Ez a világ 10 legdrágább élelmiszere: az egyik a te konyhádban is ott lehet

GettyImages-521478188
Olvasási idő kb. 10 perc

Megannyi olyan különleges csemege található a gasztronómia világában, amelyek nemcsak az ízlelőbimbókat szédítik el, hanem bizony a pénztárcánkat is leapasztják. De vajon mitől lesz egy étel a konyhaművészet csúcsa? Erre talán választ kaphatunk, ha megismerjük a világ tíz legdrágább élelmiszerét.

Noha tudjuk, hogy a legízletesebb ételek titka nem más, mint a jó minőségű alapanyagok, azért bőven akad köztük olyan, amelyet még a legnagyobb spórolás mellett sem igen tudnánk megvásárolni. Bizonyos élelmiszerek beszerzése tehát nem csak azért nehézkes, mert mondjuk épp egy másik kontinensen érhető el. Lássuk a tíz legborsosabbat!

1. Kobe marha

A kobe egy speciális, wagyu szarvasmarhából származó marhahúsfajta. A kobe minősítéshez a szarvasmarhának Japán nyugati részén, a Hyogo prefektúrában kell születnie, felnőnie, és ott is kell feldolgozni. Ezeket a szarvasmarhákat gabonában gazdag táplálékkal etetik, amelynek köszönhetően magasabb lesz a húsuk zsírtartalma és lágyabb a textúrája. A kobe jelöléshez a végeredménynek magas márványozási és húsminőségi minősítéssel kell rendelkeznie.

Ezek az előírások annyira szigorúak, hogy évente csak 3000-4000 kobe szarvasmarha kerül a piacra.

Az Egyesült Államokban e marhahús unciánként 25–50 dollárba kerülhet, ami azt jelenti, hogy ebből az ételből alig 30 grammnyi 10-20 ezer forintba kerülne, az éttermekben pedig még többe is. 

A világ legdrágább élelmiszeréért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk
A világ legdrágább élelmiszeréért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunkgrandriver / Getty Images Hungary

2. Fehér szarvasgomba

Alba szarvasgombaként is ismert a világ egyik legdrágább gombafajtája. A gombák e föld alatti fajtájának erős, földes az íze, tölgyfás és fokhagymás jegyekkel, amelyet gyakran reszelnek a kész étel tetejére, akár tésztára, rizottóra vagy épp tojásra.

A fehér szarvasgomba legnagyobb lelőhelye főként Olaszország Piemont régiója, valamint Horvátország és Szlovénia egyes részei.

De vajon miért olyan drágák? A titkuk, no és az értékük az életmódjukban rejlik, e szarvasgombáknak ugyanis különleges a kapcsolata a fákkal:

amíg a gombák segítenek a fáknak vizet és ásványi anyagokat gyűjteni, addig a fa cukrokkal táplálja azokat.

A szarvasgombák szaporodásához az erdő állatainak is elengedhetetlen a szerepe, ugyanis a gomba akkor tudja szétszórni a spóráit, ha megeszik az állatok. Miután ez a kölcsönös függőség nagyon nehezen reprodukálható mesterséges körülmények között, ezért e szarvasgomba nagyrészt vadon terem, termeszteni nemigen tudják. Épp emiatt olyan drágák, és azért, mert ritkák: ebből nagyjából 28 gramm több mint 90 ezer forintot kóstálhat.

A fehér szarvasgomba ritkasága és az életmódja miatt számít különlegesnek
A fehér szarvasgomba ritkasága és az életmódja miatt számít különlegesnekClaudio Rampinini / Getty Images Hungary

3. Beluga kaviár

A tokhal ikrájából vagy tojásából készült kaviár igazi luxuseledel, amelyet általában előételként szolgálnak fel jellemzően pirítóssal vagy blinivel, és gyakran tejfölt, metélőhagymát és citromot is kínálnak hozzá.

A kaviárok legdrágábbika a beluga tokhalból származó beluga kaviár.

A beluga egy igazi nagyhal, akarjuk mondani, nagy hal: noha jellemzően közel 270 kilogrammot nyom, a valaha mért legnagyobb 1570 kiló volt.

A beluga kaviár népszerűsége egyébként nem tesz jót a tokhal-populációnak, a túlhalászás miatt így a veszélyeztetett fajok közé sorolták. Ez az oka annak, hogy a kaviár ára még inkább megugrott, az Egyesült Államokban viszont be is tiltják a behozatalát. Azok az amerikaiak azonban, akik nem bírják ki kaviár nélkül, beszerezhetnek belőle az észak-floridai Sturgeon AquaFarmsról – unciánként, vagyis körülbelül 28 grammonként nagyjából 300 ezer forintnak megfelelő összegért.

Nem olcsó mulatság egy kaviáros pirítós
Nem olcsó mulatság egy kaviáros pirítósPinkybird / Getty Images Hungary

4. Sáfrány

A magyarok konyhájában is fellelhető fűszert a sáfránynárcisz (Crocus sativus) virágának szárított bibéjéből készítik. A főként Iránban termesztett, különleges virágos, mézszerű, kesernyés ízű és illatú sáfrány gyakori összetevője az iráni, marokkói és indiai ételeknek, de használják paellában, rizottóban és bouillabaisse-ben.

A sáfrány a súlya és a bibék begyűjtésének munkaigényes folyamata miatt a világ legdrágább fűszere.

A sáfránynárciszok virágában ugyanis mindössze három szál található, amelyet csipesszel, egyesével kell kicsippenteni. Érdekesség az is, hogy 5 kg friss vagy 1 kg szárított sáfrányhoz nagyjából 70-80 ezer virágra van szükség. 2023-as adatok szerint a sáfrány grammonként 10 és 20 dollár – vagyis kb. 3500–7300 – közötti áron kapható. Bár valóban nagyon drága mulatság a sáfrány, valójában azonban egy kis mennyiség is sokáig elég. 

A sáfrány a világ legdrágább fűszere
A sáfrány a világ legdrágább fűszereEmily_M_Wilson / Getty Images Hungary

5. Matsutake gomba

Az erős, földes aromájú, kemény, húsos matsutake gombát nagyra értékelik a japán konyhában, és a szarvasgomba mellett a világ egyik legdrágább gombafajtája. Ősszel szedik, és nyersen vagy különféle ételekben, például levesekben, pörköltekben és rizses ételekben főzve fogyasztják. Noha ezek a nagy gombák Japánban honosak, megtalálhatók Kína egyes részein, Koreában és az Egyesült Államok északnyugati, csendes-óceáni régiójában is. A szarvasgombához hasonlóan nem termeszthető megbízhatóan.

A matsutakét nem véletlenül nevezik fenyőgombának, hiszen a vörös fenyő gyökereiből táplálkozik: e fákat egyfajta orsóféreg károsítja, amelyekre a gombáknak szüksége van.

Miután a gombák betakarítása rohamosan visszaesett az elmúlt évtizedekben, az árak az egekbe szöktek: 45 dekányi belőle akár 362 ezer forintnak megfelelő dollár is lehet.

Csillagászati áron lehet hozzájutni a matsutake gombához is
Csillagászati áron lehet hozzájutni a matsutake gombához isPromo_Link / Getty Images Hungary

6. Kopi luwak kávé

A világ legexkluzívabb és legfinomabb kávéjának tartják a kopi luwakot, amely nem más, mint a cibetmacskák ürülékében található, részben megemésztett kávébogyókból készülő fekete. Az állatok emésztőrendszerében fermentálódó és részben lebomló kávét a cibet ürülékéből gyűjtik ki, alaposan megmossák és megpörkölik. A kopi luwak nem véletlenül a bolygónk egyik legdrágább kávéja:

a szemek begyűjtése meglehetősen munkaigényes, és persze a kínálata is korlátozott.

E kávébabból egyetlen fontnyi, vagyis úgy 45 dekányi 600 dollárba, vagyis több mint 200 ezer forintba kerülhet, egy belőle lefőzött csészényi fekete pedig több mint 36 ezer forint. A népszerű kávé sajnos káros hatással van a cibetpopulációra, miután egyesek befogják és rossz körülmények között tartják az állatokat a „jó termés” reményében, a magányosan élő cibetek életkilátásai azonban nem a legreménytelibbek ezeken a farmokon. 

A világ legdrágább kávéja a cibetmacska ürülékétől olyan exkluzív
A világ legdrágább kávéja a cibetmacska ürülékétől olyan exkluzívChonnipa Aranwari / Getty Images Hungary

7. Ibérico sonka

A spanyol ibérico, ismertebb nevén a jamón ibérico a világ egyik legkiválóbb sonkája, amelyet Spanyolországban és Portugáliában állítanak elő. A diós, enyhén gyógynövényes és fűszeres ízű húst vékony szeletekre vágva, önmagában is fogyasztják. Azok a sertések, amelyekből készül ez a kiemelkedő minőségű sonka, makkban gazdag étrenden nőnek fel, és szabadon kóborolhatnak. A feldolgozásuk után a húsukat sózzák, szárítják, és legfeljebb három évig érlelik. Éppen ez az az idő, amit meg kell fizetnie a fogyasztójának:

30 centiméternyi darab belőle 180 ezer forint, de akár 1 millió 600 ezer is lehet.

Az ibérico sonkát vékony szeletekre vágva fogyasztják
Az ibérico sonkát vékony szeletekre vágva fogyasztjákJavier Zayas Photography / Getty Images Hungary

8. Densuke dinnye

A densuke dinnyét fekete dinnyeként is szokták emlegetni, amely különlegessége, hogy csak Japán északi részén, Hokkaido szigetének ásványi és tápanyagokban gazdag, vulkanikus talajában termesztik. A héja szinte fekete színű, a húsa vörös és ropogós, íze pedig kivételesen édes, epres, mézes beütéssel.

A hideg éghajlatot és sok vizet kedvelő dinnyefajtát teljesen éretten, kézzel szüretelik, majd alapos lemosás után csomagolják. 

A dinnyéből évente mindössze 10 ezer darabot termesztenek, ez magyarázza a kivételesen magas árát: egy gyümölcsért 90 ezer forintnak megfelelő dollárt kell fizetni.

A sötét héjú densuke dinnye alighanem a világ legdrágább gyümölcse
A sötét héjú densuke dinnye alighanem a világ legdrágább gyümölcseCarlos Osorio / Getty Images Hungary

9. Kék úszójú tonhal

A kék úszójú tonhalat ugyan nagyra értékelik Japánban, hiszen ez a szusi és a sashimi alapanyaga, ám gazdag, vajas íze és lágy állaga miatt más országokban is népszerű, különösen a tenger gyümölcsei rajongói, valamint a csúcskategóriás éttermek körében.

Ez a népszerűség azonban mind az Atlanti-, mind a Csendes-, mind pedig az Indiai-óceánon túlhalászáshoz vezetett, így ma már veszélyeztetett faj.

Jó hír azonban, hogy a halászati korlátozások segítettek a faj „újjászületésében”, ennek ellenére ma sem olcsó mulatság: 2023 januárjában egy 212 kg-os kék úszójú tonhal 273 ezer dollárért, vagyis nagyjából 98,5 millió forintért kelt el a tokiói aukción. A kék úszójú tonhal ára nagyjából 464 ezer forint, egy szusiétteremben egy darabért 4–28 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek.

Csillagászati áron kapható a kék úszójú tonhal is
Csillagászati áron kapható a kék úszójú tonhal isCristina Oller Real / Getty Images Hungary

10. Rubin római szőlő

Ha azt gondolod, a dinnyén kívül nincs még egy drága gyümölcs, akkor jobb, ha felkészülsz: ha Japánban Ruby Roman szőlőt ennél, akkor már most elkezdhetsz rá spórolni. A kerek, mélyvörös színű, vastag héjú, ritka és exkluzív szőlőfajtát kizárólag a távol-keleti szigetország Honshu szigetének nyugati partján, az Ishikawa prefektúrában termesztik. Szemei nagyok, egyik-másik súlya gyakran eléri a 20 grammot.

A gazdák csak akkor szedik le, ha teljesen megérett, majd gondos csomagolás után útnak indítják Japán és a világ más országainak piacaira.

A szőlőt kategóriánként árazzák: a „kiválóbb” fürtök 30–50 ezer forintnak megfelelő dollárba kerülnek, a kiemelkedő minőségűekért azonban 180–450 dollárt, azaz 60–160 ezer forintot is elkérhetnek. És ez még mind semmi: a prémium kategóriájú Ruby Roman szőlő fürtönként akár 1000 dollár, vagyis 360 ezer forint is lehet.

Ha szeretnél mindent megtudni a világ legegészségesebb zöldségéről is, akkor mindenképpen olvasd el az erről szóló cikkünket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek