Ezekkel a kiegészítőkkel garantált a minimalista hangulat az otthonodban

GettyImages-1355535668

Régóta álmodozol arról, hogy kizárólag csak a legszükségesebb és az igazán hasznos bútorokkal és kiegészítőkkel osztozz az otthonodon? A legszívesebben megszabadulnál mindentől, amit feleslegesnek érzel a lakásban? Ha magadra ismersz, akkor eljött az ideje, hogy minimalista stílusban alakítsd ki az otthonod. Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá.

A minimalista stílus lényege nem más, mint hogy a kevesebb több. Egy minimalista otthon mindig letisztult képet mutat, színei sohasem harsányak, tágas, szellős szobáiban mindig rend uralkodik. Nincs semmi, ami haszontalan, fölösleges lenne. Az embernek az az érzése, hogy a bútoroknak és a tárgyaknak kettős szerepük van: egyszerre funkcionálnak és hangulatot is teremtenek. Nem véletlen ez a hatás, hiszen a minimalizmusnak éppen az a lényege, hogy kivonja a felesleges bútorokat és dekorációkat, hogy egyszerűvé tegye a lakást.
A stílus hívei azt vallják, hogy a rendezett, letisztult tér nem csak a szemet, az elmét is megnyugtatja.

Többfunkciós bútorok

A minimalista otthonok nincsenek tele bútorokkal, de amelyek ott vannak, azoknak hasznosnak kell lenniük. Az üres tér a minimalista szobadekoráció fontos eleme, mivel a tér kölcsönhatásba lép a tárgyakkal, és meghatározza a megjelenést. A vizuális egyensúly nagyon fontos, és csak egyetlen fókuszponttal érhető el. Erre kiválóan alkalmas egy klasszikus ülőgarnitúra vagy egy egyszerű étkezőasztal szintén egyszerű székekkel. 

A minimalista stílusú otthonokban óriási terek vannak
A minimalista stílusú otthonokban óriási terek vannakimaginima / Getty Images Hungary

A minimalista otthon kulcsa lehet továbbá az a bútor, amely rejtett tárolóhellyel rendelkezik, így egyszerre többfunkciós. 

Ezáltal nemcsak a teret növeli, hanem a rendetlenséget is elrejti.

Ezt a célt szolgáljak azok a fedeles puffok, amelyek ülőalkalmatosságként vagy asztalként is szolgálhatnak. 

Egyszerűsíts növényekkel

Egy minimalista lakás természetes kiegészítői a zöld növények, hiszen ez a legegyszerűbb módja annak, hogy anélkül díszíthessünk egy helyiséget, hogy további dekorációs elemekre lenne szükségünk.

A minimalista lakás elengedhetetlen kellékei a zöld növények
A minimalista lakás elengedhetetlen kellékei a zöld növényekVanit Janthra / Getty Images Hungary

Az egyszerűség stílusának elengedhetetlen kelléke a természetesség, ami visszaköszönhet akár kosarakban, fedeles fonott vagy fából készült ládákban, valamint kristályból vagy agyagból készült edényekben.

Óvatosan a díszítéssel, a színekkel

Bár egy minimalista otthonban nincs szükség túl sok hangsúlyos darabra, a minimalizmus nem azt jelenti, hogy kerülni kell a dekorációkat és az élénk színeket. A szabály az, hogy a díszítőelemek csak olyan „háttérszereplők”, amelyek nem harsogják túl az adott tér fókuszdarabját. De az üres falaktól sem kell megijedni. 

A természetes alapanyagokból készült kiegészítők teszik otthonossá a minimalista lakást
A természetes alapanyagokból készült kiegészítők teszik otthonossá a minimalista lakástAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Ha mégis szeretnénk tárgyakat magunk körül, válasszunk olyanokat, amelyek egyszerre esztétikusak, funkcionálisak és időtállók. Ilyenek lehet a dohányzóasztalon vagy a komódon elhelyezett tálcák, melyeken a hétköznapok során használt tárgyakat, eszközöket is összegyűjthetjük.

A minimalista stílus nem csak a fehér és a fekete kombinációját részesíti előnyben. Jellemzőek a természetben megjelenő egyéb színek, így például a szürke vagy a bézs, mindemellett a pasztellárnyalatok is jól illenek az egyszerűség jegyében berendezett otthonokba. 

A bátrabbak a minimalista stílus tisztaságának megőrzéséhez a fehér színt kiegészíthetik pirossal, zölddel, kékkel vagy naranccsal.

Minél merészebbek az árnyalatok, annál világosabbá teszik a helyiséget, a halványabb színek pedig inkább nyugalmat és meghittséget adnak.

Engedd be a fényt

Egy hamisítatlan minimalistarajongónak a függöny nélküli, csupasz ablakok a legnagyobb barátai. Ha mégis szeretnénk a magánszféránkat a kíváncsi szemek elől elrejteni, egy áttetsző függöny vagy egy redőny kiváló választás lehet erre célra, és még a természetes fényt sem zárjuk ki.
A sok fény nemcsak otthonosabbá, hanem tágasabbá, légiesebbé varázsolja a teret.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra