Így rendezd be a hálószobád, hogy tényleg jól aludj

GettyImages-1406189828

Akár nagyon súlyos betegségek is veszélyeztethetnek, ha nem alszol jól. A hálószoba átgondolt berendezésével azonban sokat tehetsz a megelőzésért.

A rossz alvásnak sajnos számtalan negatív hatása lehet. Ha nem tudsz eleget aludni, illetve nem megfelelő minőségű a pihenéssel töltött idő, az komoly hatással van a nappalaidra is. Aki nem alussza ki magát, az kevésbé tud koncentrálni, nagyobb eséllyel szenvedhet balesetet, elveszítheti a motivációját. Megnő a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is. Mivel az alváshiány kedvezőtlen irányban befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, ezért az elhízással is összefüggésben áll. 

A jó alvás egyik kulcsa a jól berendezett hálószoba. Ha az alábbi tippeket megfogadod, sokat tehetsz az éjszakai nyugalomért.

Ne itt teregess! 

Sokan várják a nyár végét, mert a nagy hőség miatt hetek óta nem tudták rendesen kialudni magukat. Az alvásbarát hálószobának azonban csak egy tényezője a hőmérséklet. Alapszabály szerint a legtökéletesebb, ha 18 Celsius-foknál nincs hidegebb, vagy melegebb a szobában – természetesen, ezt csak azok tudják megoldani nyáron, akiknek van légkondicionáló berendezésük –, illetve a páratartalom se kússzon 50 százalék fölé. Ebből a szempontból is fontos, hogy a teregetés például ne a hálószobában történjen, mert az egyértelműen magasabb páratartalmat eredményez, ami az egészségednek sem jó. 

A jó alváshoz sötét hálószoba kell
A jó alváshoz sötét hálószoba kellMaiwolf Photography / Getty Images Hungary

Zárd el a fény útját!

Az emberek évszázadokon át a természet ritmusához alkalmazkodtak; napnyugtával pihenni mentek, míg a napfelkelte ébresztette őket. A szervezetünk is így van kitalálva; ha a hálószobád nem elég sötét, vagy valamilyen mesterséges fényforrás megvilágítja, az agy úgy fogja értelmezni, hogy nappal van, tehát nem fog melatonint termelni, amely elősegíti a békés és pihentető alvást. Bármennyire is megnyugtatónak tűnik, ne hagyd égve a hálószobában a kislámpát, és gondoskodj a megfelelő sötétítésről. Ha nem redőny vagy spaletta van az ablakokon, hanem függöny, válassz olyan anyagot, amelyre úgynevezett black-outot tettek, amely teljesen elzárja a fény útját. 

A számítógép fénye az alvás ellen dolgozik

Bármennyire is jó a kedvenc sorozatodat nézve álomba merülni, valójában nem lesz pihentető az alvásod, ha a tévé villogó fényeire szunnyadsz el. A villódzó fények, a hangok stimulálják az agyadat, és nem segítenek, hogy jól tudjál aludni. Szakértők szerint a legjobb, ha a televízió a nappali szobába kerül, és legkésőbb fél órával lefekvés előtt ki is kapcsoljuk. Ugyanez a szabály vonatkozik a laptopokra, táblagépekre, sőt, a telefonra is. Egy tanulmány szerint az a kékes LED-fény, amelyet a számítógép kibocsát, az alváshormonnak nevezett melatonin ellen dolgozik, arról nem beszélve, hogy ha lefekvés előtt még átfutjuk az e-mailjeinket, biztosan akad köztük olyan, amitől stesszesek leszünk. A telefonunkat állítsuk be úgy, hogy kizárólag a legfontosabb családtagok üzeneteit, hívásait jelezze alvásidőben. 

Egy ilyen hálószobában ki tudna pihenni?
Egy ilyen hálószobában ki tudna pihenni?Peter Cade / Getty Images Hungary

Válassz jó ágyneműt!

Ha egy álomszép mintájú paplanhuzatba beleszeretsz a lakberendezési boltban, mielőtt futnál vele a kasszához, nézd meg, miből van. Azokban az ágyneműkben, amelyeknek anyaga képes elvezetni a nedvességet, sokkal kellemesebb és pihentetőbb az alvás, mint amelyik az éjszaka közepén már nedvesen tapad a bőrödhöz. Jó választás a gyapjú, a pamut, a selyem, a vászon, viszont a poliésztert és a szintetikus anyagokat inkább kerüld, ha szép álmokra vágysz.

Egy jól kiválasztott ágynemű is segítheti az alvást
Egy jól kiválasztott ágynemű is segítheti az alvástPete Barrett / Getty Images Hungary

Tegyél rendet!

Ha az ágyhoz egy kis ösvényen jutsz el a dobozok, számlák, gyerekjátékok tengerében, egész biztosan nem fogsz jól aludni. A rendetlenség ugyanis rossz hatással van ránk, és nem segíti elő a pihentető alvást, arról nem is beszélve, ha az ágyra halmozzuk a vasalásra váró ruhákat vagy az olvasásra váró könyveket. Ha nincs időd példás rendben a szekrénybe tenni mindent, rendszeresíts egy dobozt, amely elnyeli ezeket, és hidd el, jobb lesz az álmod. 

Ágyban, párnák közt…

Azt mindenki tudja, hogy a jól kiválasztott matrac az egyik legfontosabb alapja a pihentető alvásnak, azonban a párna legalább ilyen fontos. A párnáidat 1-2 évente érdemes lecserélni, a memóriahabos darabok azonban – ha odafigyelsz a használatukra és a karbantartásukra –, több évig is kiszolgálhatnak. Mielőtt új vánkost választasz, gondold át, hogyan szoktál leginkább aludni. Szakértők szerint, ha a hátadon, akkor inkább vékonyabb kivitelűt válassz, ha oldalt, akkor picit keményebbet, ha viszont a hasadon szeretsz aludni, akár el is hagyhatod a párnát, vagy rendkívül vékony darabot vegyél. 

A jó alvás a hálószoba helyzeténél kezdődik 

A jó pozícióban elhelyezett ágy már félsiker a pihentető alváshoz. Lehetőleg a belső falra toljuk az ágyat, és ne olyanra, amelyik a ház oldalán van, hiszen ez általában hidegebb télen. Az ágy ne nézzen ajtó vagy ablak felé, mert így kevésbé érezzük intimnek a helyet, és ablak alá se kerüljön – vagy ha máshogy nem megoldható, mindenképpen ügyeljünk a sötétítésre –, mert a kintről érkező fény zavarni fog. Maga a hálószoba helyzete ideálisan az északi vagy a keleti rész, mert így nyáron elkerülhetjük, hogy a nap túl hosszú ideig érje és felmelegítse a helyiséget. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra