Ha ezt csinálod a hálószobáddal, nem csak a levegő lesz áporodott

GettyImages-1395339294

Miután általában órákat töltünk a hálószobánkban, azt szeretnénk, hogy ez egy kényelmes és pihentető hely legyen, különösen akkor, amikor reggel felébredünk. Néha mégis arra ébredünk, hogy kellemetlen a hálószoba levegője. Ennek több oka is lehet, ám ha sikerül azonosítani a probléma forrását, könnyen úrrá lehetünk a helyzeten.

Sokaknak ébredés után az első teendője, hogy gyorsan átszellőzteti a hálószobát. Mindez nem véletlen, hiszen a kellemetlen, elhasználódott levegő rátelepszik a helyiségre. A rossz levegő hátterében sok minden állhat, okozhatja a saját szervezetünk, a nedves ruha, de akár egy régi matrac is. Az alábbi ötletekkel azonban elkerülhető a probléma.

Gondoskodjunk a szellőztetésről

A leggyakoribb ok, amiért reggel rossz lehet a hálószoba levegője, az nem más, mint hogy az éjszakai szellőztetés híján elfogy a friss levegő odabent. Alvás közben testünk több folyamaton megy keresztül, amikor szabályoznunk kell a hőmérsékletünket, és meg kell emésztenünk a nap folyamán elfogyasztott ételt. Ráadásul a nem megfelelő étrend miatt a szervezetünk több olajat termel, ami tovább fokozza a helyiséget betöltő szagokat. 

Ha nem tudunk nyitott ablaknál aludni, akkor reggel alaposan szellőztessük ki a hálószobát
Ha nem tudunk nyitott ablaknál aludni, akkor reggel alaposan szellőztessük ki a hálószobátMilan Markovic / Getty Images Hungary

A kellemetlen szagok ellen hatékony lehet, ha legalább bukóra nyitott ablaknál alszunk, így reggel nem lesz kellemetlen a tér. Ha nem tudunk, vagy akarunk nyitott ablaknál aludni, akkor használjunk levegőtisztító berendezéseket, vagy mindennap legalább fél órán át szellőztessük ki a szobát.

Fontos a megfelelő higiénia

A lefekvés előtti zuhanyozás egy nagyon fontos módja annak, hogy csökkentsük a reggeli szagokat a hálószobában. Ha mi is és az ágyneműnk is tiszta, akkor tovább friss marad a helyiség levegője.

Ha mi is és a szoba is tiszta, tisztább lesz a levegő is
Ha mi is és a szoba is tiszta, tisztább lesz a levegő isFlavia Morlachetti / Getty Images Hungary

A hálószobában terjengő rossz szag a kellemetlen lehelet eredménye is lehet, így annak megelőzése is ajánlott. Éjszaka kevesebb nyál termelődik, amitől a szánk kiszárad, így olyan baktériumok szaporodnak el, melyek ezt a kellemetlen szagot eredményezik. A megfelelő szájhigiéniával azonban csökkenthetjük ennek mértékét: fogmosás után a nyelvünket is tisztítsuk meg egy speciális eszközzel, illetve használjunk lágy szájvizet.

Legyen mindig tiszta az ágynemű

Annak érdekében, hogy ne legyen kellemetlen szag a hálószobában reggel, rendszeresen ki kell mosni az ágyneműt. Lehetőleg hetente egyszer tegyük ezt meg, hogy a textilből eltávolítsuk a bántó szagokat okozó baktériumokat. 

Rendszeresen takarítsunk

Frissebb lehet a hálószoba levegője már reggel is, ha a helyiséget rendszeresen kitakarítjuk. Fontos, hogy naponta kinyissuk az ablakokat, hogy kiszellőztessük a szobát. A rendszeres takarítással pedig még időben azonosíthatjuk azokat a problémákat, amelyek a rossz szagokat okozhatják. Meglehet, hogy a rossz levegőért a penészgomba vagy más baktériumok a felelősek. 

Ebben az esetben a heti rendszeres takarításánál alaposabb, hatékonyabb takarításra, akár fertőtlenítésre is szükség lehet.

Kellemetlen lehet reggelente a hálószoba levegője akkor is, ha ételt vagy italt hagyunk éjszakára a szobában. 

Ne ágyazzunk be!

Sokat tehetünk a hálószobában a levegő frissen tartásáért, ha reggelente nem vetjük be azonnal az ágyat. Nyissuk ki a hálószoba ablakát, és hagyjuk kiszellőzni az ágyneműt legalább addig, amíg megreggelizünk, vagy befejezzük a reggeli rutinunkat a fürdőszobában.

A tiszta, friss hálószoba egyik titka, ha nem ágyazunk be azonnal a reggeli kelés után
A tiszta, friss hálószoba egyik titka, ha nem ágyazunk be azonnal a reggeli kelés utánTetra Images / Getty Images Hungary

Egy egészséges ember éjszakánként fél, de akár egy liter verejtéket is kiizzad, ami elpárolog vagy beszívódik a matracba. Ezért az is nagyon fontos, hogy megfelelő anyagból legyen az ágyneműhuzatunk és a hálóruhánk is. Az alváshoz a legjobb választás, ha pamutból készült a pizsamánk és az ágyneműnk. Fontos továbbá, hogy az utóbbi is mosható legyen legalább 60 fokon. A matracot pedig rendszeresen szellőztessük át.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra