10 dolog, amit sosem szabad a lefolyóba önteni: te melyiket szoktad?

Diósi Szilvia
GettyImages-1372030771
Olvasási idő kb. 5 perc

A lefolyót néha úgy használjuk, mint a szemetest, mindenfélét öntünk bele. Most azonban összeszedtünk néhány olyan dolgot, amit semmi esetre sem szabad leküldeni.

A folyadékok vagy akár bizonyos élelmiszerek leöntése a lefolyóba könnyű módszernek tűnhet, ha a konyha vagy a fürdőszoba kitakarításáról van szó, de bizonyos esetekben dugulást vagy még rosszabbat is okozhatnak.

1. Olajok, zsírok

Bármilyen olaj vagy zsír, még az olajos salátaöntetek sem mehetnek a lefolyóba. Az olaj gyakran felhalmozódhat, és más tárgyak is beléjük ragadhatnak. Ez nemcsak potenciálisan dugulást okoz, hanem rothadásszagot is eredményezhet a konyhádban, amitől nem egyszerű megszabadulni.

2. Kávézacc

Ahelyett, hogy a kávézaccot a lefolyóba öntenéd, inkább kanalazd össze, és dobd ki máshová. Lehet, hogy kevésnek tűnik, és nem valószínű, hogy dugulást okoz,de az igazság az, hogy a sok kicsi sokra megy, így idővel felhalmozódáshoz vezethet.

A jó hír az, hogy a kávézacc sok mindenre alkalmazható, például beltérben is komposztálható, így ahelyett, hogy kidobnád a szemétbe, fontold meg, hogy a komposztládába teszed, vagy természetes trágyaként használod a növények számára. (Itt elolvashatod, mire jó még.)

Bizonyos élelmiszerek és maradékaik, például a kávézacc, nem kerülhetnek a lefolyóba
Bizonyos élelmiszerek és maradékaik, például a kávézacc, nem kerülhetnek a lefolyóbagbrundin / Getty Images Hungary

3. Tészta és rizs

Ezeket az élelmiszereket a szakértők szerint a kukába öntsd, ne pedig a lefolyóba. Ennek oka az, hogy ezek az élelmiszerek megduzzadhatnak, amivel dugulást okozhatnak. A megfizethető otthoni vacsorád a végén elég sokba kerülhet, ha vízvezeték-szerelőt kell hívnod.

4. Matricák

Vannak bizonyos élelmiszerek, főleg zöldségek és gyümölcsök, amikre matricákat ragasztanak. Még egy olyan apróság is, mint az almán vagy banánon lévő matrica, kárt okozhat, ha bekerül a mosogató lefolyójába.

5. Papírtermékek

Az egyetlen papírtermék, amely a lefolyóba kerülhet, a vécépapír. Ezt kifejezetten úgy tervezték, hogy a vízben lebomlik és szétesik. A többi papírterméket, például a papírtörlőt vagy a vattapamacsot, mindig dobd a szemétbe. Ezek a termékek nagy nedvszívó képességűek, és könnyen eltömítik a csöveket. (Azért nem árt letesztelni a vécépapírt is egy vízzel teli tálban, hogy tényleg lebomlik-e.)

6. Tojáshéj

Azt gondolnád, hogy az összetört tojáshéj könnyen lefolyik a lefolyóba, igaz? Ezek az apró darabkák valójában jelentős dugulást okozhatnak. A tojáshéj éles és kemény szélei hajlamosak arra, hogy összegyűjtsenek más törmeléket a lefolyóban. Inkább dobd a szemétbe vagy komposztáld.

7. Rostos élelmiszerek

A burgonyahéj, a brokkoli mind magas rosttartalmú ételek, amelyeknek nem szabad a lefolyóba kerülniük. Amint ezek a rostos ételek lebomlanak, a csövekben találnak kényelmes kis helyeket, ahol megtapadhatnak. Idővel kiszáradnak, és elkezdenek egymásra rakódni, dugulást képezve. Dobd őket a szemétbe, vagy komposztáld őket, ha teheted.

8. „Lehúzható” törlőkendők

A mai piacon számos olyan nedves törlőkendőt vagy sminklemosó kendőt találhatsz, amelyekről azt állítják, hogy „lehúzhatóak”. De csak azért, mert így vannak címkézve, még nem garantálják, hogy könnyen lebomlanak, különösen a régebbi vízvezetékrendszerekben. A legjobb, ha ezeket a törlőkendőket a szemétbe dobod.

A gyógyszerek veszélyesek lehetnek, ha a lefolyóba kerülnek
A gyógyszerek veszélyesek lehetnek, ha a lefolyóba kerülnekKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

9. Gyógyszerek

Soha ne öntsd a lejárt szavatosságú köhögés elleni szirupot a mosogatóba, de más gyógyszert sem szabad. A szakértők szerint káros a gyógyszert a lefolyóba önteni, mivel az a helyi vízhálózatba kerülhet. De fürdőszoba-lefolyóba és a vécébe se öntsd bele, ezeket add le inkább egy gyógyszertárban, vagy a veszélyes hulladékgyűjtés irányelveinek megfelelően szabadulj meg tőlük.

10. Tisztítószerek

A vízszennyezés megelőzése érdekében kerüld a tisztítószerek, például a fehérítőszer vagy az ammónia leöntését a lefolyóba. Fontos megjegyezni, hogy a nagy mennyiségű fehérítő közvetlenül a lefolyóba történő kiöntéséről beszélünk, ettől még segítségül hívhatod ezeket a vécé vagy a fürdőkád tisztításakor, mivel akkor hígított formában használod.  

A takarítás néha végeláthatatlan munkának tűnik, szinte úgy érezheted, hogy alig végeztél, már kezdheted is elölről. Mégis akad néhány dolog, amiről szinte biztos, hogy elfelejtkeztél. Kattints ide, hogy megtudd, melyek ezek!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek