Ezeket a csapdákat kerüld el, ha konyhát tervezel – alapszabályok a szakértőktől

GettyImages-1325043960

Álmaink konyhájának megtervezése egy végtelenül izgalmas felújítási projektnek tűnik, legalábbis amíg az ábrándozás fázisban tartunk. Képeket nézünk, bútoráruházak kínálatát pásztázzuk, egy keveset méricskélünk is, rajzolunk. Aztán mikor szembesülünk a korlátozó tényezőkkel, először kicsit lankad a kedv, de végül meglépjük a szükséges kompromisszumokat. Mivel ezek a döntéseink hosszú távra szólnak, a csapdákat jobb előre feltérképezni.

Még ha bontás nélküli felújítást is tervezünk, a feladat összetettségéből adódóan előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyunk olyan részleteket, amelyek később komoly problémákat eredményezhetnek, és a költségvetés túllépését okozhatják. Ezért több külföldi szakértő, köztük építész, tervező és padlóburkoló tanácsát közvetítjük, amiben a 9 leggyakoribb, konyhafelújítással kapcsolatos hibára figyelmeztetnek.

1. A tervezés elmulasztása

Michael Menn, az Illinois állambeli Northbrook építészmérnöke, ingatlanfejlesztője szerint a legnagyobb hiba, amit a legtöbb lakástulajdonos elkövet a konyha felújítása során, hogy nem tervez megfelelően. A sikeres konyhaátalakításhoz pontos célra és vízióra van szükség. Menn itt nem a konyha kinézetére utal. „Döntsd el, hogy az életed, valamint családod élete hogyan zajlik majd az új térben, mert a konyhát úgy kell kialakítani, hogy megfeleljen ezeknek a céloknak.”

Konyhatervezéskor játsszuk el képzeletben, hogy merre közlekedünk, hogyan készítjük az ebédet. Ez segíthet tökéletesíteni a kialakítást
Konyhatervezéskor játsszuk el képzeletben, hogy merre közlekedünk, hogyan készítjük az ebédet. Ez segíthet tökéletesíteni a kialakítástFilippoBacci / Getty Images Hungary

2. A költségek alábecsülése

A tervezés mellett Menn szerint a pontos költségvetés elkészítésének elmulasztása egy másik hatalmas hiba. „Bármennyit is tervezel a költségvetésre, fix, hogy többet fogsz költeni, ezért legyen 15-20 százalékos tartalékod” – figyelmeztet a szakértő. „Szánj időt a tájékozódásra, végezz alapos kutatást a padlóburkolatok, munkalapok, szekrények, világítás, kiegészítők, készülékek stb. terén, mivel a legtöbb ember kapkod, amikor ezeket a döntéseket meghozza.”

3. A készülékek kiválasztása

Egypt Sherrod ingatlanközvetítő szerint hiba, ha a háztartási gépeket a szekrény beépítése után választjuk ki. Mint kifejti: „Amikor egy konyha tervezéséről van szó, a méretek döntő fontosságúak, és egy-két centiméteres eltérés eldöntheti vagy felboríthatja a beépítést.” Tehát ismerned kell a készülékek méreteit, mielőtt a szekrényt tervezed.

4. A rossz padlóburkolat kiválasztása

Mivel a konyha a legbalesetveszélyesebb terület a házban, ezért fontos az elővigyázatosság. Jelszó: csúszásgátló padlóburkolat! A konyhakővel szemben alapvető elvárás a csúszásmentesség, amit leginkább a kicsit érdesebb, recésebb felületű padlólapokkal érhetünk el. Ezeken jóval kevésbé csúszunk el, még ha vizes is a felülete. A manapság divatos és igen népszerű fahatású padlólapok például remek alternatívát nyújtanak, nem mellesleg még szépek is, egységbe hozzák a közösségi terek enteriőrjét.

5. A konyhai háromszög figyelmen kívül hagyása

Függetlenül attól, hogy mennyire elegáns a konyhád, a szakértő szerint nem lesz funkcionális, ha a legfontosabb készülékek túl messze vannak egymástól. „Ideális esetben a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között egy háromszöget kell kialakítanod, hogy ezek mind néhány méteren belül legyenek egymástól” – mondja. „Ha ezt a három elsődleges munkaeszközt egymáshoz közel – de nem túl közel – telepíted, hatékonyabbá és könnyebben használhatóvá teszed a konyhát, miközben csökkented a felesleges lépések számát.”

A háromszögelmélet szerint a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között egy háromszöget kell kialakítani
A háromszögelmélet szerint a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény között egy háromszöget kell kialakítaniweizter.co.za

6. A trendek bűvöletében megfeledkezni a hosszú távról

Bár mindannyian szeretünk lépést tartani a legújabb trendekkel, a tervezők arra figyelmeztetnek: a divat lényege, hogy ma még menő, holnapra viszont már jön az új irány. Fontos, hogy ne építsünk be túl sok trendi elemet a tervezésbe, hacsak nem cserélhetők ki könnyen néhány év múlva. A nagyobb tételeknek, például a szekrényeknek és még a munkalapoknak is olyan stílusúnak kell lenniük, amelyek valamennyire időtállóak.

Kerüld például a túl sok nyitott polc használatát. „Ezek divatosak, és szépnek és letisztultnak tűnnek, amikor képeken látja az ember, de a valóság az, hogy sokkal több tárolóhelyre lesz szükséged, mint gondolnád. És azt senki sem szeretné, ha a konyhai tárgyak halmokban a nyitott polcokon lennének kiállítva” – mondja Nastaran Mousavi, a San Franciscó-i Studio Banaa vezető építészmérnöke. Azt ajánlja, hogy helyezz el néhányat a mosogató fölé vagy az ablak közelébe, ahol így lesz helye a fűszernövényeknek, de egyébként jobb, ha az ajtós szekrények oldják meg a tárolási igények nagy részét.

A konyhában kb. fenntarthatatlan a rendezettség érzete, ha csak nyitott polcokkal tervezünk
A konyhában kb. fenntarthatatlan a rendezettség érzete, ha csak nyitott polcokkal tervezünkBulgac / Getty Images Hungary

7. A tárolás és a munkafelület méretének alábecsülése

John Starck, a New York-i manhasseti Showcase Kitchens vezérigazgatója és elnöke szerint a legtöbb ember általában alábecsüli a tárolóhelyigényét. Azt ajánlja, hogy a konyhát a legpraktikusabb szekrényekkel kell beépíteni. Erre nagyon sok fejlesztés található már a bútoráruházakban. 

Több mint valószínű, hogy a munkalapon készülékek sorakoznak majd. „Győződj meg róla, hogy elegendő magasságot hagysz a pult és a felső szekrények alja között” – tanácsolja Mousavi. „A tipikus magasság 45 centiméter, de előfordulhat, hogy akár fél méterig is fel kell mennie, hogy néhány magasabb készüléket is megengedjen, de hagyj rá valamennyi helyet, hogy hozzáférj a készülék tetejéhez.”

8. Az ajtónyitogatás bosszúsága

De nem ez az egyetlen térigény, amire gondolnod kell. „Biztosan ki tudod nyitni a mosogatógépet úgy, hogy hozzá is férsz?” – kérdezi Sarah Gaffney, a kaliforniai San Joséban működő Next Stage Design tervezési vezetője és projekttervezője. „Egy másik kérdés az egymásnak nyíló szekrényajtók; ezek a távolságok olyan technikai részletek, amelyekre egyes bútorasztalosok nem figyelmeztetnek, pedig óriási hatással van a konyha funkcionalitására.”

9. A szállítások tervezésének elmulasztása

Ha különböző forrásokból rendeled az építőanyagokat, berendezéseket, alkatrészeket akkor a szakértők együtthangzóan a tervezés fontosságára mutatnak rá. Fontos átgondolni, hogy ezek mikor és hogyan érkeznek meg, hol lesznek tárolva. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy hetekig kelljen ide-oda pakolgatni a kibontott, kipróbált, majd visszacsomagolt berendezéseket.

A rutinos konyhafelújítók azt is jól tudják, hogy egyes tételek nagy dobozokban, ládákban vagy akár raklapokon érkeznek, így a felhalmozódó szemét tárolására, elszállítására is gondolni kell. 

Amint láthatod, egy felújítás sok buktatót tartogat, ha érdekel egy hazai szakértő hogyan foglalná össze a lakásfelújítás-hibákat, ezt a cikkünket ajánljuk:

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra