Mit tud ez a kis falu, hogy sorra költöznek oda a legnagyobb sztárok?

GettyImages-150653456

A világnak, főleg Amerikának vannak olyan negyedei, települései, ahol a világsztárok sűrűsége jóval meghaladja az átlagos értéket. De mit tud egy brit tengerparti falu, ahol Cate Blanchett, Jason Statham, Jamie Dornan, Stanley Tucci és Jason Momoa is házat vásárolt?

A Newquaytől mindössze négy mérföldre északra, Cornwall zord északi partvidékén fekvő Mawgan Porth szinte érintetlen öble a szörfösök és a helyiek egyik legkedveltebb helye – volt. Aztán jöttek sorban a sztárok. A most már Hollywood on Sea-nek becézett falu belsejében James Bond-stílusú házak emelkednek, egyre több. A hosszú tengerparti sétákhoz ideális nyugodt öböl, festői sziklák, jól elrejtve a kíváncsi szemek elől: melyik híresség ne vágyna ilyen körülmények közé?

A falu, amit megszálltak a sztárok

Magánrepülőgépek, helikopter-leszállóhelyek, privát séfek, sok fürdőszobás luxusházak: amikor általában az A listás sztárokra és elegáns angliai rezidenciáikra gondolunk, valószínűleg egy gyönyörű Primrose Hill-i vagy knightsbridge-i kastélyt képzelünk el. Ám úgy tűnik, hogy Anglia délnyugati része lett a hírességek új fellegvára. Cate Blanchett volt az első, aki megvásárolta 2 millió fontos, azaz 893 millió forintos ingatlanát Mawgan Porthban, mielőtt Jason Statham, Imogen Stubbs színésznő, A szürke ötven árnyalata színésze, Jamie Dornan és Stanley Tucci hollywoodi színész követte volna a példáját. Az A listás hírességek így a Los Angeles-i stílusú luxust a West Country nyújtotta magánnyal ötvözve élvezhetik. 

Lenyűgöző látvány
Lenyűgöző látványEducation Images / Getty Images Hungary

Mi vonzza oda a hírességeket?

A kis falu 1334-ben még Porthglyvyan néven szerepelt, ami cornwalliul a kis erdős völgyfolyó öblét jelenti (a Menalhyl folyó itt találkozik az Atlanti-óceánnal). 1755-ben Porthmaugan néven szerepelt, ami annyit tesz: Szent Mawgan öble. Korábban csupán arról volt nevezetes, hogy 1936 és 1949 között a híres német szobrász, Faust Lang otthonaként tekintett rá, most viszont hirtelen a világ szeme elé került. De mégis miért pont most? Az egyik ok meglepő módon az étel: West Country egy ideje híres éttermeiről, mivel az utóbbi időben olyan neves séfek főznek arrafelé, mint Rick Stein, Nathan Outlaw és Jamie Oliver. Mindezek mellett Mawgan Porth nagyrészt még fejletlen és bizonyos értelemben érintetlen paradicsom, amelynek lakói összetartó közösséget alkotnak, s ami még fontosabb, nincsenek sokan. Barátságosak, de nem tolakodóak, s alapvetően a strandot kivéve sehol sem alakul ki nagy tömeg. 

Mawgan Porth, a sztárok kedvenc faluja főleg régi házakból állt, amíg meg nem érkeztek a hírességek
Mawgan Porth, a sztárok kedvenc faluja főleg régi házakból állt, amíg meg nem érkeztek a hírességekHarry Trump / Getty Images Hungary

Gyönyörű hullámok, homokos part

A táj természeti szépsége kiemelkedő, de még épp nem lepték el lépten-nyomon a magánvillák és luxusszállodák. Egy darabka vidék maradt a városok zsúfolt dzsungelében. S ha még nem említettük volna: a part kiváló hely szörfözéshez, ami sok sztár hobbijává vált az utóbbi években. Newquay és a Heathrow repülőtér között ráadásul naponta több járat közlekedik, a helikopterek számára pedig kijelölt leszállóhelyet biztosítanak, így a nemzetközi utazás minden eddiginél könnyebb a gazdagok és hírességek számára. 

Idősek a tengerparti padon: meddig tart a viszonylagos nyugalom?
Idősek a tengerparti padon: meddig tart a viszonylagos nyugalom?Loop Images / Getty Images Hungary

Mit szólnak ehhez a helyiek?

Míg egyesek izgatottan várják, hogy a mindennapi bevásárlás vagy tankolás közben egy szupersztárral fussanak össze, nem minden helybéli van elragadtatva az ötlettől, hogy hírességek szállnak meg a faluban. Egyrészt nem segítenek a lakhatási válságon és a fiatalok elvándorlásán, ami a település fő problémáját jelenti. Ráadásul a nyaralótulajdonosok önkormányzati adója is hamarosan megemelkedik, mivel a helyi hatóságoknak alaposabban fel kell készülniük a lesifotósok vagy kéretlen járókelők, kíváncsiskodók elleni védekezésre. A turisták pedig olyan dolgokra kezdenek panaszkodni, amelyek a helyiek számára megszokottak, sőt a megélhetésükhöz hozzátartozik, például a trágyaszagra – vidéken. Sokaknak az is szúrja a szemét, hogy a sztárok hagyományos 1930-as évekbeli bungalókat rombolnak le, hogy „legóházakat” építsenek, amelyek ráadásul az év felében üresen állnak. S olyan árakon veszik meg a telkeket, házakat, amelyekkel a helyiek álmukban sem tudnának versenyezni. Ez nem Disneyland – panaszkodott egy helyi gazda, amikor sokadszorra kellett magyarázkodnia az állattartás és a telekhatárok miatt. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra