8 szokás, amitől rossz szagú lesz a hűtőszekrény

Diósi Szilvia
GettyImages-1370424267
Olvasási idő kb. 4 perc

A hűtőszekrény a háztartás egyik középpontja, nem nagyon lehet nagyobb pánikhelyzetet mondani otthon, mint amikor tönkremegy, és gyorsan kell helyette találni másikat. Persze, nemcsak elromolhat, hanem borzasztó szagokat is áraszthat, összeszedtük, hogy mi lehet ennek az oka.

Számos oka lehet annak, hogy a hűtőszekrények büdösek lesznek, néha észre sem veszed, hogy néhány szokásod okozza ezeket a szörnyű szagokat. Ezért összeszedtük, hogy mit csinálhatsz rosszul a hűtőszekrényeidben − és hogyan szabadulj meg ezektől a kellemetlen szagoktól.

Bent hagyod a megromlott ételeket a hűtőben

A kellemetlen szagok talán leggyakoribb okai a régi ételek. Sokszor a lejárt vagy romlott ételek, sőt a morzsák is lebomlanak, és tartós, kellemetlen szagokat okozhatnak. A baj csak az, hogy hiába dobod ki a bűz forrását, utána még rendesen ki is kell takarítani a hűtőt, különben a romlott étel maradványai továbbra is érződnek majd.

Ritkán tisztítod a hűtőszekrényt

Légy őszinte, mikor takarítottad ki utoljára igazán a hűtődet? Ezzel lényegében hagyod, hogy az apró ételmaradékok megrohadjanak a hűtőben. A legjobb, ha hetente egyszer gyorsan áttörlöd és kitakarítod. Érdemes lehet a nagy bevásárlás elé időzíteni ezt, amikor még kevés dolog van a hűtőben.

A nem megfelelő tisztítás miatt kellemetlen szag lehet a hűtőszekrényedben
A nem megfelelő tisztítás miatt kellemetlen szag lehet a hűtőszekrényedbenGrace Cary / Getty Images Hungary

Nem figyelsz a hűtő belső hőmérsékletére

A helytelen hőmérséklet és páratartalom az egyik fő oka a rossz szagoknak. A hőmérséklet megfelelő beállítása segít abban, hogy az ételek hosszabb ideig fogyaszthatóak és frissek maradjanak, miközben csökkenti a villanyszámlát, és energiát takarít meg, ami még a globális felmelegedés elleni küzdelemben is segít. A hűtőszekrény belső hőmérsékletét 4 és 5° Celsius-fok körül érdemes tartanod.

Nem törlöd fel azonnal a kiömlött folyadékokat

A kiömlött folyadékok fel nem takarítása is hozzájárulhat a kellemetlen szagok kialakulásához. Azonnal töröld fel egy ronggyal, majd takarítsd ki a hűtőszekrényt.

Műanyag tartókat használsz a hűtőben

A műanyag ételhordók nagyon kényelmesek, azonban élelmiszerek tárolására az üvegedények sokkal jobbak, mivel ellenállnak a szagoknak, és frissen tartják a tartalmukat. A műanyag tartókat jobb száműzni az ételek közeléből.

Itt az ideje, hogy légmentesen záródó, újrafelhasználható tárolóedényeket használj, hagyd az alufóliát és elvitelre szánt dobozokat, ha a maradékok tárolásáról van szó, ezek miatt a hűtőszekrénynek rossz szaga lesz.

Rengeteg rossz szokás okoz kellemetlen szagokat a hűtőszekrényben
Rengeteg rossz szokás okoz kellemetlen szagokat a hűtőszekrénybenmillann / Getty Images Hungary

Nem figyelsz arra, hogy mi mikor került a hűtődbe

Szokjál rá arra, hogy figyelsz a címkékre, és sorba teszed az ételeket a lejárati dátumuk szerint. Legyenek azok elöl, szem előtt, amiket hamarabb el kell fogyasztani. A saját magad által főzött ételekre is ragaszthatsz címkét, hogy mikor készültek. Ezzel a módszerrel elkerülheted, hogy bizonyos ételek napokig tengődjenek a hűtődben.

Nem megfelelően záródó fedeleket használsz

Lehet, hogy üvegedényben tárolod az ételeket, de ha nem zárod le őket megfelelően, akkor ez nem fog számítani. Ez gondot okozhat, ha olyan erős szagú élelmiszereket tárolsz bennük, mint a hagyma, a fokhagyma vagy bizonyos sajtok. Tárold az élelmiszereket és a vágott zöldségeket műanyag zárófedéllel ellátott üvegedényekben, amelyek pereme gumitömítéssel van ellátva, hogy a szagok valóban bent megmaradjanak.

Nem használsz természetes szagtalanítókat a hűtőszekrényben

A hűtőszekrényedben lévő kellemetlen szagok megszüntetéséhez használj természetes szagtalanítót, rengeteg ilyet találsz a konyhában. Például használhatsz szódabikarbónát, fehér ecetet, citromot, kávébabot. Ezek a természetes megoldások eltávolítják a kellemetlen szagokat, és nincsenek bennük vegyszerek.

Ha a hűtőszekrény megfelelő üzemeltetéséről olvasnál még, kattints az alábbi cikkünkre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek