Ezt a hat színt inkább hagyd a hálószobán kívül

GettyImages-102284500

A pihentető alvást nem csak a napközben elfogyasztott koffein mennyisége, testi-lelki állapotunk, a hálószoba hőmérséklete és a vacsoránk befolyásolhatja. Az alvás minőségéhez hozzájárulhat az is, hogy milyen színű a hálószobánk fala. A színek ugyanis befolyásolhatják a hangulatunkat, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színnel vesszük körül magunkat, amikor szeretnénk kikapcsolódni vagy pihenni.

A hálószoba talán a lakás egyetlen olyan helyisége, ahol jobb, ha nem esztétikai szempontok, hanem a praktikum jegyében választunk színeket, legyen szó a fal színéről, a bútorokról vagy akár a kiegészítőkről. Ugyanis vannak színek, amelyek ellazítanak, míg mások akár stimulálhatják is az elmét, ezáltal pedig éberebbé tesznek.

Nem minden szín segíti az elalvást

A hálószoba az otthonunk szentélye, ahol meghittségre, kényelemre vágyunk, hogy a lehető legpihentetőbb alvásban legyen részünk. Akár hisszük, akár nem, a hálószoba színvilága nagymértékben befolyásolhatja, hogy mennyire tudunk egy mozgalmas nap végén megnyugodni, és milyen jól tudunk pihenni az éjszaka folyamán. Éppen ezért a szakértők szerint vannak olyan színek, melyeket jobb, ha távol tartunk a hálószobánktól.

A pasztellárnyalatok mindig jó választásnak bizonyulnak a hálószobában
A pasztellárnyalatok mindig jó választásnak bizonyulnak a hálószobábanJoe Schmelzer / Getty Images Hungary

Nem kell tartózkodnunk azonban a világos pasztellszínektől. Ezek közül is akkor választunk a legjobban, ha a kék vagy a zöld kellemes árnyalata mellett tesszük le a voksunkat, hiszen ezek segíthetnek leginkább abban, hogy reggelente kipihenten ébredjünk. 

Ám vannak olyan színek, amelyeket jobb, ha a hálószobán kívül hagyunk. Nézzük, melyek ezek, és miért jobb, ha lemondunk róluk.

Fekete

A sötét színek, így a fekete is azt az illúziót keltheti, hogy a szoba kisebb, mint amilyen valójában. Bár a sötétség segíthet az éjszakai elalvásban, de gátolhatja a reggeli ébredést. Miután a sötét színnek energiacsökkentő hatása is van, jobb, ha nem mind a négy falat, hanem csak falrészleteket festünk fekete színűre, kombinálva egy pasztellárnyalattal.

A sötét szín, így a fekete is, csak kisebb felületeken jelenjen meg a hálószobában
A sötét szín, így a fekete is, csak kisebb felületeken jelenjen meg a hálószobábanRoger Brooks / Getty Images Hungary

Neon

A neonszínek, például az elektromos lime vagy a bíbor izgatottá és energikussá tehetnek bennünket. Ezek a vibráló színek mindenképpen megnehezítik a pihenést, ezért sokkal jobban tesszük, ha a hivalkodó reklámszínek helyett a szürke és a bézs világosabb árnyalatait választjuk a hálószobába. Ezek a színek melegek, segítenek a testnek ellazulni, mire eljön az alvás ideje.

Az élénk neonszínek aktivitásra ösztönöznek
Az élénk neonszínek aktivitásra ösztönöznekBrigitte Stanford / EyeEm / Getty Images Hungary

Sárga

A sárga egy erősen stimuláló szín, miután a fényt, a világosságot leginkább a nappalhoz és a reggelekhez kötjük, amikor a legéberebbek vagyunk. Bár a vidám tónus kiváló lehet egy olyan helyiségben, ahol a nap nagy részét töltjük, a citrom árnyalatait ne vigyük be a hálószobába, mert nagy valószínűséggel megnehezítik majd az éjszakai elalvást.

A sárga segíti a reggeli ébredést, de az elalvást megnehezítheti
A sárga segíti a reggeli ébredést, de az elalvást megnehezíthetiImage by Marie LaFauci / Getty Images Hungary

Piros

A sárgához hasonlóan a piros is egy kifejezetten feltűnő szín. Bár a merész színek, különösen a meleg tónusú vörösek és az élénk rózsaszín valóban stílusosak lehetnek, ugyanakkor nyugtalanságot és izgatottságot is kelthetnek. Nem véletlen, hogy ezeket a színeket gyakran használják marketingeszközként, hiszen serkentik az érzékszerveket, felkeltik az érdeklődést, és nem hagyják az embert elaludni. 

Jobb, ha a hálószobában kerüljük a vöröset és a pirosat, mert nyugtalanná tehet
Jobb, ha a hálószobában kerüljük a vöröset és a pirosat, mert nyugtalanná tehettugcemelisa / Getty Images Hungary

A pirosat, a vöröset és a rózsaszínt hagyjuk meg inkább az aktivitásra ösztönző helyiségeknek vagy a közösségi tereknek.

Jó választás lehet például egy edzőteremben, egy kávézóban, egy klubszobában vagy egy nappaliban. 

Narancs

Ha a falra festett narancsszín nem is annyira élénk és telített árnyalatú, mint általában a gyümölcs héja, a szoba még lámpafénynél is világosnak tűnhet annak ellenére, hogy besötétítettünk. Ez az élénkítő, nappalra emlékeztető hatás elalvás előtt egyáltalán nem ideális.

Ha túl nagy felületen kapnak helyet a sötét színek, komorrá tehetik a hálószobát
Ha túl nagy felületen kapnak helyet a sötét színek, komorrá tehetik a hálószobátCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Barna

A szín sötétsége a nehézség és a komorság érzetét kelti, ami csökkentheti a reggeli ébredést. Ha azonban mindenképpen szeretnénk becsempészni a hálószobába, válasszuk egy kellemesebb, telítetlenebb árnyalatát a barnának, de visszaköszönhet egy-két kiegészítő színeként is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra