Így fogod nagyobbnak érezni a garzonod – Szembecsapós trükkök

GettyImages-1313929075

Nem kell szűkösen érezned magad, ha 40 négyzetméter alatt van a lakásod. Ha megvalósítod tippjeinket, szinte azt hiszed majd, hogy a falak kijjebb csúsztak.

Ha kevés a négyzetméter, toldd meg egy tükörrel! – szólhatna az első tanács. A magas négyzetméterárak miatt nem mindenki engedhet meg magának nagy lakást, házat, de okosan beosztva a területet, és néhány praktikus, ügyes dekorációval a kis lakás nagyobbnak fog tűnni.

Csíkozz! 

A hosszanti csíkok vezetik a szemet, egyúttal megnyújtják a teret. Ha aprócska lakásban élsz, érdemes ilyen padlóburkolatot választani, sőt, akár a meglévő parkettát ilyenformán megfesteni. Ha azonban erre nincs elég időd, pénzed, próbálkozhatsz csíkos szőnyeggel is. Szintén nagyobbnak mutatja a teret, ha nem használsz padlóváltásokat, hanem egy burkolat fut végig azokon a helyiségeken, amelyek nincsenek leválasztva.

A hosszanti csíkok a kis lakásból nagyobbat varázsolnak
A hosszanti csíkok a kis lakásból nagyobbat varázsolnakimaginima / Getty Images Hungary

Tükröződve 

Öreg trükk, de rengeteget javíthatsz vele a térérzeteden. A tükrök nagyobbnak mutatják a helyiséget, ráadásul a rájuk érkező fényt vissza is tükrözik, ami világosabbá és egyben szellősebbé teszi a teret.

A tükrök fényt is hoznak a térbe
A tükrök fényt is hoznak a térbeJohn Keeble / Getty Images Hungary

Könnyítsük a teret

A nehéz, tömör bútorokat felejtsd el, ha garzonban élsz, főképp, ha sötét színűek. Sokkal jobban érzed majd magad – és nem is rúgsz majd az aljába –, ha lábakon álló ágyat, dohányzóasztalt választasz, hiszen így nem egy tömbként, hanem légiesebben van jelen az otthonodban. Ha nem idegenkedsz a műanyag bútoroktól, egy átlátszó asztalka szinte láthatatlanul látja el a funkcióját.

Tömör dohányzóasztal helyett válasszunk vékony lábakon álló változatot
Tömör dohányzóasztal helyett válasszunk vékony lábakon álló változatotCreativaStudio / Getty Images Hungary

Kis lakásba nagy fény

Aranyszabály, hogy ha kicsi a lakásod, használj világos színeket, és még jobb a helyzet, amennyiben sok természetes fény jut be az otthonodba. Éppen ezért javasolják a lakberendezők, hogy súlyos, nehéz sötétítők helyett inkább lebegős légáteresztő függönyöket alkalmazz. Ha azonban nem vagy olyan szerencsés, hogy egy csupa ablak lakásba költöztél, nincs minden veszve! Jól elhelyezett lámpákkal be tudod csapni a szemet, és tágíthatod a teret. A mennyezeti lámpák mellett alkalmazz minél több helyi fényforrást; állólámpákat, asztali lámpákat.

Egyforma színekkel

A világos színek mellett mindenképpen használj hasonló árnyalatokat. Ha a padlód bézs színű, folytasd a falon és a drapériáknál is ugyanezt a tónust. Az erős kontrasztok ezúttal nem a barátaid.

A tapéta nemcsak öltözteti a falat, de a teret is megnyitja
A tapéta nemcsak öltözteti a falat, de a teret is megnyitjaWong Yu Liang / Getty Images Hungary

Izgalmas tapéták

Nagyon izgalmas módja a tér megnyitásának, ha egy egész falfelületen olyan tapétát alkalmazol, amely mintájával megnyitja a teret. Lehet valamilyen absztrakt forma, fotó – például erdei tájról, amely most megint nagyon divatos –, de akár imitálhat egy olyan folyosót is, ami képzeletbeli meghosszabbítása az otthonodnak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra