Kicsi a lakásod? Így trükközz, hogy minden elférjen

GettyImages-509196206
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy kis lakásban sokszor zsonglőrködni kell azért, hogy elegendő hely jusson pakolásra és tárolásra. A fölösleges kacatokat egy picike otthonban valóban el kell felejteni, hogy a legfontosabb holmik tárolásáról gondoskodni tudjunk. Van azonban néhány praktikus tárolási lehetőség arra az esetre is, ha nem férne el egy komplett gardróbszoba vagy -szekrény a lakásban.

A lakás méretétől függetlenül a legnagyobb fejtörést a legtöbb esetben a ruhák tárolása okozza. Ha nem vagyunk elég ügyesek, egy kis lakás hamar túlzsúfolttá válhat. Nézzük, milyen trükkökhöz, kreatív megoldásokhoz folyamodhatunk egy kis lakás berendezésekor, hogy mégis kényelmesen elférjen minden.

Ágy alá rejtett „szekrény”

Gondoltál már arra, hogy nemcsak egy óriási gardróbszekrényt, hanem az ágy alatti szabad területet is belakd a ruháiddal? Ennek a résznek egy kis lakásban különösen fontos szerepe lehet. Már egy heverő méretű ágy alatt is legalább két négyzetméternyi hely lapul, egy kétszemélyes ágy alatt pedig átlagosan dupla méretű hellyel gazdálkodhatunk. 

Egy kis lakásban elengedhetetlen, hogy minél praktikusabban oldjuk meg a tárolást
Egy kis lakásban elengedhetetlen, hogy minél praktikusabban oldjuk meg a tárolástmixetto / Getty Images Hungary

Az ágy alá rejtett ruhákat tárolhatjuk légmentes vákuumzsákokban vagy fedeles műanyag vagy papírdobozokban, amiket fel is címkézhetünk, hogy könnyebben megtaláljuk, amit keresünk. Így nemcsak rendezettebb lesz a ruhatárunk, hanem a portól is megóvjuk a holmikat. A műanyag dobozokra akár görgőket is tehetünk, így könnyebben tudjuk mozgatni a tárolókat. 

Ha az ágy alá a ritkán használt öltözékeket rejtjük, ügyeljünk arra, hogy a tárolásra szánt eszköz szellőzzön is, különben megeshet, hogy bepenészesedik a ruhánk.

Ha elég magas az ágyunk, akkor fiókos vagy ajtós tároló kialakításában is gondolkodhatunk. Itt akár a mindennap használt ruhákat, kiegészítőket is itt tárolhatjuk. 

Többfunkciós térelválasztók

Egy kisebb lakásban a térelválasztók segítségével nemcsak a holmikat rejthetjük el, de egyúttal elkülöníthetjük egymástól a különböző funkciójú lakrészeket, például leválaszthatjuk a hálószobát a nappalitól. Ha a térelválasztónk polcos, nemcsak a pakolásra ad lehetőséget, hanem a rendszerezésre is. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy ne őrizgessünk olyan fölösleges dolgokat, amelyek csak a helyet foglalják a lakásban. 

A polcok nemcsak tárolásra, hanem térelválasztásra is szolgálhatnak
A polcok nemcsak tárolásra, hanem térelválasztásra is szolgálhatnakmixetto / Getty Images Hungary

A polcos térelválasztóra nem csak könyveket tehetünk. Ha ajtóval látjuk el, vagy fiókokra osztjuk, a kisebb tárgyak, ruhadarabok vagy kiegészítők tárolására is kiváló megoldást nyújtanak. 

Terjeszkedjünk felfelé

Egy kis lakásban célszerű felfelé terjeszkedni, és a belmagasság adta lehetőségeket kihasználni. Polcokkal, falra szerelt tárolóegységekkel rengeteg helyet nyerhetünk anélkül, hogy bútorokkal vennénk el értékes felületet. Így akár a földtől a plafonig terjeszkedjünk, és a csak ritkán használt dolgokat a legfelső polcokra pakolhatjuk. Még egy igazán kicsi lakásban is rengeteg pakolási lehetőség van a falakon. Hasznos rész az ajtófélfa melletti és fölötti falfelület, ahol a keskeny polcokon sok apróság helyet kaphat.

Egy földtől a plafonig érő polcrendszer nemcsak mutatós, hanem praktikus is lehet egy kis lakásban
Egy földtől a plafonig érő polcrendszer nemcsak mutatós, hanem praktikus is lehet egy kis lakásbanjittawit.21 / Getty Images Hungary

De nem csak a nappaliban vagy a hálórészen érdemes mennyezetig érő polcokat használni. A fürdőszobában vagy az ettől különálló illemhelyiségben is plusz tárolóhelyet adhat a függőleges elrendezés. 

A legfelső falfelületek jó rakodóteret biztosítanak az előszobában is, a bejárati ajtó fölött. Kiváló helye lehet itt a táskáknak vagy a cipősdobozoknak.

Többfunkciós bútorok és ajtók

A többfunkciós bútorok sokoldalúsága a kis lakásokban mutatkozik meg igazán. Ezek azok a berendezések, amelyek elsődleges funkciójukon túl tárolóhelyként is szolgálnak. Ilyen lehet például az ágyneműtartós ágy, a felemelhető tetejű pad, puff vagy lábtartó, illetve a belül pakolható dohányzóasztal. 

Ez a puff nemcsak kiváló ülőalkalmatosság, hanem tárolónak is megfelel
Ez a puff nemcsak kiváló ülőalkalmatosság, hanem tárolónak is megfelelAnna Chaplygina / Getty Images Hungary

Célszerű beszerezni egy bővíthető étkezőasztalt, de kiváló megoldás lehet egy falra rögzített magasabb bárasztal is, amely alá be tudjuk tolni a bárszékeket. 

De a bútorokon kívül a beltéri és a szekrényajtók is lehetnek többfunkciósok.

Merthogy az ajtókra is szerelhetünk akasztókat és rendszerezőket. Kifejezetten hasznos lehet ez a fajta helykihasználás az előszobában a kabátok, sapkák, sálak és esernyők felakasztására, a fürdőszobában több apróságot is elnyelhetnek, a kamrában pedig akár a fűszertartó polcot is felszerelhetjük az ajtó belső oldalára.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek