Ez a 7 dolog vonzza leginkább a darazsakat

GettyImages-1178780404

A darazsak látogatása a kertben gyakran az emberi tevékenységgel függ össze – még ha az akaratlanul történik is. De a strandon vagy az étterem teraszán ülve is jó okkal környékeznek meg a csípésük miatt rettegett állatok.

A nyári esték egyik elmaradhatatlan programja a kerti sütögetés, amit azonban szinte lehetetlen anélkül levezényelni, hogy darazsak ne sereglenének az ember köré. Ez nemcsak szimplán zavaró, hanem veszélyes is lehet, hiszen a betolakodók csípése igen fájdalmas, és akár végzetes lefolyású allergiás reakciót is okozhat.

Ez a 7 dolog vonzza a darazsakat a kertedbe

Ha azt veszed észre, hogy a darazsak tömegesen lepik el a kertedet, az nagy valószínűséggel nem a véletlen műve. Megjelenésük az esetek túlnyomó részében az alábbi 7 okra vezethető vissza.

1. Szemét

Bár a darazsak alapvetően virágporral és nektárral táplálkoznak, az ételmaradékok is vonzzák őket – különös tekintettel azokra, amelyek cukrot tartalmaznak és/vagy édesek. A darazsak ezért szívesen látogatják a túlcsorduló kukákat és szemeteseket.

Az ételmaradékok és rothadó gyümölcsök mágnesként vonzzák a darazsakat
Az ételmaradékok és rothadó gyümölcsök mágnesként vonzzák a darazsakatIwanyan / Getty Images Hungary

Még ha gondoskodsz is róla, hogy a szemetes le legyen zárva, és időben ki legyen ürítve, időnként akkor is érdemes alaposan kimosnod, hogy megszabadulj a ragacsos ételmaradványoktól és szennyeződésektől.

A legegyszerűbb, ha slaggal kiöblíted, szódabikarbónát szórsz bele, végül pedig átdörzsölöd a belsejét mikroszálas törlőkendővel és mosogatószerrel. Ne hagyd ki a fedelét és a peremét sem!

2. Édes italok

Mivel a darazsak szeretik a cukrot, nem nehéz kitalálni, hogy az édes italok sincsenek biztonságban tőlük. Ha a kertben rendezel bulit, és ilyen italokat szolgálsz fel, feltétlenül takard le őket! Nem árt, ha biztonságos fogyasztásukhoz gondoskodsz szívószálakról is.

Ugyanez érvényes az édes ételekre is.

Az evés után mielőbb pakold el az ételmaradékokat, és töröld le az asztalt, mivel az édességek más kártevők számára is vonzóak, beleértve a hangyákat is.

3. Húsok

A húsok a lárvák táplálásához szükséges fehérjéket tartalmaznak. Tehát, ha a szabadban grillezel, ne csodálkozz, ha megjelennek a darazsak. A megoldást itt is a gondos takarás jelenti, vagy az, hogy gyorsan elteszed a hűtőbe, amire már nincs szükséged.

Érdemes elzárva tartanod az állateledeleket is, amelyek a darazsak mellett kedvelt csemegéi a mókusoknak és mosómedvéknek.

4. Virágok

Az élénk, fehér, kék, lila és sárga színű virágok rendkívül csábítóak a darazsak számára. Más növények – mint például a borsmenta, az üröm, a citromfű, az eukaliptusz és a csombormenta, viszont taszítják őket, ezért ezekből érdemes néhányat elhelyezned azokon a stratégiai pontokon, ahol az átlagosnál többet tartózkodsz.

5. Gyümölcsfák

A gyümölcsfák szintén hozzájárulhatnak a darázsinvázióhoz. Amint a gyümölcsök megérnek, a darazsak összegyűlnek lakomázni, hogy megtöltsék a gyomrukat cukorral.

Ha a gyümölcsök erjedni kezdenek, az még több darazsat csalogathat a kertbe.

Ez ellen annyit tehetsz, hogy a lehető leghamarabb összegyűjtöd az ágakon lévő értett gyümölcsöket, illetve a földről is összeszeded a terméseket, mielőtt még azok rothadni kezdenének. A védekezést az is segítheti, ha a gyümölcsfákat hálóval vonod be.

A kerti medence körül is gyakran lehet látni őket
A kerti medence körül is gyakran lehet látni őketMickis-Fotowelt / Getty Images Hungary

6. Kezeletlen fafelületek

A kezeletlen fa pépforrást biztosít a darazsaknak a fészkek építéséhez. Ebből következik, hogy ha nem kezeled vagy fested le a szabadon hagyott fafelületeket, a darazsak könnyen „lecsupaszíthatják” azokat.

7. Víz

A darazsak ugyanúgy vizet isznak, mint mi. Sőt, még össze is gyűjtik, hogy hűtésre vagy új fészkek építésére használják fel. Ezért is lehet gyakran tapasztalni, hogy darazsak lepik el a medencék környékét.

A medencét emiatt nyilván nem fogod leereszteni (bár a letakarásában még lehet ráció), de ajánlott ügyelned rá, hogy a kertben ne maradjon pangó víz. Már csak azért sem, mert ezzel a szúnyogok elszaporodásának is kedvezel.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra