Szereted a szépet, de nincs időd? Ezeket az igénytelenebb növényeket válaszd magad köré

GettyImages-1367890204

Abban talán egyet tudunk érteni, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. De lusta attól még igen. Vagy feledékeny, vagy szétszórt, vagy elfoglalt, és nincs ideje annyi figyelmet fordítani lakása vagy kertje növényeire, mint amennyire gyönyörködni szeret egy színes virágban, vagy egy üde bukszusban. Most kertészmérnök segítségével nekik adunk tippeket könnyen tartható, kevesebb gondozást igénylő növényeinkről.

Farkas Zsuzsanna, okleveles kertész- és ökológiai gazdálkodási mérnökkel először a beltéri növényeket vettük sorba: Személyes kedvenceim is éppen azok a szobanövények, amelyek viszonylag kevés gondoskodás mellett is díszítik és élettel töltik meg otthonunkat. Ezekből készítettem egy kis összeállítást a Dívány.hu virágot kedvelő, de talán elfoglaltabb olvasói számára. Szobanövényeink jó részéről elmondható, hogy nem kedvelik a szélsőségeket. Kevéssé tolerálják a huzatos, vagy a túl meleg helyeket a lakásunkban, de a hőmérsékleti és fényviszonyok mellett azt is fontoljuk meg alaposan, hogy kisgyermek vagy házi kedvenc kisállat társaságában szeretnénk-e növényeket tartani, ugyanis sokuk mérgező!”

Zámia, Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) – Mérgező


Jól ismert szobanövény, közösségi terek, irodák, hallok közkedvelt éke: óriás cserepekben komoly díszítő értékű növény lehet. Igénytelennek mondható mind a fény-, víz- és talajtényezők szempontjából is. A direkt napra érzékeny ugyan, de kedveli a jó fényellátottságot. Ennek ellenére egy sötétebb sarokban is kibírja. Vízigénye, ahogy fentebb megjegyeztük, viszonylag kevés, de érzékeny a pangó vízre, így inkább tartsuk szárazon. Öntözhetjük alulról: amint ivott az alátétből, öntsük le alóla a maradék vizet, s ezt ismételjük hetente/másfél hetente. Figyeljünk rá, a gumóira soha ne engedjünk sok vizet és hagyjuk kifolyni a felesleget! Átültetni elegendő akkor, ha már eldeformálja vagy szétrepeszti a cserepét. Tanácsos jó vízáteresztő képességű talajt választani hozzá.

A szobanövények jelenléte testnek, léleknek is hasznos
A szobanövények jelenléte testnek, léleknek is hasznosbyakkaya / Getty Images Hungary

Rákvirág (Aglaonema modestum) – Mérgező

Az Aglaonema-fajok mintás-színes leveleik és könnyű tarthatóságuk miatt kedvelt szobanövények. Ezüstös mintázott leveleikkel akár egy minimalista vagy egy monokróm, letisztult környezetben is jól mutatnak. Ugyan közepesen törődésigényes növény, tapasztalatom alapján strapabíró. Közepesen fény-, víz- és talajigényes. Tehát, ügyeljünk rá, hogy kapjon elegendő fényt, tehetjük világosabb pontjára a lakásnak, de ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Bírni fogja, ha kicsit sötétebb oldalra is kerül, bár levelei így nem fognak teljes pompájukban tündökölni és fejlődése is lassabb lesz. Közepes víz- és páraigénye miatt meghálálja, ha párásítunk/spricceljük a leveleit. Ne álljon a víz alatta napokig, sőt ki is száradhat a talaj felső része, de a heti öntözésére figyeljünk. Zuhanyoztathatjuk is, a kicsorgó víz egy részét felfoghatjuk tálkával. Talaja legyen vízáteresztő.

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) – Mérgező

Ha szeretnénk játszani az alakzatokkal, picit több figyelmet szentelni növényünk és az enteriőr harmóniájának, nekünk való a kúszó filodendron. Kicsivel magasabb vízigényű, esetében a heti egyszeri öntözést felcserélhetjük 2, egyenként kisebb adagú öntözésre, ha a praktikum kedvéért maradunk a heti egy öntözésnél, érdemes leveleit spriccelve párásítani. Arra azonban figyeljünk, ne álljon alatta sok víz. Fényigényét tekintve is viszonylag igénytelennek mondható. Meghálálja a bőséges fényellátást, de óvjuk a közvetlen erős napfénytől és abból sem lesz baj, ha lakásunk kevésbé benapozott. Talaja legyen jó vízáteresztő képességű.
Formáját tekintve játszhatunk a lehetőségekkel. Lelógathatjuk egy magasabb polcról, de amikor már növényünk nagyobb levéltömeget növesztett, figyeljünk a cserép lesúlyozására, nehogy leboruljon. Tehetjük az előszobaasztalra, cipősszekrény tetejére, állíthatunk mögé díszrácsot, amire óvatosan felköthetjük szárait, hogy függőleges falat alakítsunk ki belőle. Verhetünk mellé karót (akár rosttal beszőttet is), amire óvatosan rátekerhetjük szárait, oszlopos kialakítást képezve ezzel.

Szívet, lelket, tüdőt gyönyörködtet
Szívet, lelket, tüdőt gyönyörködtetDelmaine Donson / Getty Images Hungary

Jukka / Pálmaliliom (Yucca elephantipes)

Ha szeretnénk mediterrán életérzést csempészni lakásunkba, vagy van egy üres sarkunk az olvasófotel mellett, jó választás lehet a magas növésű jukka. Fényigénye magasabb, közepesen vízigényes törzses növény. Szereti a melegebb, bő fényellátottságú körülményeket. Tűző napra azért ne tegyük, mert levelei perzselődhetnek. Talaja legyen jó vízáteresztő képességű, öntözzük heti 1-szer bőségesen, de ne álljon alatta a víz! Amint felitta a kellő mennyiséget, öntsük le a felesleget.

Kültéri növények

„A lehetőségek száma határtalan, de míg a legtöbb forrás szereti megemlíteni az árnyékos helyeket is kedvelő növényeket, én személyes tapasztalatból a könnyen gondozhatók között mégis inkább a nagyobb fényigényű növényeket javaslom. Emellett, mielőtt döntést hozunk, érdemes felmérni az erkélyünk/kertünk adottságait is napfényellátottság, fagyzugos terület, kisgyermek/kisállat jelenlétének szempontjából” - javasolja Farkas Zsuzsanna kertész- és ökológiai gazdálkodási mérnök.

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris L.)

A jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli, és bírja a szárazabb körülményeket is. Tehetjük bőségesen benapozott, meleg helyre, sziklakertbe és napos balkonládába is remek választás. Kevésbé érzékeny a fagyra és a tartási körülményekre, mint a levendula vagy a rozmaring, de nagyon kellemes illatú, pihentető látványú mediterrán együttest alkothatnak társítva. Hajtásait érdemes a szezonban 1-2-szer visszametszeni, fajtától függően a levágott mennyiséget teába, ételek ízesítésére hasznosíthatjuk (a fajtának előbb nézzünk utána, elérhető sárgás levelű, aromájában eltérő fajtája is).

A kertészkedés az eredménytől függetlenül is jó kikapcsolódás, de az sem baj, ha a végén szépül tőle a környezet
A kertészkedés az eredménytől függetlenül is jó kikapcsolódás, de az sem baj, ha a végén szépül tőle a környezetWestend61 / Getty Images Hungary

Szegfű nemzetség fajai (Dianthus)

Sziklakertbe vagy balkonba is kiváló választás lehet valamely évelő szegfűfaj. A bőséges fényellátottságú, meleg, szárazabb területeket kedveli. Talaja legyen jó vízáteresztő képességű, inkább porhanyós, lazább. Vízigénye alacsonyabb, ha távol vagyunk pár napig is, bírni fogja. Virágai lehetnek fehérrel márványozott rózsaszínesek, de választhatunk fehéret vagy egészen sötét rózsaszín, élénk árnyalatút is. Párnaszerű színfoltja lehet kiskertünknek. Számtalan változata érhető el a kertészetekben.

Délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites)

Szárazabb, meleg területekre alkalmas igénytelen növény. Vízigénye alacsonyabb, talaja inkább legyen porhanyós, mint jó vízmegkötő. Tápanyagra kevésbé igényes, remek lakója lehet sziklakerteknek és balkonládáknak egyaránt. Megjelenése nem kirívó, nem lesz feltűnő pontja a kertünknek, azonban szürkés-kékes zöld leveleivel és sárga virágaival egy visszafogottan hangsúlyos, pasztell zöldes színfoltja lehet összeállításunknak.

Idilli környezetet teremthet mindenki saját vérmérsékletének megfelelően
Idilli környezetet teremthet mindenki saját vérmérsékletének megfelelőenDarrell Gulin / Getty Images Hungary

Japánbirs (Chaenomeles japonica)

Tápanyagigénye szerint valamivel érzékenyebb lenne, de tapasztalatom alapján kezdő kertészeknek is jó választás lehet. Napos, de akár kevésbé jó fényellátottságú / félárnyékos helyre is telepíthető (próbáljuk lehetőség szerint azért naposabb területre ültetni). Közepesen vízigényes, lassabb növekedésű bokor. Élénkpirosas-rózsaszín virágai tavasszal igazi pompájukban ragyognak, kiemelkedő, feltűnő jelensége lehet kertünknek. A bokor felfrissítése érdekében, annak metszésével is próbálkozhatnak a vállalkozóbb szelleműek, vagy szakszerű segítségért kertészhezis fordulhatnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra