Király kéglik, vagyis 21. századi európai uralkodók fényűző rezidenciái

GettyImages-157393691

Nálunk a királyság intézménye már nagyon távoli, kicsit a mesék világába veszőnek tűnő, de az öreg kontinensen körülöttünk még több ország élén is király vagy királynő áll, akik bizony ma sem vetik meg a luxust és a fényűzést. Most hívatlanul bekukkantunk egyikhez-másikhoz egy rövid vizit erejéig.

Ha a vizit rövid, az azt jelenti, hogy messze nem nézünk meg mindent, mert ezek a szerény hajlékok bizony nem egykönnyen bejárható egyszerű viskók, hanem gondosan megtervezett, igen szép méretűre duzzasztott luxuspaloták. Ezek közül mazsoláztunk.

A spanyol uralkodócsalád

A Madrid közelében található Palacio de Zarzuelában tengeti hétköznapjait a Bourbon család, ahová a pór nép gyermekeinek csak igen ritkán nyílik alkalma korlátozott betekintést nyerni. Ha valamilyen protokolláris fogadás, esetleg beszéd innen kerül sugárzásra, a képernyők előtt ülők nagyítóval vizslathatják a környezetet, mert máshogy bizony nem nagyon tudnak belelátni a többgenerációs, háromemeletes palota belsejébe, amelyik egyébként többek között rejteget egy könyvtárat, egy saját keresztelő kápolnát, helikopter-leszállópályát kertjében, s a szökőkutak, szobrok és sportpályának is használt pavilon mellett több más épületet is.

A jelenlegi uralkodó még csak babakocsiból élvezte rezidenciájuk látványát
A jelenlegi uralkodó még csak babakocsiból élvezte rezidenciájuk látványátGianni Ferrari / Getty Images Hungary

Az alakjára sokat adó Letizia királyné napi rendszerességgel sportol, így nemrégiben mászófalat építtetett a Zarzuelába, hogy ne kelljen új szenvedélye miatt messzire eltávolodnia otthonától.

Dolgozószobák

Míg VI. Fülöp Király az édesapjától, Juan Carlostól örökölt zarzuelai irodájában az ország reá maradó ügyeit faburkolatos falak, antik festmények, klasszikus kandalló és dísztárgyak közül intézi, addig neje, a királyné, Letizia a letisztult, minimalista vonalvezetés híveként dolgozószobájában teljesen hófehér, csupasz falakat alakíttatott ki, modern kerek lámpatesttel és több helyről is fényt adó rejtett világítással.

Már VI. Fülöp édesapja, Juan Carlos is ezek között a faburkolatú falak között fogadta illusztris vendégeit, például Jane Fonda színésznőt és férjét
Már VI. Fülöp édesapja, Juan Carlos is ezek között a faburkolatú falak között fogadta illusztris vendégeit, például Jane Fonda színésznőt és férjétDusko Despotovic / Getty Images Hungary

A fehér kör alakú asztalt fehér bőrfoteleken ülhetik körbe a hozzá meghallgatásra érkezők.

A családi élettér

A 3 szintes Zarzuela-palota, a spanyol Fehér Ház a király és a királyné számára inkább csak „munkahely”, valódi lakhelyük a Zarzuela területén, a palotától egy kilométerre elhelyezkedő Pabellón del Príncipe, ami Fülöp és Letizia 18 évvel ezelőtti házasságkötésekor is már a pár fészkéül szolgált. Megteszi ez a cuki kis kalyiba a maga 1800 négyzetméteres szerény alapterületével, ami 4 szinten oszlik el. A fehér és fekete kockás kövezeten a hallba lépve impozáns csigalépcső vezet fel az emeletre, ahol a fő hálószoba is elterül 110 négyzetméteres aprócska termetével, mely rögtön nem tűnik olyan feleslegesen nagynak, ha azt vesszük, hogy ebben már a fürdőszobák és a gardróbok is benne foglaltatnak.

A nyugdíjba vonult szülők hajléka

VI. Fülöp édesanyja, a görög származású exkirályné, Sofía a nyarakat Mallorcán tölti egy szintén szerény kis palotában évek óta, míg férje, az exuralkodó, Juan Carlos Abu-Dzabiban éli vitatott regnálásától való visszavonulása utáni napjait.

A dán királyi palota

A dánok több mint 50 éve uralkodó királynője, II. Margit 1940-ben született a 4 kastélyépületből komponált koppenhágai Amalienborg-palotában.

Így fest a dán király otthona kívülről
Így fest a dán király otthona kívülrőlullstein bild / Getty Images Hungary

A főváros szívében elhelyezkedő épületegyüttes 1794 óta ad otthont a mindenkori királyi családnak, s ezek közül 2 gazdagon berendezett kastély látogatható is.

A svéd királyi család rezidenciája

Ők egyenesen az UNESCO által a világörökség részévé választott épület, a Drottningholm-palota déli szárnyát lakják.

Stockholmban itt éldegél a királyi család
Stockholmban itt éldegél a királyi családNik Wheeler / Getty Images Hungary

Az 1700-as évekből származó barokk stílusú palota látogatók számára megnyitott belseje aranydekorációtól túlburjánzó rokokó pompájú. A kertben pedig egy 1750-es építésű, szintén az UNESCO védelme alatt álló Kínai Palota mellett színházat és labirintust is talál az odalátogató kíváncsi turista.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra