Betegségeket terjeszthetsz, ha így kertészkedsz

GettyImages-1276448997
Olvasási idő kb. 3 perc

A kertészkedés egyik kevésbé ismert tudnivalója, hogy a nedvesen levágott fű a növénybetegségek terjedésének kedvez.

Ahhoz, hogy rendezett képet mutasson a kert, elengedhetetlen a rendszeres fűnyírás, ám azt nem szabad bármi áron, minden körülmények között elvégezni. Ha az esőzések után nem várod meg, hogy kiszáradjon a fű, és nedvesen vágod le, az a pázsitnak és a fűnyírónak is árthat, ráadásul megnöveli annak a kockázatát, hogy a kertben újabb növények fertőződjenek meg betegségekkel. Most lássuk részletesebben is, hogy milyen hátrányok származhatnak belőle.

1. Betegségek terjedése

A nedves közeg elősegíti a gombák szaporodását és a növénybetegségek terjedését. Ha vizes a fű, amikor levágod, akkor csak rontasz vele a helyzeten, mivel a nedves nyesedék a pázsiton szétszóródva további helyekre juttathatja el a fertőzést.

Még ha nem is fertőzött, az ázott nyesedék vonzó közeget teremt betegségek kialakulásáért felelős mikroorganizmusok számára.

Ilyen betegség például a levélfoltosság és a barna foltos pusztulás.

A kertészkedésben járatlanok számára újdonság lehet, hogy a nedvesen lenyírt fűvel betegségek terjedhetnek
A kertészkedésben járatlanok számára újdonság lehet, hogy a nedvesen lenyírt fűvel betegségek terjedhetneknycshooter / Getty Images Hungary

2. Egyenetlenül nyírt fű

A nedves fű nem áll olyan egyenesen, mint a száraz, hiszen a fűszálak meghajolhatnak a víz súlya alatt. Ez azt jelenti, hogy ha így nyírod le, nem lesz egyenletes az eredmény, és a pázsit rendezetlennek fog tűnni, ami beárnyékolhatja a gondos kertészkedés eredményét.

A másik járulékos probléma, hogy a fűnyíró szabályosan széttépheti a nedves fűszálakat, ahelyett hogy a hagyományos módon a kívánt magasságban elvágná őket, arról nem is beszélve, hogy a talajból egész fűcsomókat forgathat ki.

3. A fűnyíró meghibásodása

A nedves fű gyakran csomókban áll össze, ami eltömítheti a fűnyírót. Emiatt a készülék túlmelegedhet és károsodhat, így meghibásodás is felléphet. A nedvesség olyan szempontból is visszaüthet, hogy felgyorsíthatja a fűnyíró pengéinek és motorjának korrózióját, így előfordulhat, hogy egyes alkatrészeket idő előtt javítani vagy cserélni kell.

Akár a fűnyíró is tönkremehet miatta
Akár a fűnyíró is tönkremehet miattaZoonar RF / Getty Images Hungary

4. Kertészkedés közbeni sérülés

Az egyik legkomolyabb kockázat, ami a nedves fű nyírásából adódik, a sérülésveszély. Csúszós felülete miatt benne van a pakliban, hogy egy óvatlan pillanatban elesel, sőt akár a fűnyíró felett is elveszítheted az irányítást, ami extra rizikót jelenthet.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az elektromos fűnyírók vízzel érintkezve áramütést okozhatnak.

5. Tömörödés

A nedves fű könnyen összetömörödik, majd összeállva plusz réteget képez a talajon. Ez akadályozhatja a levegő szabad keringését, a vízfelvételt és a napfény eljutását a gyökerekig, amely – ha a betegség terjedésének fokozott kockázata nem lenne elég – igen káros lehet a növények számára.

És azt tudtad, hogy komoly bírságot kockáztatsz, ha nem megfelelő időpontban nyírod le a füvet? Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek