Látványos felújítás bontás nélkül – a legjobb ötletek a belsőépítésztől

A lakásszépítgetésnek egyszerűen nincs vége, mindig van mit alakítani, javítgatni. Valahogy az emberi elme is megkívánja, hogy környezete időről időre megújhodjon, új ingerek érjék még az otthonában is. Ilyenkor a bátortalanabbak elzarándokolnak egy bútoráruházba, és vesznek egy-két dekort, vagy lecserélik a kanapét. Sokan el sem indulnak, mert nem érik be ennyivel, látványosabb változásra vágynak. Nekik szól a cikkünk.

Anélkül, hogy hosszú hetekig porfelhőben és helyiségeket nélkülözve élnél, van pár tippünk arra, hogyan tudsz nagyon látványos lakásátalakítást véghez vinni. Bontás nélkül!

Nem is hinnéd, hogy egy professzionális ingatlanfejlesztő, egy belsőépítész is tele van csináld magad ötletekkel, megrendelőit gyakran beszéli rá a régi bútorok megtartására, felújítására. Így van ezzel Hujber-Nagy Aletta is, aki már 15 éve belsőépítészettel foglalkozik, és nemcsak az értékteremtő, de az értékmentő munkákért is rajong. Őt kérdeztük arról, hogy milyen látványos munkákba érdemes belefogni, mi az, ami saját kezűleg is megoldható, és a pénztárcánkat sem terheli meg annyira.

A legolcsóbb, ha magunk alakítjuk át

„Mindenkinek azt javaslom, hogy ha erőt érez magában, bátran álljon neki falai, tárgyai átfestésének, dekorálásának” – mondja Hujber-Nagy Aletta, a home’n architecture dizájn stúdió vezető tervezője, aki szerint csak idő és fantázia kérdése, hogy mennyire szabjuk át a lakásunkat. A konyhafrontok felfrissítésétől kezdve az új lámpákon át a díszpárnákig annyi járható út létezik a lakásbelső megreformálására, hogy az ötleteket kénytelenek voltunk 3 pontra leszűkíteni.

Kezdjük is az elsővel, a legnagyobb falattal: a festéssel.

A lakásfelújítás elengedhetetlen eszköze, a színpaletta segít tájékozódnunk a színek világában
A lakásfelújítás elengedhetetlen eszköze, a színpaletta segít tájékozódnunk a színek világában

1. Fess le mindent!

Menj be egy profi festékboltba, és nem tudsz majd olyan felületet mondani az eladónak, amire ne fejlesztettek volna már festéket. Így, ha régóta bántja a szemed, hogy az éktelenkedő gázcső nem megy a tapétához, vagy unalmas a csempe, hát most már ezt is meg tudod oldani. A festékboltokban nemcsak a falra, de fára és fémre is kikeverik a kiválasztott színt. Nyugodtan elbonthatod a csöveket takaró, furcsa kinézetű szekrényeket, és keresheted az új csempestencileket, csak a kézügyességeden és a kreativitásodon múlik a dolog.

Ha nem tetszik az ütött-kopott, sárgás, halszálkamintás parketta, fesd le! Nem mindig van lehetősége az embernek felcsiszoltatni, felújítgatni, és hetekig nélkülözni a szobát, szívni a port, várni a lakkot, hogy megszáradjon. Értékmentésről szóltunk a cikk elején, és persze a festést is B tervként javasoljuk csak, de akkor is létjogosultsága van e helyen.

„Az igazán átütő változásokat a nagy felületek megújításával érheted el.”

 – mondja a szakértő. „Jó stratégia lehet, hogy az egyes helyiségek falfelületeinek festését tört, visszafogottabb színekkel fested át. Ügyelj, hogy színazonos legyen a lábazat, az ajtó és annak kerete is! Ez a módszer teljesen megnyitja a teret. Az eredmény egy óriási vászon lesz, amit aztán újradekorálhatsz bútoraiddal, kedvenc dekorjaiddal.” 

Légy bátor és formabontó! A fenti videón megfordulnak a színek: a csempe lesz fehér, és a fal színes. Látványos a különbség. 

Lakásfelújítás során a színek extrém hangsúlyt kapnak
Lakásfelújítás során a színek extrém hangsúlyt kapnakHujber-Nagy Aletta/ home'n architecture

Kicsit munkásabb, ha az egyik falat különleges burkolattal vonod be, mint ahogy Alettáék tették, színes fatéglával, amit dió furnérra illesztettek rá. 

divany.png
Hujber-Nagy Aletta / home’n architecture

A szakértő javaslata, hogy extrém vágyainkat inkább a kisebb helyiségekben éljük ki, legyen az a háló, a fürdő…

divany (1).png
Hujber-Nagy Aletta / home’n architecture

…vagy a WC.

Ugyanilyen elképesztő változásokat idézhetünk elő, ha nagyobb méretű bútorokat alakítunk át festékkel. Újabb keletű darabot megöregítve kész a vintage komód, vagy egy egyszerűbb, semmitmondó példányt fiatalíthatunk meg egy új, vad színnel.

„A jó állapotú, tömörfa bútorainkat semmiféleképp ne dobjuk ki, ha látunk még benne fantáziát.” – javasolja Aletta. „Inspirálódjunk bátran a Pinteresten, ott biztonsággal megtaláljuk a kivitelezhető, és valóban ízléses megoldásokat. Nem csak a festéssel, új fogantyúkkal és lábakkal is feldobhatjuk az elavult dizájnt.

2. Dekorációk és lámpák minden mennyiségben

Dekorációk alatt nem az örökölt porfogókra gondolunk, hanem olyan színben, formában a térbe illeszkedő elemekre, amik megteremtik az otthonosság érzetét.

„Mostanában divat, hogy a szobában sokféle stílusú lámpát helyezünk el, amik persze passzolnak egymáshoz. Ehhez nem árt a szakavatott szem, de a lényeg, hogy nem feltétlenül kell lámpacsaládokban gondolkozni. A falikar, a mennyezeti, az asztali és az állólámpa lehet különböző.”

3. Lakástextilek összhangja

Alapvetés, hogy a lakás színpalettáját harmonizáló színekből állítsuk össze, és annak megfelelően öltöztessük fel ablakainkat függönyökkel, kanapénkat díszpárnákkal. Akik nem kifejezetten szeretik a függönyöket, még számukra is megfelelő lehet egy fátyolszerű, nem redőző, egysoros függönymegoldás, ami puhítja a teret, megszűri a fényt. Aletta is hangsúlyozza, hogy lehetőleg ne vágjuk el a függönyöket a könyöklőknél, érjenek le a padlóra, ahogy azt függönykisokos cikkünkben is említettük.

A szőnyegek, a függönyök, a terítők, a bútorkárpitok, a díszpárnahuzatok nagymértékben hozzájárulnak otthonunk képéhez
A szőnyegek, a függönyök, a terítők, a bútorkárpitok, a díszpárnahuzatok nagymértékben hozzájárulnak otthonunk képéhezHujber-Nagy Aletta / home’n architecture

Pár szép, színben harmonizáló díszpárna nagyot tud dobni a lakás hangulatán. Sokan tartanak otthon több szett lakástextilt, hogy évszakoknak, a hangulatunknak vagy az aktuális ünnepeknek megfelelően cserélgethessék. Miért ne lehetne új a terítőn kívül a sötétítőfüggöny is az őszi-téli hónapokban? De néhány extra puha szőnyeg, és takaró is növeli az otthonosságérzetet. Ezek beszerzése is mind részét képezheti egy bontás nélküli lakásfelújításnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek