Törvényt sértesz, ha rosszul használod ezt az eszközt az otthonodban

GettyImages-1472107578
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy ingatlant jogszerűen megfigyelni csak a saját területről a saját telekhatárig lehet, a szomszédok tevékenységének a rögzítése jogszerűtlen személyes adatkezelésnek minősül – figyelmeztet a birtokvédelmi szakjogász.

Magyarországon évente több száz birtokvédelmi ügy indul, amelyek jelentős részében a magáncélú kamerarendszerek jogszerűtlen működése áll a középpontban – adta hírül az Economx

Véletlenül is lehet törvényt sérteni egy otthoni kamerával

A technika fejlődésével egyre több az olyan kütyünk, amellyel könnyen törvénysértésbe keveredhetünk. A hagyományos térfigyelő kamerákon túl már az okosotthonok részeként telepített mozgásérzékelős kaputelefon vagy akár egy okosfűnyíró kamerája is rögzíthet olyan képeket, amelyek kimeríthetik a jogszerűtlen személyes adatkezelés fogalmát.

Nemcsak otthonra telepített kamerákkal sérthetsz törvényt, hanem még jó néhány okoseszközzel
Nemcsak otthonra telepített kamerákkal sérthetsz törvényt, hanem még jó néhány okoseszközzeldogayusufdokdok / Getty Images Hungary

A magyarországi jegyzőkhöz évente hatezer birtokvédelmi kérelem érkezik, ezek jelentős része a szomszédok által jogszerűtlenül működtetett kamerákkal kapcsolatos.

Egy ingatlant jogszerűen megfigyelni csak a saját telekhatárig, még a saját területen lehet, de a szomszédok tevékenységének a megfigyelése, rögzítése jogszerűtlen személyes adatkezelésnek minősül

– mondta el a lapnak Kajó Cecília birtokvédelmi szakjogász, aki szerint a hibás kamerabeállítás lehet véletlen is, de ez sem mentesít bennünket a törvényi következmények alól.

Ki dönti el, hogy jogos-e a panasz?

Ha a kamerák rosszul vannak beállítva, azon könnyű segíteni: a rendszerben láthatatlanná kell tenni a kérdéses területeket. Ha egy felvétel készítésére alkalmatlan álkamerát szerelnek fel, amely látszólag rálát a szomszédokra, még az is szülhet pereskedést, ilyenkor azonban  a bírósági döntések többsége a biztonságérzetet tartja előbbre, és nem szerelteti le a kamerának látszó tárgyat.

Ránézésre sokszor egy hozzáértő sem tudja eldönteni, hogy mi van felszerelve egy ingatlanra, nemhogy egy laikus kérelmező

– hangsúlyozta a szakértő. 

Ilyenkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közigazgatási eljárása szükséges az esetek kivizsgálásához, nem pedig a jegyzői birtokvédelmi eljárása. A NAIH megkereséséhez ráadásul a jogsértés gyanúja is elegendő, míg a jegyzői beavatkozáshoz konkrét bizonyítékok szükségesek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek