Így fog mindig csillogni az otthonod, minimális munkával – Éljen a zónázás!

GettyImages-522272313
Ványik Dóra

Neked is eleged van abból, hogy hétvégén – ahelyett, hogy pihennél – a lakást suvickolod? Ha zónákra osztod az otthonod, néhány hét alatt létrejön egy alaprend, melyet már elég napi 10-15 perces munkával fenntartani.

A gyors takarítás minden háziasszony álma, és nem elérhetetlen! A zónázást éppen azért találták ki, hogy ne kelljen egyszerre több órát a rendrakással, porszívózással, portörléssel tölteni. 

Oszd zónákra a lakást! 

A zónázó takarításnál nincs egy szabálykönyv, hiszen a világhálón is többfajta megoldást találhatsz arra, hogy melyik zóna mely helyiségeket tartalmazza. Akad, amely négy, más öt különböző területet említ. A leggyakoribb beosztás szerint az első zónába kerül a nappali és az előszoba, a másodikba a konyha, az étkező, a gardrób, illetve a kamra, vagy a konyhában található kamraszekrény, illetve – ha az otthonukban van ilyen – a háztartási helyiség, mosókonyha.

Külön zónát kapott a fürdőszoba és a mellékhelyiség, mivel ezek takarítása hosszabb időt vehet igénybe. Az utolsó, negyedik zóna a hálószoba, illetve a gyerekszobák. Természetesen, a zónákat átvariálhatod kedved szerint.

Például, ha a ruhák mosása, szárítása, vasalása hosszabb időt vesz igénybe, lehet, hogy a hálószobák helyett ezt tehetnéd külön napra, míg a hálóhelyiségek nem jelentenek nagy feladatot, így együtt el tudod végezni az étkező takarításával. 

Ha a vasalni való ruha betemet, kapjon egy külön napot a hetedben
Ha a vasalni való ruha betemet, kapjon egy külön napot a hetedbenPeter Cade / Getty Images Hungary

Ne csak sikálj, szortírozz is! 

Ahhoz, hogy később tényleg csak néhány perc legyen, amit naponta el kell töltened a tisztaság fenntartása érdekében, eleinte néhány hétvégi napot is be kell áldozni. Ennek lényege, hogy megtörténjen egy olyan alaprendrakás, szortírozás, takarítás, amely aztán lehetővé teszi, hogy a felület átlátható, rendes legyen, és kevesebb energiával lehessen tisztán tartani.

Legalább egy hónap egy átlagos méretű lakásban, amíg az alaprend megszületik
Legalább egy hónap egy átlagos méretű lakásban, amíg az alaprend megszületikValeriy_G / Getty Images Hungary

Egy-egy szombatot vagy vasárnapot tölts egy-egy zóna szanálásával. Ha átválogatod a ruháidat, és a felesleges darabokat elviszed egy jótékonysági boltba, vagy ruhacserebulit tartasz a barátnőiddel, sokkal kevesebb darabbal kell zsonglőrködni, így a gardrób rendben tartása is könnyebb lesz.

De ugyanígy – mielőtt lemosnád a konyhaszekrény polcait –, megválhatsz a csorba bögréktől, lepattant tányéroktól, hogy ne foglalják feleslegesen a helyet.

Szánj egy napot a kamrára vagy kamraszerkényre, hogy a lejárt konzervektől megszabadulj, illetve a különböző lisztek, búzadara vagy reggelizőpehely kerülhet üvegtárolókba, hogy jobban átlásd, és tisztább maradjon a felület. 

Minden napra egy gyors takarítás 

Miután néhány hétvége alatt végigmentél az összes zónán, már csak ki kell alakítanod a számodra legpraktikusabb zónabeosztást. Használhatsz erre egy egyszerű asztali naptárt is, amelybe minden napra beírod, hogy egy-egy zónában milyen feladatot fogsz akkor elvégezni. Egy napra ne zsúfolj túl sok teendőt, a cél tényleg az, hogy naponta csupán 15-20 percet töltsünk ezekkel a munkákkal.

Egy gyors takarítás minden napba belefér
Egy gyors takarítás minden napba beleférJose carlos Cerdeno / Getty Images Hungary

Fontos, hogy nincsen semmi kőbe vésve; ha egy szürke, novemberi délutánon úgy érsz haza, hogy semmi kedved az aznapra tervezett felmosáshoz, majd másnap pótolod. Az első időszakban a beosztás legyen mindig jól látható helyen, idővel azonban olyannyira rutinná fog válni, hogy rá sem kell pillantanod, hogy tudd, kedd délután a kád kisikálása következik. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra