Így lesz gyerekbarát és stílusos az otthonod egyszerre

GettyImages-1293631790

150 négyzetméteren, három kisgyerekkel a családban rendet tartani sokunk szerint mágikus képességeket feltételez. De lakberendezési szakértőnknek, C. Szabó Helgának nincsenek titkos varázslatai, vannak viszont hosszú évek alatt kifejlesztett praktikái, amiket szívesen megoszt másokkal is. Lakásuk nagypolgári, eklektikus stílust képvisel, ugyanakkor 100 százalékig gyerekbarát is.

A gyerekekkel való együttélés még a fekete öves lakberendezők elé is kihívásokat állít, ugyanis behoz egy olyan extra igényt a tervezésbe, amit elég nehéz összeegyeztetni az eleganciával. Legyen minden strapabíró, könnyen tisztítható, ne jelentsen életveszélyt a kisgyerekekre

A Newroof Design tervezője, Helga családja először egy fiú ikerpárral, majd egy kislánnyal bővült, nekik ma két gyerekszobán kell osztozkodniuk. De Helga úgy véli, a gyerekek folyamatosan inspirálják otthonuk alakításában, mivel a lakás minden szegletét megosztják a kicsikkel. Érdemes pár tippet ellesni tőlük, mert láthatóan a csemeték is nagyon élvezik az otthonlétet. 

1. A nagy bútorok legyenek praktikusak és a családra szabottak

Ezt nagyon nem is kell ragozni, a lényeg, hogy a vágyaidat kicsit át kell gondolnod. Lehet, hogy mindig is vágytál egy vajszínű textilkanapéra, de a gyerekek mellett ez nem tűnik olyan okos döntésnek. A közösen használt bútorok legyenek könnyen tisztítható anyagból, de legalábbis figyelj arra, hogy a huzat levehető-e, tisztítható-e. Bizonyos lakberendezési stílusokkal eleve nehezen párosítható a gyerekes család esztétika, ilyen például a sok fémes elemet felsorakoztató, nyers erőt sugárzó indusztriális, azaz ipari stílus. „Természetesen feltűnhetnek indusztriális elemek a lakásban. A mi lakásunk pont azért eklektikus stílusú, hogy kiélhessük a kreativitásunkat benne. Így megfér a térben a csarnoklámpa is” – teszi hozzá Helga, aki annak megfelelően alakítja otthonukat, ahogy a gyerekek cseperednek, illetve saját ízlésük megkívánja: nemrégiben épp a csarnoklámpákat cserélte le. 

A gyerekek szobájában a hinta nagy sztár, korábban bordásfal is volt a sarokban, a kosárpalánkot pedig a galériára rögzítették fel Helgáék, ahol a srácok ágyai kapnak helyet.
A gyerekek szobájában a hinta nagy sztár, korábban bordásfal is volt a sarokban, a kosárpalánkot pedig a galériára rögzítették fel Helgáék, ahol a srácok ágyai kapnak helyet.C. Szabó Helga / Newroof Design

2. Hagyd választani a gyereket, de az opciókat te add meg

A szülők igyekeznek engedni a gyerekeknek abban, hogy maguk válasszák a falszíneket, így történhetnek meg olyan megmosolyogtató designbakik, hogy az egyik fal hupilila, míg a másik mályva. „Tudom, hogy mindez a szeretet jele, és a lényeg, hogy a gyerek jól érezze magát a szobájában… de én úgy gondolom, hogy a ízlését ekkor még mi befolyásoljuk leginkább. Így lehet színesre festeni a falakat, vagy tapétát tenni rá, de keressünk olyan megoldást, amitől nem fárad el a szemünk hosszú távon. Pont most kellett nemet mondanom egy elzás tapétára, mert azelőtt meg Jégkorszak- és Toy Story-korszak volt. Mind elmúlt…”

Ahogy a konyhatervezés bakikat felsorakoztató írásunkban is írtuk, a trendek bűvöletének jobb, ha nem engedsz, amikor hosszú távú döntést hozol.

3. Légy bátor a színekkel, formákkal

A gyerekek nagyon szeretik a színeket és a játékos, ingergazdag teret. A lakás persze nem kell, hogy egy játszóházhoz hasonlítson, de a gyermeki játékosságot beleszőhetjük a közös terekbe is. Ettől fogják a gyerekek azt érezni, hogy a világuk kicsit közös a szülőkével is, és nem szigetszerűen a szobájukra koncentrálódik. Jó ötletnek tűnik a közösen használt mágnestábla, amin a családot érintő üzenetek, emlékek is megjelenhetnek. Legyen helye a gyerekek alkotásainak akár a falon, akár a polcokon. Ezek akkor nem lógnak ki a lakás stílusából, ha több játékosság jelenik meg a lakberendezési döntésekben.

„Nagyon szeretjük a családunk távolabb élő tagjait és barátainkat is vendégül látni. Mindig az a cél, hogy ők is kényelmesen és nyugodtan érezzék nálunk magukat, és a vendég gyerekek is érezzék, hogy szabad a mozgás. 

Ez az egyensúly a gyerekek és a felnőttek között sok alaposan átgondolt gyerekbarát döntés eredménye.”

4. Éreztesd, hogy a gyerekek tere is a lakás

A lakáshasználatot gyereknézőpontból is át kell gondolni. Helgáéknál a gyerekek méretéhez igazodva például az alacsonyabb polcokon gyerekbarát rágcsálnivaló és műanyag tányér és pohár is megfér. Így a csemeték egészen kiskoruktól fogva már önállóan kiszolgálják magukat. A konyhaszigetre kis fellépőt is terveztetett, hogy könnyedén részt tudjanak venni a vacsora előkészítésében. Erre azért volt szükség, hogy ne kelljen állandóan kis sámlikat kerülgetni.

@newroofdesign Egyedi konyhai fellépő #konyhabútor #konyha #kitchendiy #kidscooking #lakberendezesitipp ♬ original sound - Minimalistics.Designs

5. Fordíts extra energiákat a tárolórendszerek kialakítására

A gyerekszobában természetesen extra gondossággal kell a tárolókat tervezni. Ahogyan a gyerekek nőnek, úgy változnak a szokások és az igények. Kiskorukban elég egy nagyobb fiókos szekrény a ruháknak, annál több tárolóhely kell a különböző játékoknak. Míg ha nagyobbak lesznek, akkor csökken a játékok száma, növekszik a ruháké, és bejön a térbe az íróasztal és az iskolai felszerelések is. „Ahhoz hogy egy tér könnyedén alakítható legyen, már az elején érdemes erre a két időszakra felkészülni” – érdemes Helga tanácsát megfogadni, hiszen ő bevallottan is rendszerezés- és pakolásmániás.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra