8 dolog, amit soha ne tárolj a fürdőszobában

GettyImages-1672627486
Olvasási idő kb. 5 perc

Vannak olyan tárgyak és termékek, amelyeket még akkor sem tanácsos a fürdőszobában tárolni, ha kifejezetten arra készültek, hogy tisztálkodás vagy szépítkezés közben alkalmazzuk őket.

Ha nem szeretnénk, hogy a szavatossági idő lejárta előtt megromoljanak a piperecikkek, vagy tönkre menjen a hajszárító, akkor ezeknek nem a fürdőszobában van a helye – ahogyan az alábbiakban felsoroltaknak sem.

Gyógyszert soha ne tárolj fürdőszobában

Egyebek között nem tanácsos a gyógyszereket és a vitaminokat sem a fürdőszobában tárolni, mert ezeket általában szobahőmérsékleten, 20-25 Celsius-fok között kell tartani. Ám ha egy nedvességgel teli helyiségben, például a fürdőszobában tartjuk őket, elveszíthetik hatékonyságukat, vagy megromolhatnak még a lejárati dátum előtt.

A gyógyszereket semmiképpen ne tároljuk a fürdőszobában
A gyógyszereket semmiképpen ne tároljuk a fürdőszobábanpicture alliance / Getty Images Hungary

Keress más helyet a törölközőknek

A fürdőszoba tökéletes táptalaja a penésznek, és a gomba könnyen megtelepszik a törölközőkön. Természetesen a használatban lévő törölközőnek a fürdőszobában, felakasztva van a helye, és tanácsos rendszeresen cserélni, de a tiszta, száraz törölközőknek keressünk másik helyet.

Sem a tiszta törölközőknek, sem a fürdőköpenynek nincs jó helye a párás fürdőszobában
Sem a tiszta törölközőknek, sem a fürdőköpenynek nincs jó helye a párás fürdőszobábanJGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

Csakúgy, mint a törölközők, a nedves köntösök is baktériumokat hordozhatnak, éppen ezért ne hagyjuk a vizes fürdőköpenyt a párás fürdőszobában, mert ott nem fog teljesen megszáradni.

Felszívják a nedvességet a könyvek

Igazán felemelő élmény egy kád forró vízben olvasni a kedvenc magazinunkat vagy regényünket, ám a fürdőszobában használt és tárolt könyvek, valamint folyóiratok felszívják a nedvességet, így az oldalak hullámosak, ráncosak lesznek.

Az ékszereket is vidd másik helyiségbe

Az ékszerdobozokat nem csak esztétikai szempontból javasolt a komódon tartani. A fürdőszobában lévő magas páratartalom miatt az ékszerek a szokásosnál gyorsabban opálosodhatnak, mattulhatnak, különösen, ha ezüstből készültek. Éppen ezért az ékszereket jobb hűvös, száraz helyen tárolni. Egy másik hatékony módszer lehet, ha légmentesen záródó tasakba tesszük a fülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűket.

Az ékszereket hagyjuk inkább a hálószobában
Az ékszereket hagyjuk inkább a hálószobábanOlena Ruban / Getty Images Hungary

Száműzd onnan a sminket és a körömlakkot

A fürdőszobában tárolt sminktermékek sokszor nem kívánt hőnek és nedvességnek vannak kitéve, ami felgyorsítja annak lehetőségét, hogy penész vagy más baktérium szaporodjon el rajtuk, így gyorsabban megromolhat a rúzs, a szemhéjpúder, az alapozó vagy a szempillaspirál. 

Nem beszélve arról, hogy ha a vécé is a fürdőszobában van, akkor a sminkkefék jóval nagyobb szennyeződésnek vannak kitéve. 

A körömlakkoknak sem tesz jót a fürdőszobai környezet. Általában a körömlakkok két évig használhatók, de ha a fürdőszobában hagyjuk, akkor gyorsabban megromolhat, aminek szintén a hő és a páratartalom az oka. 

Árt a parfümnek is a hő

A fürdőszobában keletkező magas hőmérséklet árt a parfüm minőségének. A szakértők szerint az a hőmérséklet-ingadozás, ami egy forró zuhany után párával tölti meg a fürdőszobát, tönkreteheti és megbonthatja az illat molekuláris összhangját, emiatt megromolhat a parfüm.

A parfümök illata megváltozik hő hatására
A parfümök illata megváltozik hő hatásáraclaudio.arnese / Getty Images Hungary

A borotvapengék berozsdásodhatnak

Abból semmi gond nem lehet, ha az éppen használatban lévő borotvát a fürdőszobában tartjuk, de a használaton kívüli új borotvapengéket ne ebben a helyiségben tároljuk. Ellenkező esetben a páratartalom miatt berozsdásodhat vagy megfakulhat, mielőtt még használatba vennénk őket. Ha nem egyszer használatos borotvánk van, akkor minden alkalommal szárítsuk meg a pengéket, hogy hosszabb ideig hatékonyak legyenek. 

Az új borotvapengéket is tároljuk egy kevésbé párás, nedves helyiségben
Az új borotvapengéket is tároljuk egy kevésbé párás, nedves helyiségbenJuanmonino / Getty Images Hungary

Nem vízálló elektronika

Sokan szeretnek zenét hallgatni zuhanyzás közben, de a pára komoly károkat tehet a telefonban vagy a hordozható hangszóróban, éppen ezért jobban járunk, ha beruházunk egy zuhanyrádióra, vagy egy vízálló hangszóróra.

Bármilyen jelentéktelennek tűnő helyiség is az előszoba, mégis igen fontos szerepet tölt be a lakásunkban. A hozzánk érkezőben itt születik meg az első benyomás rólunk, az otthonunkról. Íme, néhány ötlet, hogyan lehet barátságos ez a helyiség.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek