Így ne adj soha virágot! Szakértő mesél a legnagyobb csokorbakikról

GettyImages-1223506805

Kaktuszt ajándékba soha! A vágott virágot átadás előtt a selyempapírból ki! Páros számú virágot ne! Ezt a pár alapvető illemszabályt a legtöbben ismerjük. De vajon illik-e sárga virágot ajándékozni, férfinak szabad-e, mikor jó a vágott, és mikor lehet cserepes, és mit szimbolizálnak az egyes virágfajták azonkívül, amit a vörös rózsáról tudunk?

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. De attól még hibázhat, ha virágot akar ajándékozni szeretteinek. A kérdés összetettebb, mint gondolnánk, a kis illatos, szemet gyönyörködtető növénykék igazán komplex szimbólumrendszerrel bírnak. Baronek Bernadett virágkötő, a Medinilla virágművész és virágküldő szalon tulajdonosa és szakértője egy nagy csokorra való hasznos információval ajándékozta meg a Dívány olvasóit.

Kinek mit?

„Elsősorban hölgyeknek illik virágot ajándékozni, de vannak kivételes alkalmak, amikor férfi részére is elfogadott” – avat be a szakértő. „Ebben az esetben válasszunk zöld árnyalatokat, trópusi markáns virágokat.”

A virágművész elárulta: „Virágot ajándékozhatunk kismamának is gratulációként, de törekedjünk a kevésbé illatos virágokra. Praktikusabb virágbokszot küldeni/vinni, mert az egészségügyi intézményekben nehéz elhelyezni a vágott virágot, a boksz pedig egyben helyettesíti a vázát is. Pasztellszíneket válasszunk, boglárkát, csoportos rózsát, lisianthust, szellőrózsát, apró kiegészítő virágokat.”

A virág ajándékozásának illemszabályait nem mindenki ismeri: a tulipánok szerelmet, sikert és gazdagságot is szimbolizálhatnak
A virág ajándékozásának illemszabályait nem mindenki ismeri: a tulipánok szerelmet, sikert és gazdagságot is szimbolizálhatnakNevena Zlateva / Getty Images Hungary

„Ha vendégségbe megyünk, akkor vágott virágot illik a háziasszonynak ajándékozni, melyek lehetnek tavaszi virágok, vagy vegyes virágcsokrok” – avat be a szakember. 

„Lehetőleg árnyalatokat válasszunk, nem illik keverni a nagyon eltérő színeket, mert nem lesz harmonikus a csokrunk, de mezei és tavaszi virágok esetén ettől eltérhetünk.”

Baronek Bernadettől megtudhattuk, hogy nyugati országokban vacsoravendégség előtt néhány órával illik virágot küldeni a ház asszonyának. Magyarországon a virágküldés a születésnapok, névnapok, házassági évfordulók, és a gratulációk alkalmával népszerű, de most már tudjuk, hogy az esti étkezést is jó lesz hozzávenni a listához.

Az átadás előtti teendők

„Virágkosarat küldeni illik, üdvözlőkártya vagy névjegy kíséretében, személyesen átadni azonban nem ildomos” – figyelmeztet a szakember.

„Kevesen tudják, hogy a cserepes virág tárgyi ajándék, nem virágként tartja számon az illem” – jegyzi meg a virágkötő, aki hozzáteszi, hogy bár nagyon divatosak a selyemvirágok, azok mégiscsak művirágok. Ezeket nem illik virágcsokorként küldeni, ajándékozni, és az esküvőkre is lehangoló művirágból menyasszonyi csokrot készíteni. Temetésekre is élő virágot ajánlott koszorúkba, sírcsokrokba készíttetni.

„A csokorról átadás előtt távolítsuk el a csomagolást, körcsokrokra, nyitott csokrokra ez nem vonatkozik, mert a papír a kompozíció részeként díszítő értékkel is bír” – tudatja a virágművész, majd a virágküldéssel kapcsolatban felhívja figyelmünket: „Feltétlenül kérjünk üdvözlőkártyát a virág mellé, melyre néhány kedves sort és a nevünket is írassuk rá.”

A virág ajándékozásának egyéb illemszabályai

„Egyfajta virágból 11 szálig páratlan számú szálat illik adni, viszont a felett párosat” – mondja a virágkötő, de kiemeli, hogy a vegyes csokrokra ez a szabály nem vonatkozik.

Az egzotikus strelitzia 2022-ben a legtrendibb virág
Az egzotikus strelitzia 2022-ben a legtrendibb virágsarayut Thaneerat / Getty Images Hungary

Melyik szín milyen érzelmet fejez ki?

 • Fehér: Az ártatlanság, tisztaság és a gyász színe is.
 • Piros: A szerelmet, szenvedélyt, az összetartozást szimbolizálja.
 • Rózsaszín: A barátságot, harmóniát, szerelmet és boldogságot jelképezi .
 • Kék: A barátság, hűség, bizalom színe.
 • Sárga: A virágban nem az irigység szimbóluma, hanem a vidámság színe, a barátság, a gondoskodás, az öröm és az üdvözlés szimbóluma.

Mit jelentenek az egyes virágok?

 • Amarillis: A gyönyörűség és az értékesség szimbóluma.
 • Anthúrium (flamingó): A bőség és a boldogság jelképe.
 • Rózsa: Mély érzelmeket hordozó virágunk.
 • Bazsarózsa: A romantikus szépségé jelképe, melyet tövis nélküli rózsának is neveznek. Boldog életet, jó házasságot, tartós egészséget és általános jólétet ígér. Kínában nemzeti vagyonnak tartották, mely csak a császárt illette meg.
 • Liliom: A tisztaság, szerénység, szűziesség jelképe. Franciaországban hivatalosan is ez a királyi virág.
 • Szegfű: Piros színben a szerelem, büszkeség és csodálat jelképe, sárga színben a csalódás, elutasítás, rózsaszínben a nő és az anya iránti szeretet, fehér színben az ártatlanság és a tiszta szeretet a jelentése.
 • Nárcisz: Az első tavaszi virágok egyike az újrakezdés, újjászületés, a tisztelet és a viszonzatlan szerelem jelképe. Sose ajándékozz belőle egy szálat, mert az szerencsétlenséget hoz! A csokor viszont boldogságot és örömet visz a házhoz.
 • Orgona: A májusi illatos virág a fiatalság, az ártatlanság, az alázat, de az első szerelem szimbóluma is. Anyák napján az egyik kedvenc virágunk
 • Boglárka: Nem véletlenül ez a tarka virág az attraktivitás, ragyogás és elbűvölő személyiség szimbóluma. Másrészt viszont a gyermekiesség kifejezője is.
 • Orchidea: Az egzotikus szépség, a büszkeség, a nőiesség és az érett báj hordozója.
 • Kála: A kála az ártatlanság, a nagyszerűség és a szépség szimbóluma, ezért a fehér kála a menyasszonyi csokrok kedvelt virága volt évtizedeken át.
 • Napraforgó: Sárga virága tiszta gondolatokat, előkelőséget és odaadást szimbolizál.
 • Papagájvirág: Az egzotikus narancssárga-kékeslila virág olyan, mint egy paradicsommadár, örömet, fenségességet szimbolizál. A nagy várakozás kifejezésére is hivatott. Idén a 2022-es év trendi virága lesz.
 • Tulipán: Sikert, hírnevet, szerelmet, gazdagságot jelent. Piros tulipánokkal egyértelmű szerelmét juttatja kifejezésre az ember. A sárga tulipánok a munkával kapcsolatos sikert, de a szerelemben levő gondokat is szimbolizálják. A narancssárga azt súgja, hogy a szépség csak küllem.
 • Hortenzia: A kék színű hortenzia szívélyes érzelmeket hordoz. A kék, rózsaszínű és fehér hortenziával hálánkat fejezhetjük ki a kapott megértésért.
 • Krizantém: Az optimizmus, a hűség és a hosszú élet szimbóluma.
 • Írisz (nőszirom): A szókimondó hölgyeknek ajándékozzunk egy csokor íriszt. Amennyiben a hölgy okosságát szeretnénk bókkal kifejezni, válasszunk neki egy lila csokrot. A sárga a szenvedély, a fehér a tisztaság, a kék a reménybe vetett hit kifejezője.

„Mindezen szabályokat esetleg az írhatja felül, ha szerettünknek egyértelműen ismert kedvencei vannak, olyankor természetesen a megajándékozandó ízlését vesszük figyelembe” – összegzi tanácsait a virágművész.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra