Így varázsold be otthonodba az ősz színeit és illatait

GettyImages-1191111375
Juhász Marianna

Az őszre való felkészülés több annál, mint hogy az otthonunk különböző pontján felsorakoztatunk néhány tökfélét. Ez a sokszínű évszak az indián nyártól a halloweenig az egész szezonban rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy ízléses dekorációkkal tegyük hangulatosabbá a családi fészket.

Ha az őszi lakberendezéshez keresünk inspirációt, mindenképpen az intenzív, egzotikus fűszerszínekből vagy a tarka lombok színpalettájából merítsünk ihletet. Ne féljünk a színektől! A rusztikus vöröstől az aranybarnán át a sárgáig igen széles a választék. Íme néhány valóban egyszerű trükk arra, hogy úgy vigyünk melegséget az otthonunkba, hogy közben megidézzük odabent is a változó táj szépségét.

Gondolkozz színesben!

Az ősz a betakarításról, a talaj, a természet nyugovóra téréséről szól, ezért a díszítéshez nyugodtan használhatunk földes, semleges színeket is. Ilyenek a barnák, a szürkék, melyek igazán jól illenek az élénkebb narancsvöröshöz és a sárga világosabb vagy okker tónusához is. A színek és a kontrasztok felvillanásához bátran vegyük elő a tompa rózsaszínt, az élénk narancsot és a lilát, melyek gyönyörűen kiemelik az ősz jellemző árnyalatait.

A szürke és a barna jól harmonizál a sárga meleg, telített árnyalataival a lakásban is
A szürke és a barna jól harmonizál a sárga meleg, telített árnyalataival a lakásban isfotostorm / Getty Images Hungary

Ezek a színek bárhol beépíthetők a dekorációba, az ágyneműtől a drapérián át a szalvétáig. Az őszi lakberendezés kiváló alkalom lehet akár a falfestésre is. Nem kell az egész lakást átfesteni, elég, ha csak a helyiség egyik fala kap hangsúlyosabb színt vagy tapétát.
De akár a bútorokat is megújíthatjuk azzal, ha kötött vagy kockás ágytakarót, huzatot és díszpárnákat teszünk a kanapéra, a fából készült bútorokat pedig akár át is festhetjük.

Lélegezd be az ősz illatát!

Sütőtök, fűszerek, chai, fahéj, almás pite, vanília – ha az ősz jut eszünkbe, gondolatunk egyike biztos, hogy valamilyen rá jellemző illatra vezethető vissza. Éppen ezért az illat az egyik legjobb módja, hogy a nyárról az őszre váltson a lakás. Itt az ideje, hogy előkerüljenek a diffúzorok, az illóolaj-keverékek és az illatgyertyák, hogy ne csak a látvány idézze az aranyló őszi hangulatot.

A sütőtök, vanília, fahéj és almás pite illata megtöltheti az egész lakást akkor is, ha valami finomság készül a konyhában
A sütőtök, vanília, fahéj és almás pite illata megtöltheti az egész lakást akkor is, ha valami finomság készül a konyhábanhobo_018 / Getty Images Hungary

Javítja, frissíti a levegőt, és kellemesebbé teszi az otthon töltött időt, ha bevisszük a természetet a lakásba. Sokkal természetközelibb lesz a szoba, ha a pompás őszi színek mellé vágott virágokat és egy kis cserepes zöldet is csempészünk. 

Hűtsünk és melegítsünk is!

Használjuk ki és élvezzük a langymeleg időt, tárjuk ki az ablakokat, és engedjük be a már hűvösödő friss levegőt a lakásba. A hosszan tartó hőség után hagyjuk, hogy az ősz enyhe borzongása átjárja a testünket akár odabent is. Fázni vagy megfázni azért nem kell! Legyen a közelünkben egy meleg puha polár, bolyhos vagy kötött takaró, amibe belebújhatunk.

Burkolózzunk meleg takaróba, ha beköszönt a hűvös idő
Burkolózzunk meleg takaróba, ha beköszönt a hűvös időAnnaZhuk / Getty Images Hungary

Ősszel már nemcsak látványban, hanem hőérzetben is fontos szerep jut a szőnyegeknek, ezért ilyenkor bátran tegyünk vastagabbat a szoba padlójára. Gyakori lakberendezési hiba, hogy túl kicsi szőnyeget választunk.

Ügyeljünk arra, hogy egy-egy bútorcsoport úgy férjen rá a szőnyegre, hogy még egy kis hely maradjon mögöttük.

Egy jól megválasztott szőnyeg az egész szoba összhatását megváltoztathatja, ezért alaposan gondoljuk meg, mi illik az adott szobába.

Gyertya, fényfüzér, meleg ragyogás

Miután ősszel egyre korábban sötétedik, sokkal nagyobb jelentősége lesz a lakásban használt fényeknek. Az erős fényű felső világítás helyett a hűvös őszi estékre válasszunk inkább otthonra lágy, meleg ragyogást. Ehhez remek választás az állólámpa és az asztali lámpa, a bútorokra helyezhető fényfüzér, a LED-es gyertyák és pislákoló mécsesek, de az is meghittebbé teszi az őszi esték hangulatát, ha lecseréljük a mennyezeti lámpa égőit olyan intelligens izzókra, amelyek fénye tompítható, vagy megváltoztatható a színe.
A bensőséges, meleg hangulat megteremtéséhez nem csak illatukkal, hanem fényükkel is hozzájárulhatnak az illatgyertyák. 

Dekoráljunk termésekkel!

A lakás dekorálásához nem kell messzire menni, a kert, a parkok és az erdő tele van színes falevelekkel, szebbnél szebb, különleges termésekkel, ilyen például a gesztenye, a dísztök, a makk, a toboz, a dió, a csipkebogyó vagy a kecskerágó. 

A fények, a színek és a termések becsempészik az őszt a lakásba is
A fények, a színek és a termések becsempészik az őszt a lakásba issergiophoto84 / Getty Images Hungary

Ezek mind-mind örök klasszikusnak számítanak a dekorálásnál, ráadásul nemcsak önmagukban lehetnek díszei a lakásnak, hanem készíthetünk belőlük őszi manófigurákat, állatkákat vagy termésfüzéreket. A dísztök pedig nem csupán a lakást, hanem akár a kertet, az erkélyt vagy a bejáratot is hangulatosabbá teszi önmagában és kivilágítva is. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra