Akár a cipőd talpán is beviheted a lakásba a láthatatlan ellenséget – Súlyos allergiát is okozhat

GettyImages-1066985852
Ványik Dóra

Az allergia otthon is támad, és nem csupán az ablakon át besettenkedő pollenek formájában. Sokszor akár a szekrény mögött bújhat meg a köhögés, orrfolyás oka, amely – ha nem tesznek ellene – komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, a legfontosabb, hogy a kiváltó okot felderítsd, és amennyire lehetséges, kiszűrd az életedből, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a pollenek, a házi por, a kutyaszőr vagy éppen a penész okozza az allergiát.

Allergia otthon – Támad a házi por! 

Aki a házi porra allergiás, az a négy fal között is állandó harcot vív. A legtöbb, amit tehetsz, hogy olyan tárgyakkal, bútorokkal veszed magadat körül, amelyen nincs lehetősége megragadni a pornak.

„A kárpitos bútorok helyett válasszunk például bőrhuzatot, mert azt sokkal könnyebb takarítani” – javasolja dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász – 

„Jobban tesszük, ha búcsút mondunk a szőnyegeknek, a textilből készült lámpaernyőknek, a függönyöknek.

A házipor-allergiások otthonára kimondottan igaz, hogy nincs helye a porfogóknak.”

Nagyon fontos a megfelelő takarítás is, jó minőségű vákuumos, gőzölős géppel, és ne feledkezz meg az ágyadról sem, ahol rengeteg poratka bújhat meg. Minél gyakrabban cserélj ágyneműt, illetve sokat segíthet, ha napközben letakarod ágytakaróval, és azt is gyakran mosod. 

A házi por legnagyobb ellensége a rendszeres takarítás
A házi por legnagyobb ellensége a rendszeres takarításPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Penész – az egyik legveszélyesebb

A penész a legtisztább, leggondozottabb otthonokban is felütheti a fejét. Elég, ha éppen most szigeteltetek, vagy a fa nyílászárókat műanyagra cseréltétek, és nincs hol elpárolognia a nedvességnek. Pedig egy négytagú család akár 15-20 liter párát is termel egy nap.

„A penész spórája is allergiát okozhat, illetve maga a penész olyan méreganyagokat is termelhet, amely májkárosító, rákkeltő hatású is lehet, de okozhat légúti tüneteket, visszatérő fertőzéseket és akár bőrkiütést is.

A penész folyamatosan fenntartja a betegségeket, ezzel jelentős életminőség-romlást idéz elő.

Mivel terheli az immunrendszert, állandó túlműködésben tartja a szervezetet, hosszú távon pedig akár hörgőgörcsöt és asztmát is okozhat.”

A penész kialakulása ellen tehetsz rendszeres szellőztetéssel, vagy levegőcserélő, elszívó berendezés beszerzésével. Amikor csak lehet, szárítsd a szabad levegőn a ruhákat, és a fürdőszobában – ahol rengeteg pára termelődik – ne csukd be az ajtót. A főzéssel is párát termelsz, így a konyhaablak is legalább bukóra legyen nyitva, míg elkészül az ebéd. 

A penész a hűtőből is támadhat
A penész a hűtőből is támadhatCapelle.r / Getty Images Hungary

„Sokan nem gondolnak rá, de a spóra nemcsak a penészes falról, de a romló gyümölcsről vagy a hűtőben penészesedő ételről is a levegőbe kerülhet, így ezeket a lehető leghamarabb el kell távolítani a lakásból. De a szobanövények földje is penészesedhet; időről időre cseréljük a földet és zuhanyoztassuk is le a növényt, mert a leveleken a házi por és a pollen is megtapadhat.”

Pollen – a cipőtalpunkon is behozhatjuk 

A pollenek nemcsak a nyitott ablakon át szökhetnek be, de akár a cipőd talpán is.

„A legjobb, amit tehetünk, ha már az ajtó előtt levesszük a cipőnket, de legalábbis nem jövünk-megyünk cipőben a lakásban. Féregpete, bolha, bármilyen parazita megbújhat rajta, amely alig várja, hogy találjon gazdatestet.

Az allergia az otthonod ajtajában is veszélyes már
Az allergia az otthonod ajtajában is veszélyes márCarol Yepes / Getty Images Hungary

A szezonális allergiát okozó polleneket nem érdemes úgy kizárnod, hogy nem szellőztetsz, hiszen amint kiteszed a lábad a lakásból, ugyanúgy találkozhatsz velük. 

Az viszont biztos, hogy jobb az esti, éjszakai órákban ablakot nyitni, mert akkor kisebb a koncentráció a levegőben.

A takarítás nagyon fontos, és aki amúgy is allergiás, annak érdemes leginkább természetes takarítószereket használni, például ecetet vagy szódabikarbónát. Segíthet a gyakori hajmosás is, mivel a tincseid között megragadhatnak a pollenek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra