5 lakáskarbantartási munka, amit fűtésszezon előtt érdemes elvégezni

GettyImages-1014044304

A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, addig viszont érdemes beiktatnod a nyár végi, szeptemberi hétvégékre egy-egy karbantartási munkát. Cikkünkben házi praktikákat, könnyen elvégezhető munkákat sorolunk fel, amivel a rezsiszámlát is mérsékelni tudod.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évről évre figyelmeztet közleményében a fűtőeszközök műszaki felülvizsgálatára, amit még nem késő elvégeztetni a fűtési szezon megkezdéséig. Továbbá szorgalmazza a füstjelző berendezés felszerelését és a megfelelően szellőző és szigetelő nyílászárók beépítését. 

De ezen nagyobb volumenű ingatlanfejlesztések mellett van pár apróbb, akár egy hétvégén is elvégezhető karbantartási munka, amit még beütemezhetünk a fűtés megkezdése előtt.

1. Nyílászárók karbantartása: műanyag ablakok esetén

A műanyag ablakok takarítása sokkal egyszerűbb, mint faszerkezetű társaiké, ezért 3-4 havonta áttörölve a tisztaságot könnyedén fenn lehet tartani. Karbantartását viszont nem árt beépíteni a rutinba, az ablak ugyanis túlmutat az üvegfelületein.

Ablakaink megfelelően és rendszeresen elvégzett karbantartása növeli a szerkezet élettartamát
Ablakaink megfelelően és rendszeresen elvégzett karbantartása növeli a szerkezet élettartamátSabdiZ / Getty Images Hungary

A fém zárszerkezet mozgóalkatrészeit évente 1-2 alkalommal érdemes beolajozni, a hosszú élettartam szavatolására. Ehhez műszerolajat érdemes használni, amely bármelyik barkácsáruházban pár száz forintért beszerezhető. Cseppents minden ablakszárny zárnyílásába néhány cseppet, majd csukd be az ablakot, és mozgasd át a kilincset néhány alkalommal. 

A puha gumis szigetelés is igényel karbantartást: glicerines ronggyal kell áttörölni. A glicerines folyadék a patikákban vény nélkül kapható.

Jó tanács! Az ablakok zsanérszerkezetei is meglazulhatnak, ezek karbantartását azonban jobb hozzáértő emberre bízni.

2. Ablakszigetelés házilag

Az ablakszigetelés akár házilag is megvalósítható, ami egy jóval pénztárcakímélőbb megoldás, mint ha nagyobb ablakcsereprojektbe bonyolódnánk. Bármely barkácsáruházban elérhetők a különböző szigetelőeszközök, kisebb kézügyességgel a család felnőtt tagjai könnyűszerrel elvégezhetik a feladatot.

Az egyik legismertebb módszer a sziloplasztos szigetelés, melynek során sziloplasztot nyomnak a keretre, ami zárás után a réseknek megfelelő formájúra szilárdul. Ez a szigetelőanyag azonban hosszú távon nem jó megoldás, mivel egy idő után olyannyira megkeményedik, hogy nem tölti be megfelelően funkcióját. Ellene szól az is, hogy nehéz eltávolítani, ha friss csíkokat nyomnál a helyére. Érdemesebb öntapadós szigetelőcsíkot vásárolnod, melyet a matricákhoz hasonlóan kell az ablakkeretre ragasztani. Az ilyen csíkokból sem a polifoam, sem a szivacs nem lesz tartós megoldás, az UV-től, nedvességtől és hőmérséklet-ingadozástól sem sérülő gumi azonban több, akár 8-10 évig is bírja.

Tipp

Fontos, hogy ne vegyél se kisebb, se nagyobb átmérőjű csíkot, mint amekkora szükséges. Ebben segíthet a gyurmateszt: féldiónyi gyurmát tegyél a keretre, zárd be a nyílászárót, majd nyisd ki: a gyurma nyomódásából láthatod, mekkora a kitöltendő rés. Ha bizonytalan vagy, vidd magaddal a gyurmadarabokat, és kérd az eladó segítségét. 

3. Belső falak szigetelése

Hőszigetelés esetén a külső homlokzati szigetelés a leghatékonyabb megoldás, ezt nem vitatjuk mi sem. Viszont a külső szigetelés igen jelentős anyagi beruházás. Kisebb hatásfokkal ugyan, de a beltéri szigetelő lapok, szigetelő tapéták valamint hőszigetelő festékek is szolgálatára lehetnek a lakás hőmegtartó képességének.

Hőmegtakarítást szolgáló nagyobb volumenű munka, ha a lakás vagy ház falait hőszigetelő tapétával, illetve hőszigetelő alátéttapétával vonjuk be. Ennek a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező tapétatípusoknak köszönhetően akár tíz százalékkal is javítható a fűtés hatékonysága.

„A hőszigetelő tapétát a könnyűszerkezetes házaknál vagy tetőtéri szobák beépítéseinél is előszeretettel alkalmazzák. Nedvszívó felületekre, mint a beton, a nemrégiben vakolt falfelület, a gipszkarton, vagy a nedvességet közismerten könnyen magába szívó pozdorja, illetve OSB-lap, is jól alkalmazható. Az olyan nem nedvszívó felületekre, mint a fém, a legkülönbözőbb üvegfelületek, a csempe, a kerámia, alapozóréteg felhordása után ragasztható” – olvashatjuk a tapétacenter oldalán.

Hasonlóan egyszerűbb megoldás a hővisszaverő festék, ami egy korszerű technológiával előállított festék, aminek a belsejében apró, kerámiagömböcskék találhatóak. A kerámia anyag hővisszaverő képessége magas, s az üreges kialakításnak köszönhetően egyszerűen felvihető a felületre.

A remek tapadóképesség mellett vízlepergető, tisztítása egyszerű, sőt, színezhető is. További előnye a festéknek, hogy a kerámiagömböcskék gondoskodnak a hő teljes felületen történő egyenletes eloszlásáról, így nem keletkeznek olyan hideg felületek, ahol páralecsapódással, majd azt követően penészesedéssel kellene számolni.

Fontos tudni! A festék önmagában nem szünteti meg a penészesedést, felvitel előtt mindenképpen ajánlatos először penészmentesíteni a falakat, majd ezt követően alkalmazni a festéket.

4. Fűtés hatékonyságának növelése hőtükörfóliával

A hőtükörfólia lényege, hogy a radiátor vagy konvektor mögé kell felragasztani, és a fal felé áramló meleg levegőt visszaáramoltatja a szobába. Tény, hogy hőtükör nélkül a radiátorok mögötti hideg falak sok energiát elnyelnek, ezért egy ilyen megoldással egy kis anyagi ráfordítással ezt csökkenthetjük, és hatékonyabbá tehetjük a fűtési rendszer hőjét. Igaz, nem egy esztétikus megoldás, de nagyon hasznos lehet főként olyan helyeken, ahol a külső homlokzat még nincs szigetelve. Ezek a hőtükörfóliák szinte minden barkácsáruházban megvásárolhatóak.

FONTOS! Gázkonvektor esetén nem használható!

5. Radiátorfelújítás, radiátorfestés

Egy jól működő radiátort vétek lecserélni pusztán esztétikai okok miatt, sokkal célszerűbb újrafesteni. A fűtési szezon előtt kell belevágni a munkába, később már nincs garancia arra, hogy a munka nem megy tönkre a fűtés hatására. Speciális, hőálló zománcfestékkel dolgozz, és a festés megkezdése előtt nagyon alaposan tisztítsd meg a fűtőtesteket

Többféle szabályt kell betartani, rozsdás felület esetén például előbb el kell távolítani a korábbi festékréteget drótkefével vagy csiszolópapírral. Van, hogy alapozófesték szükséges a zománcfesték alá. Ezekről érdemes a munkakezdés előtt tájékozódni a festéküzletben.

Az alumíniumradiátor festése sem sokban különbözik az öntöttvas radiátor felújításától. Ha igazán jó és tartós hatást akarsz elérni, akkor használj speciális fémalapozót. Ha pedig nagyon nehezen érsz el egy-egy rést, akkor érdemes kombinálni a folyékony és az aeroszolos festéket, és azt használni, amelyikkel éppen eléred a lefesteni kívánt területet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra