Ez az ártatlan kis állat valójában egy gyilkos, de tele van vele a kerted

GettyImages-139589351

A katica az a bogár, amelynek jelenléte ellen talán senkinek nincs kifogása, hisz nagyon hasznos segítőnk. De minden formáját felismered?

Ha beköszönt a tavasz és a kerti munkálatok ideje, elkezdhetjük tervezgetni, milyen virágokat szeretnénk ültetni az évelő növényeink mellé. Kert tervezésénél manapság divatos, hogy kifejezetten lepkecsalogató vagy beporzóbarát növényeket választunk, de egyre elterjedtebb az úgynevezett rovarhotelek kihelyezése is. Ez lényegében egy olyan alkalmatosság, ami a repülő rovarok számára biztosít búvóhelyet, pihenési lehetőséget. Kertünk zümmögő látogatói közül sokan félelmet keltenek a megjelenésükkel még akkor is, ha egyáltalán semmi támadó szándék nem jellemzi őket, sőt beporzó munkájuk kifejezetten hasznos számunkra. A gyönyörű színes pillangókat persze mindenki szereti, de rajtuk kívül is van szívesen látott vendég, akitől még a gyerekek sem félnek: a katica.

Nem is olyan ártatlan kis bogár

Kifejezetten jó móka a kis piros pöttyösök után kutatni, és néha reptetni őket. De tudtad, hogy ezek az ártatlannak tűnő barátságos kis jószágok igazi predátorok? Kegyetlen gyilkosok, akik védtelen levéltetvek ezreit mészárolják le életük során, amivel nagy szolgálatot tesznek nekünk. De szerepelnek az étlapjukon pajzstetvek, takácsatkák, liszteskék is, attól függően, melyik katicafaj költözött be hozzánk. Mert a katicabogarak (Coccinellidae) családjába több ezer faj tartozik, és nem minden katica egyforma. 

Sokféle katica létezik, és változatos a megjelenésük
Sokféle katica létezik, és változatos a megjelenésükStevan Nikolovski / 500px / Getty Images Hungary

Léteznek 2, 7, 12 és 24 pettyesek is, narancssárgák, rózsaszínek, feketék és citromsárgák, szóval elég változatos a megjelenésük. A 18 pettyes harlekin katica nagyon életerős, szívós fajta, és Magyarországon is sok helyen megjelent, ami azért jelenthet gondot, mert kiszorítja az őshonos fajtákat. 

A katica pöttyei

A Coccinella septempunctata, vagyis a hétpettyes katicabogár a legismertebb a Magyarországon őshonos nagyjából 90 faj közül. Jellegzetes élénkpiros szárnyait hét pötty díszíti. Az élénk színek, bár nagyon jól mutatnak a kertben, nem feltétlenül a mi szórakoztatásunkra alakultak ki, inkább jelzésértékkel bírnak a madarak felé, hogy ne számítsanak sok jóra, ha katicavacsorát terveznek. Nagyon rossz az ízük, ráadásul stressz hatására ki is spriccelnek egy kellemetlen ízű és szagú folyadékot. Így ha egy csivitelő madár egyszer katicát kóstol, többet nem lesz hozzá kedve, és egy életre megtanulja, hogy piros bogarakra nem vadászunk. 

A lárvája egészen másképp néz ki, mint egy kifejlett bogár
A lárvája egészen másképp néz ki, mint egy kifejlett bogárShaunWilkinson / Getty Images Hungary

A lárva is hasznos 

Ez a védőszín nemcsak a kifejlett imágókon, de a lárváikon is jelen van, igaz, náluk fekete alapon csak néhány narancssárga folt tölti be ezt a szerepet. A katicabogár lárvája is ragadozó életmódot folytat, szorgosan irtja növényeink kártevőit. Ő egyáltalán nem olyan cuki, mint a papa és a mama, megjelenésében inkább emlékeztet egy pókkal keresztezett szőrös hernyóra. És bár nem hasonlítanak egy kicsit sem a kifejlett katicára, ne ijedj meg tőle, ha ellepik a bokrokat, mert nagy segítségedre lehetnek. Az alatt a két hét alatt, míg teljesen kifejlődnek, akár 400 levéltetűtől is megszabadíthatják a nekik otthont nyújtó növényt. 

Ha szeretnénk kertünkbe csalogatni 

Egy katicabarát kert kialakítása nem nagy ördöngösség, de néhány alapvető szabályt be kell tartanunk. Először is felejtsük el a rovarirtók, a bogarakra káros vegyszerek használatát, mert egyrészt ezek nem válogatnak és a hasznos ízeltlábúakat is pusztítják, másrészt ha nincs elegendő táplálék a növényeken a katicák számára, akkor nem lesz elég csábító a terep. Emellett a megfelelő növények is hívogatóvá teszik a kertünket, ha elegendő árnyas búvóhelyet nyújtanak. Kedvelik az alacsonyan fekvő talajtakaró növényeket, ahol nemcsak a hőség elől rejtőzhetnek el, de általában nedvesebb, párásabb a környezet.

A katica petéi, lárvája és a kifejlett bogár egy levél fonákján
A katica petéi, lárvája és a kifejlett bogár egy levél fonákjánChristiana Fletcher / Getty Images Hungary

Így segítheted

Ha nem bíznánk a véletlenre, hogy betéved-e hozzánk néhány pettyes vendég, akkor vásárolhatunk katicabogár-lárvákat, ezeket a kertben elengedve biztosíthatjuk a kerti katicapopuláció gyarapodását. Ez bevált biológiai növényvédő módszer a biogazdálkodásokban is. A sikeres telepítést követően akár két generáció is felcseperedhet nálunk, majd ősszel a hűvös idő beálltával a kifejlett bogárkák védett helyre vonulnak. Nem csak a süniknek, a katicáknak is segítünk átvészelni a telet, ha ősszel nem égetjük el az avart, hanem inkább a fák tövéhez vagy a kerítés mellé, bokrok alá halmozzuk. Így tavasszal ismét ellephetik kertünket piros kis segítőink.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek