Tényleg most érdemes lakást venni?

GettyImages-1487184290
Vermes Nikolett

Hosszú évek óta nem mutatkozott ilyen mértékű visszaesés az ingatlanpiacon, mint az elmúlt hónapokban. Jogosan merül fel a kérdés, érdemes-e vásárláson gondolkodni.

A helyzet a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével sem változott – legalábbis eddig. Az ingatlanos szerint ez még befolyásolhatja a piacot, de legfeljebb egy arasznyit. Az emberek most nem vásárolnak, és nem hirdetnek lakásokat. De mi áll ennek a hátterében? Különösen érdekes, hogy a járványhelyzet alatt sem mutatott ilyen stagnálást az üzletág. Horváth Julianna független ingatlanszakértő válaszolt a kérdéseinkre.

Inkább vásároljunk ingatlant, mint hirdessünk 

„Az elmúlt évek gazdasági helyzete most látszik igazán. Akinek korábban volt megtakarítása, azt felélte a koronavírus idején vagy a tavaly nyáron gyűrűző áremelkedések alatt. Évekbe telhet, mire a legtöbb család újra számottevő megtakarítással rendelkezhet” – magyarázza Julianna, és azonnal hozzáteszi, hogy a meghirdetett ingatlanok hetekkel, sőt, újabban hónapokkal később találnak új gazdára. Akik megválnának a lakástól, nem szeretnék áron alul adni, akik viszont vásárolni szeretnének, nem tudják a jelenlegi áron megvenni. Meddig mehet így ez az ördögi kör? „Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy várhatóan 2025-re újra emelkedni fognak az árak, és a vásárlók képesek lesznek több pénzt adni egy ingatlanért, mint ma.”

Az ingatlanvásárlás során jól jöhet a szakértői tanács
Az ingatlanvásárlás során jól jöhet a szakértői tanácsGettyImages

Vidék versus főváros

Az ingatlan.com friss felmérése alapján a 2023-as év első hat hónapjában mintegy 7353 új lakás épült, ami arányait tekintve 19 százalékkal kevesebb, mint az előző években felhúzott ingatlanok. Ezenkívül Budapesten 2316 lakást vettek használatba új tulajdonosok, és így 36 százalékot csökkent az idei vásárlások száma. A vármegyeszékhelyeken 28 százalékkal vásároltak kevesebb ingatlant, míg a többi magyar városban csupán 7 százalékot esett ez a szám. Az ingatlanszakértő szerint ennek hátterében a csok áll.

„A családtámogatási intézkedés miatt sokkal kedvezőbb áron lehet vidéki ingatlanhoz jutni, és ez csábító a fiatalok számára.

Különösen az agglomerációt érinti ez a tendencia, minekutána távolabbi vidéki kisvárosokban kevesebb a munkalehetőség. Az már egy érdekesebb kérdés, hogy a családtámogatási intézkedés megváltozása hogyan befolyásolja a trendet.” Bár a csok igényelhető összege emelkedik, 2024-től az 5000 fő feletti településeken, városokban nem lehet megigényelni. 

Mi a helyes döntés?

A szakértői meglátás szerint az ingatlanvásárlás bizonyos tekintetben olyan, mint a gyerekvállalás: nincs tökéletes időzítés. Összességében érdemes lakást venni, amennyiben a legtöbb feltétel adott, de még így is lutri, hogy a ház értéke miként változik.

„A befektetési szempontok tekintetében az ingatlan továbbra is okos döntésnek nevezhető, hiszen még mindig ez a legstabilabb megoldás.”

Ami biztos, hogy az ingatlanok ára várhatóan hónapokig nem fog jelentősen változni, ami lent van, továbbra is lent marad. Eladás szempontjából ez szerencsétlen helyzet, viszont a vásárlói lehetőségeket tekintve jó reménnyel kecsegtet. Végül egy apró trükk: az ingatlanos szerint érdemes több felületen ellenőrizni egy meghirdetett lakást, és amennyiben eltérés látható az árak között, akkor egy új tárgyalási alappal keresni a hirdetőt. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra