Így lesz napi 5 perc munkával rend a lakásban

GettyImages-1348239236 (1)

A legtöbben egy héten egyszer nemcsak rendet teszünk otthon, hanem alaposan kitakarítjuk a lakást. Nemcsak ezeket a napokat tesszük könnyebbé, hanem a közérzetünk is jobb lesz, ha egész héten ügyelünk arra, hogy rendet varázsoljunk magunk körül. Erre pedig elég napi néhány perc.

Nem kell mindennap az egész lakást kitakarítani, elég, ha a figyelmünket azokra a lényeges területekre összpontosítjuk, amelyek miatt az egész otthonunk rendetlennek tűnhet. A napi takarítási rutin segítségünkre lehet abban, hogy egész héten jól nézzen ki és rendben legyen a lakásunk.

Találj időt a takarításra

Néha kreatívnak kell lennünk ahhoz, hogy időt találjunk a mindennapi takarításra. A kisgyermekesek eloszthatják a napi folyamatot azokra az időkre, amikor a gyerekek napközben alszanak. Egyéb esetben a legegyszerűbb megoldás, ha hazaérkezés után fogunk hozzá, mielőtt leülnénk olvasni, pihenni, beszélgetni, tévézni.

A mindennapi rendrakáshoz lássunk hozzá rögtön, ahogy hazaértünk
A mindennapi rendrakáshoz lássunk hozzá rögtön, ahogy hazaértünkmilan2099 / Getty Images Hungary

Ha megoldható, vonjuk be a munkába a partnerünket vagy a gyerekeket, így sokkal gyorsabban végzünk.

Minden reggel ágyazz be és rakj rendet a hálószobában!

Természetesen ezzel ne várjuk meg a hazaérkezést vagy a nap végét, amikor már egyébként is ágyba bújnánk. A vetetlen ágy még a legtisztább szobában azt a hangulatot kelti, mint ahová a bomba becsapott.

A vetetlen ágy még a legtisztább lakásban is a rendetlenség hangulatát kelti
A vetetlen ágy még a legtisztább lakásban is a rendetlenség hangulatát keltiJames Leynse / Getty Images Hungary

Ha van rá mód, használjuk nap mint nap az ágyneműtartót. Ha nincs kedvünk mindennap eltenni a takarót és a párnát, a vetett ágyat terítsük le ágytakaróval.

A levetett ruhákat ne hagyjuk szerteszét a szobában, a használatban lévőket pedig mindig hajtogassuk össze, vagy tegyük vállfára, a szennyest pedig vigyük ki a szennyeskosárba.

Az éjjeliszekrényről tegyük a fiókba, vagy rendezzük tárolódobozba az ékszereket, a kézápoló krémet és a papír zsebkendőt.

A fürdőszobát se hanyagold el!

Használat után, egy nap egyszer, legalább este töröld szárazra a mosdókagylót, töröld le a vízfoltokat a tükörről, a csapokról és a zuhanyfülke üvegfaláról.

Néhány apró takarítás, és máris kellemesebb a hangulat a fürdőszobában is
Néhány apró takarítás, és máris kellemesebb a hangulat a fürdőszobában isEmanuele Cremaschi / Getty Images Hungary

Fertőtlenítő kendővel töröld le a vécéülőkét és a peremet.

Naponta cseréld ki a sminkfoltos törülközőket és a kézmosás után használt törülközőt.

Mosogass és fertőtleníts!

Ürítsd ki a mosogatógépet, ha tele van tiszta edénnyel. A koszosakat ne tárold benne napokig, mert kellemetlen szag lesz tőle a lakásban. 

Érdemes mindennap elmosogatni
Érdemes mindennap elmosogatnipixelfit / Getty Images Hungary

A használt edényeket, evőeszközöket, tányérokat ne hagy a mosogatóban. Ha szükséges, dörzsöld le, és tedd a mosogatógépbe, vagy mosogasd tisztára. Az elmosogatott edényeket törölgesd el, vagy ha az edénycsepegtetőben hagytad, akkor száradás után tedd a helyére.

Tegyél rendet a konyapulton és a konyhaasztalon, majd töröld át fertőtlenítő kendővel.

A csempén és a padlón lévő fröccsenéseket nedves mikroszálas kendővel töröld le. A koszos konyharuhát vidd a szennyesbe, és tegyél ki egy tisztát.

Egy rendezett, tiszta konyhában sokkal jobb érzés lesz elkészíteni a reggeli kávét.

Legyen kellemes a megérkezés

Nemcsak nem praktikus, de látványnak sem kellemes, ha az előszobába lépve rögtön a hanyagul levett cipők és az egymásra halmozott kabátok fogadnak. Ha van az előszobában beépített szekrény, alakítsunk ki abban egy részt, ahová a napi használatban lévő cipőket el tudjuk tenni, miután hazaértünk. Ha nincs erre lehetőség, szerezzünk be egy cipősszekrényt, ami jól elrejti a fölösleges lábbeliket. 

Egy fiókba vagy egy fedeles tárolódobozba, esetleg egy megpakolható puffba a sálat, sapkát és a kesztyűket is elrejthetjük, így azonnal rendezettebb lesz itt az összkép.

Szedd össze a száraz ruhát!

A kiteregetett ruhákat ne hagyjuk napokig a szárítón vagy a radiátoron lógni. Ha megszáradtak, akkor pár perc alatt összeszedhetjük és összehajtogathatjuk, majd a helyükre pakolhatjuk őket. A vasalásra váró ruhahegyeket se hagyjuk szem előtt, tegyük be a szekrénybe vagy egy komód fiókjába.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra