Ezekkel az egyszerű és olcsó trükkökkel drágábbnak néz ki egy eladó ingatlan

GettyImages-1162820513

Az ingatlanárak újra felfelé emelkednek, ezért most érdemes lépnie annak, aki meg szeretne válni házától, lakásától. De ne csak a piacban bízzunk, mi is tehetünk azért, hogy házunk értékét megnöveljük. Ehhez még csak nem is kell nagy beruházásokat, fürdőszoba-felújítást, energetikai korszerűsítést, tetőcserét elvégeznünk. Elég pár aprócska költséghatékony beavatkozás (trükk), és máris szebbnek, stílusosabbnak, értékesebbnek fog látszani ingatlanunk. A csinosítás mesterfogásait pedig szakértőtől is megkérdeztük.

Fontos azonban, hogy ezekkel a praktikákkal saját otthonunkat is szebbé, élhetőbbé tehetjük. Egy rendezett környezet pedig saját közérzetünkre is pozitív hatással van. Lássuk, tehát, hogy mik ezek a praktikák.

1. Rend és tisztaság: néha elég ekkora felújítás

Gondolkozzunk a vásárló fejével. Ha meglátunk egy hirdetést, amelyben egy nagy potenciállal rendelkező házat szétdobált kartondobozokkal, egérrágta bútorokkal, felújításból megmaradt festékesvödrökkel és fóliákkal fotózunk le, egészen biztosak lehetünk abban, hogy nem fog a szemünk felcsillanni, és nem fogjuk azt érezni, hogy „igen, ez a ház lesz az, itt akarom leélni az életemet”.

Egy kis felújítás az ingatlan értékét jelentősen megnöveli
Egy kis felújítás az ingatlan értékét jelentősen megnövelieranicle / Getty Images Hungary

Tehát a rend és a tisztaság piaci értékét ne becsüljük alá. Ehhez pedig egy forint befektetésre sincs szükség, cserébe akár milliókkal is értékesebbnek tűnhet a házunk.

Váradi-Marcsa Flóra pénzügyi tanácsadó, ingatlan- és home staging (otthonrendezési) szakértő az alábbiakat javasolja:

  • Tegyünk rendet, pakoljuk el a mindennapi használati tárgyakat, mintha egy üres apartmanba mennénk be. A konyhában ne legyen elöl ötféle háztartási gép, elég egy csinos kis robotgép vagy kávéfőző. A pult legyen majdnem üres. A fürdőben ne legyenek piperecikkek, tisztítószerek, szennyes ruhák, lógó törölközők.
  • Csináljunk egy jó alapos nagytakarítást, mintha most költöznénk be az ingatlanba. Figyeljünk minden apró részletre: legyenek szép, csillogó, portalan, vízkő- és foltmentes felületek, szép vasalt függönyök.
  • A nagytakarítás után érdemes a lakást néhány diffúzorral, gyertyákkal, potpourrival még illatosabbá tenni. Fogadja jó illat az ingatlanba belépő vevőjelöltet, ezzel megalapozhatjuk az első pozitív benyomást.

2. Festés és világosság

A tisztasági festés az egyik legköltséghatékonyabb felújítási fogás. Egy friss réteg festék akár milliókkal is értékesebbé varázsolhatja a vevő szemében lakásunkat. Még ennél is jobb pozícióba kerülhetünk eladóként, ha ezt nem csak beül, hanem kívül is elvégezzük.

Szakértőnk emellett az alábbi lájfhekkeket is javasolja:

Fontosak a világos falak, ezek ugyanis a tisztaság érzését keltik, és tágítják a tereket. Amennyiben sötétek a falaink, ha van rá lehetőségünk, fessük át őket világos színekkel, a fehérrel nem lehet mellé lőni. Használjunk világos függönyöket, amik inkább a dekorálást szolgálják. A világosságot fokozhatjuk erősebb izzókörtékkel is.

3. Hibák kijavítása

Vevőnk milliókat, akár egy egész élet megtakarítását készül elkölteni, ezért minden részletre figyelni fog, minden hibát észre fog venni. Ezért tegyük meg azt, hogy megjavítjuk a lógó kilincseket, szétesett fiókokat, kicseréljük a törött ajtóüveget. Ezek a javítások nem kerülnek horribilis összegekbe, azonban a vevőben azt az érzést fogják kelteni, hogy egy karbantartott ingatlan képezi a vétel tárgyát.

„Ha van szembetűnő hiba, azt mindenképpen javítsuk ki” - javasolja a szakértő. „Például ha sok üvegkazettás ajtóval találkozom, ahol az üveg be van repedve, és nincs pénz az üvegcserére, dekor hungarocell lappal és egy kis sziloplaszttal helyre is hozhatjuk a hibát, ezzel modernebbé is tudjuk tenni a régi ajtót. Ha nagyon régiek, elhasználtak, csúnyák a járófelületek, szebbé tehetjük öntapadós padlólappal, vagy akár át is festhetjük a járólapokat. A régi, csúnya radiátorokat is felfrissíthetjük festéssel, de készíthetünk rájuk EUR raklapból radiátortakarót.”

4. Dekoráljuk ki az ingatlant

Ezt sem kell túlzásba vinni, ám pár aprósággal jó benyomást kelthetünk a vevőben. Ház eladása esetén azonban ne csak a lakótérre, hanem a kültérre is ügyeljünk!

Ehhez az otthonrendezési szakértő az alábbiakat tanácsolja:

  • A személytelen, üres térbe vigyünk egy kis életet, színt, de ne essünk túlzásokba. Általánosságban minden helyiséget feldobhatunk néhány egészséges, zöld növénnyel, színes virággal modern kaspóban vagy gyertyákkal. Hangulatosabbá tehetjük a nappalit egy hangsúlyos modern faliórával, lámpával, vázával, párnákkal, plédekkel.
  • A konyhát vagy étkezőt feldobhatjuk egy szépen megterített asztallal, az asztalon ízléses gyümölcstállal, habos kávéval és egy tányér péksüteménnyel.
  • Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk meg az erkélyéről, teraszról, kertről, hogy ezek is hívogatóak legyenek a vevők számára, és el tudják képzelni magukat, ahogy éppen egy nyári naplementét nézve kortyolgatják a kedvenc rozéjukat.

5. Hirdetés és fotózás

Ugye hányszor találkoztunk már olyan fényképes hirdetéssel, amikor az eladó félmeztelen sziluettje tükröződött vissza egy ablakból, vagy a felvétel minősége miatt nem tudtuk megállapítani, hogy fürdőszobáról vagy nappaliról készült-e a fotó?

Ehhez Váradi-Marcsa Flóra az alábbiakat javasolja:

„Nagyon fontos, hogy jó képek készüljenek az ingatlanról. Ha nincs hozzá érzékünk, inkább kérjünk meg egy ismerőst. Lehetőleg nagy látószögű kamerát használjunk, az egész helyiség legyen a képben, és ne a mennyezetre helyezzük a hangsúlyt. Több irányból is készítsünk fotót. A képek legyenek világosak és élesek. Minél több a kép, annál jobb. Fekvő- és állóképet egyaránt használjunk. A magassággal is érdemes játszani, valami jobban néz ki, ha kicsit a fejünk felől fotózunk lefelé, valami pedig mellmagasságban fotózva néz ki jobban.”

Hogy miért érdemes most ingatlant eladni? Olvasd el következő cikkünket, és megtudod!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek