Ingatlanügyletekbe egyedül belevágni olyan, mintha a saját hajadat próbálnád levágni: sikerülhet, de ritkán jön össze

Az ingatlanos sokak szerint átok, lakást eladni különben is mindenki tud – hiszik sokan. Benkő-Csécsei Dorottya ingatlanszakértő, az Édes otthon Ingatlan Központ tulajdonosa ezzel szemben azt mondja, ingatlanügyletekbe belevágni egyedül olyan, mintha a saját hajadat próbálnád levágni: sikerülhet, de ritkán jön össze.

Benkő-Csécsei Dorottya, a Dívány ingatlanszakértője
Benkő-Csécsei Dorottya, a Dívány ingatlanszakértőjeBenkő Zsolt

Az ingatlanozás titkait persze nem akarja megtartani magának, ezért időről időre segítségére lesz a Dívány olvasóinak abban, hogy az egyik legfőbb vagyontárgyunk, az ingatlanunk kiválasztásában, eladásában, megvételében jó döntéseket hozzunk. Ezúttal azt foglalja össze, hogyan válasszunk jól ingatlant.

Kompromisszumkészség

Első körben érdemes meghatároznod az alapigényeidet és a lehetőségeidet, majd azt követően áttekintened az ingatlanpiacot, ekkor ugyanis gyorsan kiderül, hogy az elképzelésed találkozik-e a kínálattal. Ha találkozik, szerencse, mert inkább az a jellemző, hogy valamiféle kompromisszumot kell kötnöd, esetleg át kell értékelned az elképzeléseidet.

Saját ingatlan vagy befektetés?

A választás attól is függ, hogy az adott ingatlant saját magunk lakhatása miatt vesszük, vagy befektetésnek szánjuk. Ha saját otthont választunk, amiben élni szeretnénk, az emóciók, érzések legalább olyan fontosak, mint az észérvek. Amennyiben inkább befektetési jelleggel szeretnénk vásárolni, úgy az érzéseket ki lehet zárni, és a puszta racionalitás mentén érdemes haladni.

Lokáció

A legfontosabb választási szempont a lokáció, vagyis az, hogy hol szeretnél élni, mit kell elérned onnan napi szinten, az mennyi idő, és mennyit vagy hajlandó utazni munkahelyre, iskoláig, óvodáig, rokonokhoz. Nem szabad elfelejtened, hogy a lakás belsejét megváltoztathatod, a környezetet viszont nem, az marad! És ne csak a tágabb környezetre gondolj! Nem mindegy az sem, hogy hosszabb távon milyen állapotú épületet nézegetsz. A 100 éves villa lehet romantikus, de egyáltalán nem biztos, hogy a lakóközösség megszavazza a homlokzatfelújítást vagy a tetőcserét. 

A lakásbelső bármikor megváltoztatható, a lakókörnyezet sokkal nehezebben cserélhető
A lakásbelső bármikor megváltoztatható, a lakókörnyezet sokkal nehezebben cserélhetőMartin Barraud / Getty Images Hungary

Jól keresni

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl sok ingatlant néznek meg, mások túl keveset. Előbbibe bele lehet csavarodni, míg utóbbinál esélyesebb nem megfontolt döntést hozni. Használd ki a 21. század előnyét, az internetes portálok szűrési lehetőségeit, de ügyelj arra, hogy minél több paramétert zársz ki, annál jobban beszorítod a saját lehetőségeidet, érdemes tehát kicsit nyitottabbnak lenned. Erre példa mondjuk, hogy átgondolod, mekkora ingatlanra van szükséged. Érdemes tól-ig behatárolni a négyzetmétereket és arra ráhagyni 10-10 százalékot pluszban és mínuszban, hiszen az ingatlanok elosztása sokat dobhat vagy csökkenthet a térérzeten.

Figyeld a rezgéseket

Ha saját részre vagy a gyerekednek, szülőnek keresel, és úgy érzed, hogy megtaláltad azt az ingatlant, ami megfelelt a racionális kívánalmaidnak, akkor figyeld meg, hogy hogy érzed magad az adott lakásban, házban, telken, jól rezonálsz-e a közeggel? Képzelj el ott egy-egy napszakot, csendesedj el, kérj néhány magányos percet a tulajdonostól, hogy egy kicsit befelé figyelhess. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy örökre választasz, mégis bölcsebb 5-10 éves időtávban gondolkodni. Vajon eladható lesz az ingatlanod akkor is?

Gyorstippek – ezekről ne feledkezz el!

  • Az ingatlan vételára csak egy költségtétel. Ne feledkezz meg a továbbiakról sem. Ilyen például a vagyonszerzési illeték, ami sokszor 4 százalék, de ez esetenként változik, ebben érdemes könyvelő és ügyvéd tanácsát kérned.
  • Adásvételi szerződést csak ügyvéd készíthet, ellenjegyezhet, aki jellemzően 0,7–1 százalék közötti összeget kér el egy adásvétel biztonságos levezényléséért, az ingatlan értékétől függően.
  • Az energetikai tanúsítvány beszerzése a tulajdonos feladata, anélkül jelenleg nem lehet Magyarországon adásvételi szerződést kötni. Az ár függ az ingatlan területétől, kb. 5–25 000 forintig kalkulálhatsz eladóként ezzel a költséggel.
  • Műszaki ellenőrön sem érdemes spórolnod, néhány tízezer forintért észrevehet súlyos hibákat, vagy megnyugtathat fontos kérdésekben.
Lakást általában 5-10 évre vásárolnak az emberek
Lakást általában 5-10 évre vásárolnak az emberekMartin Barraud / Getty Images Hungary

+1 TIPP: Ha tetszik egy ingatlan, merj döntést hozni, nehogy elvigyék az orrod elől. Ez sajnos gyakori eset, és ezután kesereghetsz fél évig-évig, míg újra beleszeretsz valamibe. Nehéz eltalálni, hogy ne is kapkodj, ugyanakkor el se aprózd a folyamatokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra