Így hozhatod ki a legtöbbet kis méretű konyhádból

GettyImages-1393636923

A főzőfülkétől a kis méretű konyháig a szűkös terek sok elmés trükköt igényelnek, melyekkel az átláthatóság, tágasság érzetét alakíthatjuk ki. Sok esetben a szükség törvényt bont, és a kis térben más játékszabályok lépnek érvénybe. A cél azonban itt is ugyanaz: a kényelem és a stílust támogató praktikum megtalálása.

Lakástervezés során a funkciók különböző hangsúlyokat kapnak, de a főzésre-tárolásra alkalmas tér elhagyhatatlan része a háztartásoknak. A paneleknek például vannak bizonyos építészeti korlátai, amik miatt a konyha például bár napsütötte, de keskeny és szűkös érzetet kelt. Sok ingatlanfejlesztő tanácsolja a falak bontását, amivel inkább az új építésűekre jellemző, amerikai konyhás megoldásba fordul át a lakás hangulata.

Mérettől függetlenül egy konyhában tároló-előkészítő térre, vízvételre-mosogatásra alkalmas mosogatótálra, sütő-főző lapra és munkafelületre is szükség van. Mindezt meghatározott technológiai sorrendben kb. 3 méteren kellene felsorakoztatnunk. Van úgy azonban, hogy le kell mondanunk a 60 cm szabványméretű elemekről, és például a hűtőt száműzzük az előszobába, vagy éppen megkeverjük a sorrendeket.

Kis méretű konyha, de mégis kényelmes

A lenti ötletek arra mindenképp szolgálnak, hogy átgondold, neked mi a legfontosabb a konyhában, amit fókuszba állíthatsz, és köré alakíthatod kis méretű konyhádat.

1. Pult alatti hűtő, minisütő

Ha több munkafelületre vágysz, és jobban kedveled a szellősebb tereket, mondj le a szabványméretű háztartási készülékekről. Nagyon sok megoldás létezik, sütővel kombinált mosogatógép, 3 in 1 minikonyhagépek, a főzőlapnak sem kell állandóan a munkalapon lennie, és csöpögtetős mosogató nélkül is lehet élni. 

2. Egyedi bútor tervezése

Kis konyhába eleve nehéz az áruházakból konyhaszekrényelemeket összesakkozni, szinte biztosan belefutsz az egyedi elemek készíttetésébe, akkor meg már szabadjára engedheted a képzeletedet, és rajzolgathatsz is. Többe fog kerülni, de ne feledd, hogy mindennap használod majd azt a teret, fontos, hogy elégedettséggel töltsön el.

3. Kamra híján szekrénybe épített polcrendszerek

Nagy konyhában is rendetlenség érzetét kelti a nyitott polcrendszeren tárolt szárazáru, lekvár, konzervek káosza. Kivéve persze, ha Marie Kondo alteregójaként vagy OCD-s rendszerezőmániásként éled az életedet. Mindenki másnak javasoljuk a képen is látható rejtettpolc-megoldást.

4. Tárolás a falakon

Meglehet, a felső szekrénysor összenyomja a teret, ekkor jöhet szóba a vertikális rendszerezés. Egyébként is hasznos egy mágneses késtartó, edénytartó vagy fűszertartó polc. A felső szekrények helyét nyitott polcok is átvehetik, de akkor azokon csak a tányérokat, áttetsző üvegedényeket és dekorációt tárolj, különben a zsúfoltság teszi majd tönkre az atmoszférát.

5. Fel a plafonig

Ha nem kis méretű szobában van a konyha, hanem egy légtérben az étkezővel, nappalival, akkor mindenféleképp érdemes kihasználni a falsíkot a plafonig. Kvázi konyhai beépített szekrényt készítünk, amiben minden elfér, és a rendtartás is könnyebb. A szekrényajtók mögött csak te tudod, mi rejlik.

6. Az ablak alatti rész kihasználása

Ne tartson vissza a radiátor se attól, hogy az ablak alatti részt is kihasználd. Erre is nagyon sok megoldás létezik, csak párat mutatunk.

7. Még több rejtett munkafelület

Ez is az asztaloson és a kreativitáson múlik, vagy csak a vakszerencsén, hogy épp rábukkansz a Pinteresten vagy Instagramon a tökéletes megoldásra.

Folytathatnánk a sort még hosszan. Arról nem is szóltunk, hogy a megfelelő világítással és a jól megválasztott fal- és konyhabútorszínnel is tágíthatod a teret. Hosszúkás helyiségek végében a sötétebb falszín optikailag csökkenti a folyosóérzetet. Arról nem is beszélve, hogy van olyan szín, ami még az étvágyat is csökkenti!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra