Tanulj a rendrakás sztárjától, és ilyen könnyen rendezett lesz a lakásod

GettyImages-1221702981

Az év eleje kiváló alkalom arra, hogy rendet rakjunk magunk körül, az életünkben, az otthonunkban. A hatékonyság érdekében sokat tanulhatunk Marie Kondo japán tanácsadótól, aki egy nem mindennapi témában, a rendrakás műfajában lett világsztár KonMari módszerével.

Elmélete szerint annak, aki rendet akar rakni a lakásában, nem szobáról szobára kell haladnia, hanem kategóriákban kell hozzálátnia az átalakításához. A válogatást pedig azokkal a tárgyakkal kell elkezdenie, amelyekhez a legkevésbé kötődik érzelmileg.

KonMari: a rendrakás forradalma

Marie Kondo forradalmasította és művészi szintre fejlesztette a rendrakást, amely nemcsak a lakásunkat varázsolja szebbé és otthonosabbá, hanem a lelkünket is megérinti. Így az általa kifejlesztett japán módszer – minden túlzás nélkül – képes akár életeket is megváltoztatni. Még akár azokét is, akik kifogásként esetleg arra hivatkoznak, hogy a zseni mindig képes uralkodni a káoszon.

Marie Kondo a KonMari módszerrel forradalmasította és művészi szintre fejlesztette a rendrakást
Marie Kondo a KonMari módszerrel forradalmasította és művészi szintre fejlesztette a rendrakástAxelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

A tanácsadónőről elnevezett KonMari rendrakó és rendszerező filozófia mentén még azoknak is öröm lesz rendet rakni, akik csak nehezen szánják rá magukat a változtatásra. A technika nemcsak szelektálni, dobozolni és hajtogatni tanít meg, hanem elengedni azokat a tárgyakat, melyekre már nincs szükségünk.

A KonMari rendetlenségmentesítő stratégiával nemcsak a lakásban uralkodó fejetlenséget tudjuk megszüntetni, hanem megakadályozhatjuk azt is, hogy a későbbiekben felhalmozódjon a ránk váró házimunka. Tapasztalatból mondom, nekem működik a módszer. Hogy neked beválik-e, ahhoz ki kell próbálnod. Kezdésként mutatunk néhány alapvető teendőt, hogy mit végezz el annak érdekében, hogy az otthonod a KonMari módszerrel rendezettebbé váljon.

Szüntesd meg a rendetlenséget és a zsúfoltságot

A KonMari módszerrel nemcsak a rendetlenséget, hanem a zsúfoltságot is megszüntethetjük, hiszen a japán technika segít az otthonunkat egyszerűsíteni. 

A KonMari szerint célszerű átgondolni, mi az a tárgy, ami örömet okoz, és mi az, ami nem
A KonMari szerint célszerű átgondolni, mi az a tárgy, ami örömet okoz, és mi az, ami nemRandy Holmes / Getty Images Hungary

Marie Kondo kezdésként azt ajánlja, hogy dobjuk ki azokat a tárgyakat, amelyek már nem okoznak örömet, és csak olyanokkal vegyük körül magunkat, amelyek kedvesek a számunkra.

Mindemellett nem helyiségekben gondolkodik, hanem sokkal inkább kategóriákban.

Ez azt jelenti, hogy ne szobáról szobára haladjunk, hanem külön-külön vegyük górcső alá például a könyveket, a ruhákat, a háztartási gépeket, a tárgyi emlékeket, a válogatást pedig azzal kezdjük, amelyhez a legkevésbé kötődünk. 

Marie Kondo szerint a rendrakásnak azzal az egyetlen kérdéssel kell kezdődnie és befejeződnie: mi az a tárgy, ami örömet okoz, és mi az a tétel, ami nem. Ha ezt felismerjük, nemcsak az otthonunk lesz rendezett, hanem az életünk is tudatosabb lesz.

Ennek érdekében a KonMari módszer lépései a következők:

1. Kötelezzük el magunkat a rendrakás mellett.

2. Képzeljük el, milyen életforma, otthon lenne számunkra ideális.

3. Szelektáljuk és dobjuk ki, amire nincs szükségünk.

4. A megmaradt holmit kategóriák szerint rendezzük, és nem helyiségek szerint.

5. Fontossági sorrendben helyezzük el a lakásban a kategóriákba rendezett holmikat.

6. Végül tegyük fel magunknak ismét a kérdést: „Ez így örömet okoz nekem?”

Már önmagában a zsúfoltság megszüntetése, ezzel együtt pedig a tágasság érzése örömet okozhat, amit csak tovább fokozhat a rend láttán keletkező megelégedettség és béke érzése.

Amit szabad és amit tilos megtenni a rend érdekében 

Van néhány kulcsfontosságú teendő, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy elérjük a KonMari filozófia által ígért örömöt.

Képzeld el a céljaidat

A Marie Kondo által kifejlesztett rendrakás első lépése, hogy konkrétan vizualizáljuk azt a végső célt, amit el szeretnénk érni. Ha nem így teszünk, a munka sikerét kockáztatjuk. Emellett az olyan célok, mint a „rendetlenség nélkül akarok élni” vagy „azt akarom, hogy el tudjam rakni a dolgokat”, túl tág meghatározások. Ennél sokkal pontosabban meg kell fogalmazni, mit is szeretnénk elérni, el kell gondolni, hogy milyen lenne egy rendetlenségtől mentes térben élni.

Már a kezdéskor látnunk kell lelki szemeink előtt a végső célt
Már a kezdéskor látnunk kell lelki szemeink előtt a végső céltZiga Plahutar / Getty Images Hungary

Ne tartson túl sokáig a rendrakás

A KonMari módszer a rendrakót leginkább egy sprinter tempójára ösztönözi, nem pedig maratoni futásra. Sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha minél rövid idő alatt megszüntetjük a rendetlenséget, mert akkor valóban a céljainkra összpontosítunk, és képesek leszünk rendet tartani a káosz megszüntetése után is, ha rendszeresen, naponta vagy kétnaponta időt szánunk egy kis takarításra. Ha azonban mindig mindent visszateszünk a helyére, nem kell mindennap rendet tenni otthon. 

Ne változtasd meg a kategóriák sorrendjét

Rendrakás közben ne változtass az alábbi kategóriák sorrendjén, különben elakadsz a munkában. A KonMari módszer öt kategóriát különböztet meg, ami szigorú iránymutatás is pakolás közben: ruházat, könyvek, papírok, egyéb tárgyak, emlékek.

Az egyes kategóriákon belüli, nem pedig a konkrét helyiségek szerinti takarítás hoz látható sikerélményt. Ez segít a válogatás utáni rendszerezésben és tárolásban is.

Ne akard megspórolni a válogatást

Minden kategóriába tartozó minden egyes elemet, tárgyat elő kell venni, és a padlóra vagy más munkafelületre kell elhelyezni. Vagyis a ruhákat le kell venni a vállfáról és ki kell venni a fiókból, a könyveket le kell venni a polcról, ugyanígy a konyhában és a kamrában is mindent ki kell szedni a szekrényből, le kell venni a polcról, és így tovább. Erre azért van szükség, mert így kénytelenek vagyunk mindent kézbe venni, és megkérdezni magunktól, hogy valóban örömet okoz-e nekünk az a tárgy, vagy sem. Ha a válasz nem, akkor azonnal szabaduljunk meg tőle.

Minden tárgyat kézbe kell venni a rendrakás során
Minden tárgyat kézbe kell venni a rendrakás soránKostikova / Getty Images Hungary

Hajtogasd össze a ruhákat

A KonMari módszer sajátja, hogy a szekrényekben a ruhaneműket összehajtva és állítva tároljuk, nem pedig a szekrénybe akasztva. Ezt úgy valósíthatjuk meg, hogy a ruhákat minél kisebbre hajtogatjuk, míg végül összehajtogatott téglalapok maradnak, amelyeket egymásra téve a fiókokba lehet rakni. A tárolási szisztéma lényege a helytakarékosság.

A KonMari módszer szerint célszerű minél kisebb téglalapokra hajtogatni a ruhákat
A KonMari módszer szerint célszerű minél kisebb téglalapokra hajtogatni a ruhákatBoston Globe / Getty Images Hungary

Hasonlót a hasonlóval

Maria Kondo tárolásra vonatkozó tanácsa ebben a néhány szóban foglalható össze: „Törekedj a végső egyszerűségre.” A gyakorlatban az egyszerű tárolás szabályai a következőképpen valósíthatók meg: a hasonló tárgyakat tároljuk ugyanazon a helyen; tárolásra használjuk a már kéznél lévő cipős- vagy egyéb dobozokat, valamint rekeszeket, fiókrendezőket; a zacskókat gyűjtsük egyetlen zacskóba.

Mindennap ellenőrizd le a kézitáskádat

Kondo azt javasolja, hogy mindegyik nap végén nézzük át a kézitáskánkat, és ürítsük ki a tartalmát. Szerinte erre nemcsak azért van szükség, hogy tehermentesítsük a táskánkat, hanem azért is, hogy ne költekezzünk fölöslegesen csak azért, mert kézitáskát váltunk, és otthon felejtjük a tollat vagy az ajakbalzsamot.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra