Te is a dédnagymama szekrényében tartod a ruháidat? Ezért olyan tartós

GettyImages-1256421392

Imádjuk a fenyőbútorokat: szépek, praktikusak, környezet- és pénztárcabarátok, valamint természetes illatuk is csodálatosan betölti az egész szobát.

A tartós és mutatós bútorok kincset érnek: a pénztárcánkat is megkönnyebbült sóhajra bírják, és még a környezet is hálásan mosolyog, ha kevesebb szemetet termelünk belé. Nehéz viszont valóban évtizedeken vagy akár generációkon átívelő bútort találni manapság, hiszen a konzumerista szemlélet számára nem ez a legkedvezőbb (és amúgy is, ki akarná, hogy a milliárdosok kénytelenek legyenek a bankjegyeikbe törölgetni sírós szemüket, ha hirtelen kevesebb kacatot kezdenénk venni?). Sokan felsóhajtanak, hogy bárcsak ma is olyan stramm szekrényeket készítenének, mint amilyen a dédnagymama gardróbja is, amely azóta is a család ékköve. A Komforttéka fenyőbútor-szakértője és tulajdonosa, Szabó Attila szerint nem elérhetetlen ez a minőség napjainkban sem: a titok pedig a fenyőbútorokban rejlik.

A fenyő minden ízlést kiszolgál

Ha te is levegőért kapkodsz a gyönyörűségtől az egyszerre praktikus, gyönyörű és környezetbarát megoldások hatására, akkor a fenyő a te fád a lakásba. Nem facsemete-ültetésre buzdítunk a belvárosi parkettád kellős közepére, csupán szemed legeltetésére és a mindennapi használatra ajánljuk a fenyőbútorokat. Különösen közkedvelt alapanyagnak számít, mivel könnyen lehet vele dolgozni, nagyszerűen festhető, és minden lakberendezési stílusba kiválóan beilleszthető. Mi különösen a skandináv stílushoz ajánlanánk személy szerint, mivel általában fehér és sárga fenyőből készítenek bútorokat, amit mintha külön a világos, neutrális skandináv paletta számára találtak volna ki. 

A fenyőből készült bútorok pénztárca- és környezetbarát megoldást jelenthetnek, ráadásul nagyon stílusosak is
A fenyőből készült bútorok pénztárca- és környezetbarát megoldást jelenthetnek, ráadásul nagyon stílusosak isJamesBrey / Getty Images Hungary

Ha ehhez még hozzácsapjuk, hogy az idegtudomány szerint csak profitálhatunk a fafelületek látványából, például hatékonyságunkat növelheti a munka során, akkor főleg figyelemre méltó választási lehetőségnek tűnik. Hiszen akár nyersen, akár lakkozva is jól látszanak a deszkákon a fa csomói és erezete, ami igazán testközelbe hozza a természetet rusztikus hatásával. És az az illat! Akinek már volt fenyőbútora, pontosan tudja, miről beszélünk.

Ezért praktikusak a fenyőbútorok

A szakértő szerint a fenyő mint alapanyag strapabíró, puhább és alacsonyabb is a sűrűsége, mint más fáknak, így könnyebb őket hurcibálni, legyen szó a lépcsőn fel-le cipelésről költözésnél vagy akár a lakáson belüli tologatásról, amelyek a lakásfelújítások kikerülhetetlen részeit képezik. Mindemellett más tömörfa bútorhoz képest a fenyőből készültek minimálisan duzzadnak meg a nedvesség hatására, és minimálisan zsugorodnak össze a száraz időszakokban, ami azt eredményezi, hogy jobban képesek kiállni az idő próbáját.

„Ki ne hallott volna még a dédnagymama gardróbjáról, amely nemzedékről nemzedékre öröklődik? Mindez nem véletlen. A fenyő jól ellenáll a hőmérséklet-ingadozásoknak, és megfelelően karbantartva akár több évtizedig is kitart. Sőt, nagyon egyszerű a gondozása: elég neki a rendszeres, enyhén nedves ruhával történő portörlés” – árulta el a fenyőbútor-szakértő. Hátránya viszont, hogy könnyebben karcolódhat vagy sérülhet, ezért nagyobb figyelmet igényelhet a minőség megtartása.

Ha számodra is fontos a környezetbarát opciók felkutatása, akkor a fenyőbútorok kiváló választási lehetőséget kínálnak fel saját maguk személyében. A fenyőfák gyorsan nőnek, kivágott példányaik helyére új facsemeték kerülnek, mivel a legtöbb fagazdálkodó és termelő ma már ügyel a felelős erdőgazdálkodásra, és rendelkezik az FSC (Forest Stewardship Council vagyis a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) minősítéssel. Ez többek között azzal is jár, hogy az új facsemeték ültetésekor ügyelnek az erdő optimális biodiverzitásának és ökológiai egyensúlyának fenntartására.

Ha legközelebb bútorvadászatba kezdesz, érdemes lehet megfontolnod az illatozó fenyőbútorokat is, mint a lakberendezésed következő koronaékköveit, főleg, ha fontosak számodra a tartós, pénztárca- és környezetbarát megoldások.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra