Ijesztő figyelmeztetés: egészségkárosítóak lehetnek ezek az olajok

GettyImages-1485808364
Olvasási idő kb. 2 perc

Az illóolajok a közhiedelem szerint természetes, tehát biztonságos megoldást jelentenek akkor is, ha csak illatosítani szeretnénk velünk otthonunkat, és akkor is, ha szervezetünkre gyakorolt hatásukat szeretnénk kiaknázni – az orvosoknak azonban ellenvéleménye van.

Néhány éve nagy divatja van az illóolaj-diffúzoroknak: nemcsak az otthonokban, de óvodai csoportszobákban is előfordulnak ezek az eszközök, melyekhez illóolajat pár száz, de akár több tízezer forintért is vásárolhatunk akár drogériában, akár MLM-rendszerben.

Akik bíznak az olajok erejében, azt mondják, gyógyszer helyett segítenek gyógyulni, erősítik immunrendszerünket – a Semmelweis Egyetem azonban fontos figyelmeztetést tett közzé használatukkal kapcsolatban. A szakértői figyelmeztetés az illatgyertyák, a mesterséges és bizony a természetes illatosítók használatára is vonatkozik egyaránt.

Az illóolajok illata veszélyt is hordozhat
Az illóolajok illata veszélyt is hordozhatCris Cantón / Getty Images Hungary

A fentiek ugyanis mind a beltéri levegő szennyező forrásai, mivel használatuk közben, ha kis mennyiségben is, de folyamatosan vegyi anyagok szabadulnak fel.

„Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak” – számol be róla dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészségtudományi Tanszékének vezetője az egyetem által közzétett cikkben. Az illatosítók együttes hatása hosszú távon alkalmazva növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, 

migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését, ronthatja az alapbetegségekkel rendelkezők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, gyermekek állapotát, az illatgyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek pedig bizonyítottan rákkeltők.

Az illóolajokkal kapcsolatosan fontos tudni, hogy több tucat vagy akár több száz komponensük akár toxikus hatásúakat is tartalmazhat. Az orvosi zsálya illóolajában is megtalálható tujon például az idegrendszert károsíthatja, a fahéjolajban levő fahéjaldehid pedig bőrpírt, irritációt és allergiás reakciót válthat ki. Hosszan és nagy mennyiségben tehát ezeket sem szabad használni a tanszékvezető szerint, aki arra is felhívta figyelmünket: a pandémia után talán bizarr az állítás, de túl sok fertőtlenítőt használunk otthonainkban, ami szintén káros hatást fejthet ki.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek