Ybl-díjas tervezőnő fedezte fel nekünk az amerikai konyhát a szocializmusban

13820711 e33eb20d2a6b0d68b34095d1f1fd158d xl

1964-ben ő volt a 99. építész, aki Ybl-díjat kapott, és egyben az első a nők közül. Mináry Olga lakóépületeire csak úgy emlékeznek kortársai, és azok, akik ezekben a házakban éltek, hogy a lakás kis alapterülete ellenére egyszerre volt a praktikum és a szépség ötvözete. Ez pedig a szocializmus elején egy kivételes érték volt.

Lakásépítési pályázat

1958 júniusában az Építésügyi Minisztérium a II. ötéves terv tömeges lakásépítési programját megelőzően egy országos lakástervezési pályázatot írt ki. Ennek célja az volt, hogy a legkorszerűbb hazai épületszerkezeti és építéstechnológiai megoldásokat felhasználva különböző családtípusok igényeit kielégítő típuslakásokat hozzon létre. Ezeket szerették volna az ország bármely részén, de különösen a városokban tömegesen felépíteni.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLakotelep-1960asEvek-Epiteszforum.hu - indafoto.hu

Ezt megelőzően a mennyiségi lakáshiányt a minimumlakások százezreivel próbálták orvosolni, ezek 1-1,5 szobás, használat szempontjából kedvezőtlen beosztású lakóterek voltak, melyeket gyakran többgyermekes családoknak utaltak ki.

A pályázati kiírásokban számos nyugat-európai példát bemutató dokumentumot bocsátottak a pályázók rendelkezésére: a francia, svéd, olasz, holland és osztrák anyagok mentén az építészek teljesen szabad kezet kaptak. És bár a fő szempont a tömegtermelés lehetőségének megteremtése volt, vagyis a lakás ipari sorozattermékké változtatásának megoldása, a pályaművek mégis a használók kényelmének szolgálatát célozták.

A beérkezett pályaművek közt több kiemelkedő alkotás

A pályázat iránt nagy érdeklődés mutatkozott, mintegy 180 pályamű érkezett be. Mivel a pályázaton az ország építészeinek legjava elindult, nagyon magas színvonalú tervek és azokból felépült lakóházak születtek. A lakásokkal szembeni funkcionális igényekkel kapcsolatban Egressy Imre, az Építésügyi Minisztérium tervezési ügyekért felelős osztályvezetője így fogalmazott: Az ember kulturált életmódja „megköveteli, hogy a család minden tagjának módjában legyen visszavonulni, ha pihenni, olvasni, dolgozni vagy tanulni akar, és megköveteli azt is, hogy a lakás ún. üzemi helyiségei a legkorszerűbb technikai berendezésekkel legyenek ellátva.”

Amerikai konyha Magyarországon

A pályázat díjnyertes épületterveit fel is építették, ezek a lakóépületek ma is állnak Budapesten Óbudán a Szőlő utcában. Az egyik díjnyertes és később a legnépszerűbb lakástípus is az Óbudai kísérleti lakótelep egyik terve volt, amit Mináry Olga tervezett. Ez a terv vált a lakótelep szimbólumává.

Mináry Olga lakásaiban az étkező térhatásnövelő szerepe központi szerepet kapott. Az étkező egyetlen nagy összefüggő térben összekapcsolta a konyha és nappali területét. A konyha és az étkező közé az építész eltolható harmonikaajtót tervezett, a modern mozgalom flexibilitásigényének megfelelően (amely a későbbi típusterveken már fix üvegfalként jelent meg). Ebben a lakásban kamra, külön vécé, gardrób tette teljessé a komfortot, ez azonban a típustervvé nyilvánítás során sajnos eltűnt.

A kísérleti lakótelep amerikai konyhájában jelent meg először a PVC-padló is.
A kísérleti lakótelep amerikai konyhájában jelent meg először a PVC-padló is.

Mináry Olga, aki a pályázati eredményének köszönhetően a női emancipáció egyik szimbólumává válhatott, az amerikai konyha funkcióját a laikusok számára a következőképpen magyarázta: „Mindhárom helyiség egyetlen végigfutó loggiára nyílik. Ide, a nappaliba sima vonalú, modern bútorokat képzelek, két heverőt, könyvespolcot, virágokat az alacsony ablakpárkányra, eléje foteleket… Hogy délután gyönyörködhessenek a fiatalok a napszálltában, és este a város kigyúló fényeiben… Hogy legyen perspektívájuk… tágas horizontjuk.”

A tervezett, színvonalas lakások azonban csak néhány kiváltságos számára váltak valósággá, mivel pár éven belül megjelent az olcsóbb, nagypaneles technológia. A sors fintora, hogy pont az óbudai lakótelep közelében húzták fel az 1970-es évek egyik legmonstrébb paneltengerét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra