A nárcisz a tavasz egyik hírnöke, sárga szirmaival bármelyik kiskertet feldobja, vázába téve pedig melegséget és pozitív érzést varázsol a lakásba. De az egyik legkedveltebb virágunk súlyos egészségügyi problémát is okozhat, ugyanis a sárga és a fehér nárcisz is mérgező virág.
A nárcisz minden része mérgező
A növény minden része tartalmaz egy toxikus vegyi anyagot, a likorin nevű alkaloidot, amely a legnagyobb koncentrációban a hagymában található. A sejtpusztító (citotoxikus) hatású mérgező vegyület a növény természetes védelmét szolgálja a parazitafertőzés és a legelő növényevők ellen.

Szerencsére nem sűrűn fordul elő, hogy valaki nárciszt egyen, de a hideg és szürke tél után
a gyerekek megkóstolhatják a figyelemfelkeltő, aranysárga virágot, a felnőttek vöröshagymának nézhetik a kamrába eltett virághagymát.
A kisgyermekes családoknál óvatosnak kell lenni, hogy ha van nárcisz a kertben, nehogy egyenek a mérgező növényből a kicsik. Nem kell beszántani a virágágyást, ám ha éppen virágültetés van napirenden, talán érdemes más fajtákat választani. A virághagymákat pedig elkülönített helyen, egyértelműen megjelölve tároljuk.
A nárcisz bármely részének elfogyasztása olyan tüneteket okoz, mint a szédülés, álmosság, izzadás, hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés, általában a panaszok néhány órán belül elmúlnak. Ha valaki véletlenül evett a nárcisz hagymájából, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert nagyobb mennyiség elfogyasztása akár eszméletvesztéssel és átmeneti bénulással járhat.
A háziállatokra is komoly veszélyt jelent a nárcisz, súlyosabb esetben akár májkárosodást is szenvedhetnek, a kutyákkal már 15 gramm nárciszhagyma elfogyasztása végezhet.
A vázában a nárcisz megöli a többi virágot
A nárcisz nedve is mérgező, ezért ha levágunk pár szálat a kertben, érdemes kesztyűt viselni. Egyeseknél bőrirritációt, kiütést vagy viszketést okozhat, de ez többnyire magától elmúlik.
Akkor is érdemes észben tartani, hogy a nárcisz mérgező, ha szedünk egy szép csokorra való virágot, és szeretnénk őket vázába tenni.
A vízbe kiszivárgó toxikus nedv ugyanis megmérgezi a többi növényt, mi pedig csak azt vesszük észre, hogy miközben a nárcisz pompázik a vázában, a többi virág elhervadt.
De van megoldás arra, hogy egy nárciszt is tartalmazó csokrot készítsünk: egyszerűen tegyük a levágott növényt néhány órára külön vízbe, és hagyjuk, hogy a mérgező nedv kicsöpögjön belőle. Utána pedig mehet a többi virág közé. Ezt a műveletet elengedő egyszer megcsinálni, ha később kicseréljük a vázában a vizet, és levágjuk a virágszárak végét, hogy tovább tartsanak, már nincs szükség a méregtelenítő kúrára.
A boltok ne tárolják a nárciszt a zöldségek közelében
A nárcisz toxikus hatására korábban még az angol közegészségügy egyik igazgatója is felhívta a figyelmet. Paul Cosford levelet írt az élelmiszerboltoknak, és nyomatékosan kérte, hogy tartsák távol a vágott nárciszt és a virág hagymáit a gyümölcs- és zöldségpultoktól, hogy elkerüljék a mérgezést.

Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a nárcisz hagymáját a vásárlók összetévesztik az ártalmatlan vöröshagymával, a szárat vagy leveleket pedig egy Kínában népszerű zöldségfélével. A nárciszmérgezés nem ismeretlen Nagy-Britanniában, évekkel ezelőtt a Bristolban élő kínai közösséget kellett figyelmeztetni, hogy ne egyenek nárciszt, miután tíz ember került emiatt kórházba.
A szépség gyakran megtévesztő lehet: a világ legmérgezőbb növényei sokszor a természet vonzó vagy legalábbis ártatlan kinézetű teremtményei.

Légy óvatos, mert kertjeink és erdőink legszebb növényei is rendkívül veszélyesek lehetnek!
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés