Ezeket a hibákat ne kövesd el lakásfelújításkor: egy ingatlanfejlesztő tanácsai

GettyImages-1130555518

Otthon, édes otthon, hangzik a szállóigévé vált dalszöveg. Sok helyre vágyakozhatunk, de semmi nem érhet fel azokkal az örömökkel, amiket az otthonosság érzése ad. Ezért is olyan kényes dolog az otthonunkat átalakítani, pláne, ha az egész életteret felforgatjuk egy nagyszabású felújítással.

Édes otthon rovatunkban házunk táját érintő kérdésekkel foglalkozunk. Ebben a cikkben azoknak adunk tanácsot, akik a közeljövőben szeretnék kicsit megújítani lakásukat, vagy épp felújításra váró ingatlanba készülnek beköltözni.

Sokat megélt ingatlanfejlesztő szakértőnk segítségével utánajártunk a hazánkban felmerülő leggyakoribb lakásfelújítási bakiknak, valamint rákérdeztünk, hogy mi az, amit még a legrutinosabbak is olykor elbénáznak.

Lakásfelújítás: TOP 3 leggyakoribb hiba

1) Anyagi és időkeretterv: vagy nincs, vagy ami van, az is rossz

A lakásfelújítás költséges mulatság, ezt nem kell részletezni. Ökölszabályként elhíresült már, hogy – akárcsak a házépítés projekt – többe fog kerülni a tervezettnél, és tovább is tart majd. De a pénz és idő tervezése ettől függetlenül kötelező feladat minden lakásfelújításra vállalkozó számára.

A lakásfelújítók leggyakoribb hibája, hogy egyáltalán nincs tervezés az elején. Azaz nincs meg pontosan, hogy mit is szeretnének, így megbecsülni se tudják, hogy pontosan mennyi idő és költség lesz a felújítás
A lakásfelújítók leggyakoribb hibája, hogy egyáltalán nincs tervezés az elején. Azaz nincs meg pontosan, hogy mit is szeretnének, így megbecsülni se tudják, hogy pontosan mennyi idő és költség lesz a felújításDragonImages / Getty Images Hungary

„Ha a kezdeti becsült összegre rászámolunk 15-20%-ot,mint extra költséget, akkor az egy realista forgatókönyvnek mondható. A lakásfelújítók jellemzően ott hibáznak, hogy félrekalkulálják magukat. Nem néznek, kérdeznek utána alaposan az áraknak, nem tájékozódnak több szakembertől a feladat munkaigényéről” – kezdi a felsorolást C. Szabó Helga, a Newroof Design tervezője.

2) Spórolni a minőség rovására

„Amit napi szinten használsz, arra ne sajnáld a pénzt. Ez egy alapszabály az otthontervezésben, hiszen mindennapi kényelmünk és elégedettségünk függ ezektől a döntéseinktől – folytatja a sort a szakember. Az ajtók, a csaptelepek, ülőalkalmatosságok, de akár csak a kilincsek, fogantyúk is. Napi szinten érintkezünk velük, hosszú távon ezekben rejlik igazán az örömünk vagy éppenséggel a sok, kis apró bosszúságunk.”

Helga egyébként gardróbtervezésnél vagy konyhaszekrény tervezésénél előszeretettel használja a bútoráruházak által kínált alapkonstrukciókat, míg a frontokat, az ajtókat, kilincseket, fogantyúkat egyedileg tervezi meg asztalos, bőrdíszműves segítségével. Lehet bizonyos elemeken spórolni azért, hogy a lényegesebb alkotóelemekre viszont nagyobb keret maradjon.

3) Aránytévesztések, túlméretezett bútorok

„Nemcsak azért fontos a bútor méreteit átgondolni, mert korántsem biztos, hogy be tudunk vele kanyarodni a lépcsőház fordulóján, hanem azért is, mert a szoba méretei felkínálják a lehetőségeket. Nagy térben elvesznek a kis bútorok, kis térben pedig eluralják a teret a túlméretes darabok.”

A Jóbarátok életéből sem maradhatott ki a bútorcipelés
A Jóbarátok életéből sem maradhatott ki a bútorcipelés

A tervezés, a lakberendezés ugyanúgy egy szakma, bár rutinnal és józan paraszti ésszel ki lehet alakítani egy saját otthont első nekifutásra, szakember közbeavatkozása nélkül is. Azt viszont egyik lakások fejlesztésével foglalkozó szakember sem javasolja, hogy a Pinterest lakástrendjeire és a lakberendezési tévéműsorok felületes ismereteire alapozzuk a terveinket. Kezdésnek 

a legfontosabbak mindig a lakásnak és a környezetének az adottságai, előbb azokat kell alaposan felmérni.

Most pedig következzen a TOP 3 lakberendezési csapda a szakértőtől, amire szerinte még profiként is oda kell figyelni

1) A dizájn felülírja a praktikumot

A látvány nagyon fontos a lakberendezésben, ugyanakkor a funkcionalitásnak még nagyobb szerepe van. Hiszen az adja az alapot, attól lesz egy lakás élhető, otthonos és kényelmes. Bármennyire szép és esztétikus lehet egy fotel vagy egy kanapé, hogyha nem elég kényelmes, akkor igazából funkcióját veszti. Ugyanez igaz egy elképesztően menő lámpára, hogyha nem ad elég világítást ott, ahol szükség lenne rá, akkor csak egy nagyon drága dekorációs tárgyról beszélünk.

2) Mérés, mérés, mérés

Nem lehet elégszer lemérni egy szobát vagy egy területet. Lehet bármi egy alaprajzon, mégis megesik, hogy az teljesen eltér a valóságtól. Nagy bosszúságtól óvod meg magad, ha alaposan, akár ötször is lemérsz mindent. Mert ha csak egy centit is hibázik a dolog, és emiatt nem fér be a vágyott bútordarab, az akár az egész elképzelésedet boríthatja.

3) Rossz világítás

Sokan vélik úgy, hogy egy mennyezeti lámpa megoldja a világítás problémáját. De ez korántsem igaz. A világítást nagyon pontosan meg kell tervezni, ahhoz, hogy egy szobában elegendő fény legyen. Fontos a szoba alapterülete, belmagassága és alapvetően a tér funkciója.

A világítás tervezése kulcsfontosságú a felújítás során.

A többféle világítás és akár a másodlagos világítás lehetőségeinek tárháza nagyon széles, mivel a lámpák nem csak fényforrásként, de dekorációként is szolgálnak.

+1 jó tanács a rutinos szakembertől

Ha bútorokat, eszközöket, dekorációkat rendelsz házhoz szállítással, akkor ne késlekedj a csomag kibontásával, ellenőrzésével. Nagyon kellemetlen, ha túl későn derül ki, hogy a rossz méretet választottad, vagy más hiba történt a rendelés folyamatában. A szaki meg hiába jött végre egyszer időben, emiatt nem tud nekilátni a munkának.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra