Ha ezt csinálod a hálószobáddal, nem csak a levegő lesz áporodott

GettyImages-1395339294

Miután általában órákat töltünk a hálószobánkban, azt szeretnénk, hogy ez egy kényelmes és pihentető hely legyen, különösen akkor, amikor reggel felébredünk. Néha mégis arra ébredünk, hogy kellemetlen a hálószoba levegője. Ennek több oka is lehet, ám ha sikerül azonosítani a probléma forrását, könnyen úrrá lehetünk a helyzeten.

Sokaknak ébredés után az első teendője, hogy gyorsan átszellőzteti a hálószobát. Mindez nem véletlen, hiszen a kellemetlen, elhasználódott levegő rátelepszik a helyiségre. A rossz levegő hátterében sok minden állhat, okozhatja a saját szervezetünk, a nedves ruha, de akár egy régi matrac is. Az alábbi ötletekkel azonban elkerülhető a probléma.

Gondoskodjunk a szellőztetésről

A leggyakoribb ok, amiért reggel rossz lehet a hálószoba levegője, az nem más, mint hogy az éjszakai szellőztetés híján elfogy a friss levegő odabent. Alvás közben testünk több folyamaton megy keresztül, amikor szabályoznunk kell a hőmérsékletünket, és meg kell emésztenünk a nap folyamán elfogyasztott ételt. Ráadásul a nem megfelelő étrend miatt a szervezetünk több olajat termel, ami tovább fokozza a helyiséget betöltő szagokat. 

Ha nem tudunk nyitott ablaknál aludni, akkor reggel alaposan szellőztessük ki a hálószobát
Ha nem tudunk nyitott ablaknál aludni, akkor reggel alaposan szellőztessük ki a hálószobátMilan Markovic / Getty Images Hungary

A kellemetlen szagok ellen hatékony lehet, ha legalább bukóra nyitott ablaknál alszunk, így reggel nem lesz kellemetlen a tér. Ha nem tudunk, vagy akarunk nyitott ablaknál aludni, akkor használjunk levegőtisztító berendezéseket, vagy mindennap legalább fél órán át szellőztessük ki a szobát.

Fontos a megfelelő higiénia

A lefekvés előtti zuhanyozás egy nagyon fontos módja annak, hogy csökkentsük a reggeli szagokat a hálószobában. Ha mi is és az ágyneműnk is tiszta, akkor tovább friss marad a helyiség levegője.

Ha mi is és a szoba is tiszta, tisztább lesz a levegő is
Ha mi is és a szoba is tiszta, tisztább lesz a levegő isFlavia Morlachetti / Getty Images Hungary

A hálószobában terjengő rossz szag a kellemetlen lehelet eredménye is lehet, így annak megelőzése is ajánlott. Éjszaka kevesebb nyál termelődik, amitől a szánk kiszárad, így olyan baktériumok szaporodnak el, melyek ezt a kellemetlen szagot eredményezik. A megfelelő szájhigiéniával azonban csökkenthetjük ennek mértékét: fogmosás után a nyelvünket is tisztítsuk meg egy speciális eszközzel, illetve használjunk lágy szájvizet.

Legyen mindig tiszta az ágynemű

Annak érdekében, hogy ne legyen kellemetlen szag a hálószobában reggel, rendszeresen ki kell mosni az ágyneműt. Lehetőleg hetente egyszer tegyük ezt meg, hogy a textilből eltávolítsuk a bántó szagokat okozó baktériumokat. 

Rendszeresen takarítsunk

Frissebb lehet a hálószoba levegője már reggel is, ha a helyiséget rendszeresen kitakarítjuk. Fontos, hogy naponta kinyissuk az ablakokat, hogy kiszellőztessük a szobát. A rendszeres takarítással pedig még időben azonosíthatjuk azokat a problémákat, amelyek a rossz szagokat okozhatják. Meglehet, hogy a rossz levegőért a penészgomba vagy más baktériumok a felelősek. 

Ebben az esetben a heti rendszeres takarításánál alaposabb, hatékonyabb takarításra, akár fertőtlenítésre is szükség lehet.

Kellemetlen lehet reggelente a hálószoba levegője akkor is, ha ételt vagy italt hagyunk éjszakára a szobában. 

Ne ágyazzunk be!

Sokat tehetünk a hálószobában a levegő frissen tartásáért, ha reggelente nem vetjük be azonnal az ágyat. Nyissuk ki a hálószoba ablakát, és hagyjuk kiszellőzni az ágyneműt legalább addig, amíg megreggelizünk, vagy befejezzük a reggeli rutinunkat a fürdőszobában.

A tiszta, friss hálószoba egyik titka, ha nem ágyazunk be azonnal a reggeli kelés után
A tiszta, friss hálószoba egyik titka, ha nem ágyazunk be azonnal a reggeli kelés utánTetra Images / Getty Images Hungary

Egy egészséges ember éjszakánként fél, de akár egy liter verejtéket is kiizzad, ami elpárolog vagy beszívódik a matracba. Ezért az is nagyon fontos, hogy megfelelő anyagból legyen az ágyneműhuzatunk és a hálóruhánk is. Az alváshoz a legjobb választás, ha pamutból készült a pizsamánk és az ágyneműnk. Fontos továbbá, hogy az utóbbi is mosható legyen legalább 60 fokon. A matracot pedig rendszeresen szellőztessük át.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek