apró dolgoknak válasszunk mutatós dobozokat, fedeles kosarakat, és a kisebb tárgyakat ezekbe rendszerezve helyezzük a polcra. Már az is növeli teret, ha nem hagyunk elöl mindent, vagy egyszerűen csak rendet tartunk.

Apró trükk, de igen hatásos térnövelő egy kis szobában: elég, ha rendet rakunk
Apró trükk, de igen hatásos térnövelő egy kis szobában: elég, ha rendet rakunkmixetto / Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy egy kicsi szobában a kiegészítők ne legyenek kontrasztosak a fal színével és a bútorokkal, vagyis egy pasztellszínű kanapéhoz ne sötétbarna, hanem világos színű szőnyeget válasszunk.
Szerencsésebb, ha egy kis szobában a falon nem sok miniatűr, hanem egy-két nagyobb kép van.

Először a bútor helye legyen meg

Egy kis helyiséget bebútorozni sem egyszerű. Nem célszerű telezsúfolni mindennel, mert akkor hiába a jól megválasztott falszín és dekoráció.
A kis méretű helyiségek berendezésekor először mindig az oda szánt leghangsúlyosabb bútor helyét válasszuk ki. Vagyis azt kell eldönteni, hogy egy nappaliban hová kerüljön a kanapé, és ahhoz képest hol lesz a helye a tévének, a hálószobában pedig hová tesszük majd az ágyat. Csak azután vásároljuk meg a bútorokat, ha megtörtént a pozicionálás. 

Először azt gondoljuk végig, melyik bútornak hol lesz a helye
Először azt gondoljuk végig, melyik bútornak hol lesz a helyeAndreyPopov / Getty Images Hungary

A szoba berendezésekor célszerű a legnagyobb bútordarabot a leghosszabb falszakaszra tenni, és ha lehet, akkor a bútort ne toljuk rá teljesen a falra. Hagyjunk legalább 10-15 centiméter távolságot a faltól, így máris szellősebbnek tűnik a szoba.

Ugyancsak növelhetjük optikailag a kis nappali terét, ha lábak nélküli médiaszekrényt választunk, és azt fúrjuk fel a falra.

Az alatta szabadon hagyott padló miatt máris sokkal nagyobbnak érzékeljük a teret. 

A kis helyiségekben a lekerekített vonalvezetés nemcsak a teret tágítja, hanem praktikus is, mert így kevesebb lesz a kiálló sarok, amibe beleütközhetünk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek