Ez az egyszerű házi készítmény elűzi az egyik legmakacsabb élősködőt

GettyImages-1406519107

A fehér ágyi poloska mindössze 1 mm-es fehér petéit szabad szemmel az ágyneműben szinte lehetetlen kiszúrni, pedig egyetlen ivarérett pár évente 1000-4000 utódot is hátrahagyhat. Az otthonok zugaiban rejtőzködő vérszívók kiirtása nem könnyű, de nem biztos, hogy ágyúval kell verébre lőni.

Az ágyi poloska fő táplálékforrása eredetileg a denevér volt, de amióta annak barlangjában ez a kifejlett állapotában 5-7 mm-es vérszívó összetalálkozott az emberrel, kedvet kapott a nagyobb falathoz. Azóta nem is szívesen pártol el kétlábú áldozatától, az ugyanis igen kényelmes életkörülményeket biztosít neki, akaratán kívül.

Így él az ágyi poloska

Egy ilyen kis élősködőnek mi sem kényelmesebb, mint ágyban, párnák közt bújni meg, kellemesen temporált, 25–30 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. De egyébként a bútorok kárpitjai, az ágyak zugai, a bútorok és ajtók rései, a régi bőröndökben tárolt fényképek, régi magazinok, a felhalmozott ruhakupacok, a villanykapcsolók borításai, de még a képek mögötti falszakaszok is kiváló rejtekhelyül szolgálnak számára, hogy kipihenje magát az éjszakai vérszívó bevetésre.

A pete és a lárva ugyan nem, de a kifejlett ágyi poloska szabad szemmel is jól látható
A pete és a lárva ugyan nem, de a kifejlett ágyi poloska szabad szemmel is jól láthatóbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Senki nem lehet biztonságban

Aki most hanyatt dől, mert körülnéz makulátlanul tiszta lakásában, és fellélegzik, hogy rá mindez nem vonatkozhat, azt le kell lelomboznunk. Az ágyi poloska ugyanis van annyira igényes állat, hogy szívesen elbujkál egyébként nett otthonok rejtett zugaiban is.

Ráadásul elterjedése sem kötődik a koszhoz, vagy a takarítás hiányához: könnyen viheti haza az ember az 1 milliméteres fehér petét, vagy a sárgás-fehéres, esetleg átlátszó lárvát télen a kabátjával a járművek kárpitjáról, egy várótermi ülőalkalmatosság huzatáról, de akár kórházi vagy szállodai szobából is. 

Paranoiát, kényszeres gondolatokat, depressziót is kiválthat

Az ágyi poloskák jelenléte komoly lelki tüneteket is képes okozni, amelyek paranoia, kényszeres gondolatok és depresszió forrásai lehetnek. A fizikai tünetek ehhez képest banálisak. De a kis élősködők által okozott csípések – sokszor egymás mellett több, egy kupacban –, amelyek kellemetlen viszketéssel járnak, akár egy hétnél tovább is megkeseríthetik áldozataik életét. Ha azonban a csípés allergiás reakciót nem vált ki, orvosi kezelést nem igényel. Ha ezeken valaki mégis sikerrel túljut, következhet otthona nyugodt élettérré varázsolása az ágyi poloskák irtása által. Ez is emberpróbáló kihívás.

Az éhes vérszívó barnás, a jóllakott bíbor barna, bordós színű
Az éhes vérszívó barnás, a jóllakott bíbor barna, bordós színűDzurag / Getty Images Hungary

Irtó nehéz irtás

A nagyvárosi otthonokban is kényelmes életet élő vérszívók már az 1930–40-es évekre olyan mértékű gondot okoztak, hogy nagyszabású irtásukba fogtak. Ehhez rendkívül erős hatású szereket használtak, melyek ugyan hatásosnak bizonyultak, de mérgező hatásuk miatt később tiltólistára kerültek, ami viszont egy újabb elharapódzási hullámhoz vezetett már az 1989–90-es évekre. Talán hihetetlen, hogy nem tudunk egy félcentis, szabad szemmel is látható élősködőtől megszabadulni, de a szomorú valóság mégis az, hogy az 2020-as évek első felében az egyre nagyobb mértékű ágyipoloska-invázió már egész Európát fenyegető jelenséggé kezdi kinőni magát, ami gyakran tárgya a politikai döntéshozók, a közéleti szereplők és a tudományos munkatársak diskurzusainak. Az ágyi poloskák elszaporodásának sajnálatos ténye leginkább talán Franciaországban kezd égető, és a társadalom széles köreit érintő problémává válni.

A költséges ágyipoloska-irtásra támogatást szeretnének a franciák
A költséges ágyipoloska-irtásra támogatást szeretnének a franciákThe Washington Post / Getty Images Hungary

Irtó könnyű irtás

Pedig van, aki úgy véli, egy egyszerű, házi készítésű csodaszer megoldás lehet otthonaink poloskamentesítésére. Ehhez egy permetezőre, némi ecetre és szódabikarbónára van szükség. Miután az ecettel megtöltöttük a permetezőt, tegyük bele egy teáskanálnyi szódabikarbónát. Ennek hatására a keverék felpezsdül, de reményeink szerint a poloskák hangulata annál kevésbé. A permetező segítségével az elegyet ugyanis be lehet juttatni azokba a résekbe, repedésekbe és zugokba is, ahova a lapos élősködő igen, de a porszívó vagy a törlőrongy egyébként nem fér be. Fontos azonban alapos munkát végezni, hogy ne maradjon menedékhely a lakásban. Ha így aztán sikerül megszabadulnunk hívatlan, bőrirritációt, szélsőségesebb esetben allergiás bőrreakciót kiváltó vendégeinktől, akkor a továbbiakban a megelőzésé lesz a főszerep.

Hogy ne ismétlődhessen meg újra a rémálom:

  • Jól ki kell levegőztetni az ágyneműt, gyakran mosni és az ágy réseit alaposan kiporszívózni.
  • Lehetőség szerint ki kell tölteni a falak repedéseit, a bútorok és a nyílászárók réseit.
  • Nem szabad ruhahegyeket felhalmozni a lakásban.
  • A használaton kívüli régi tárgyakat nem érdemes feleslegesen eldugott dobozokban, sarkokban őrizgetni.
  • Használt bútor vásárlása után törekedni kell az alapos átvizsgálásra, amennyiben anyaga engedi a megfelelő tisztításra.
  • Naponta akár többször is ajánlott spriccelni a permetezőből a gyanús helyekre, hogy megakadályozható legyen a küzdelem újrakezdése.

Ha egyéb, az ágyban támadó bizarr élőlényről kívánsz borzongató, de közérdekű információkat megtudni, egy korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek